Performante si parametri ai pietei de capital
history_edu ele.ro calendar_month 24 Mai 2006, 17:44
Aparitia institutiilor si mecanismelor pietei de capital in tara noastra in anul 1995 a reprezentat un element de noutate pentru publicul si societatile comerciale din Romania ce nu dispuneau de experienta practica sau notiuni teoretice legate de operatiuni si instrumente ale pietei de capital. Astfel, nivelul de dezvoltare al pietei si valoarea operatiunilor pe aceasta a fost destul de mic in primii ani de existenta a acesteia.
Aceasta situatie a creat insa si o oportunitate foarte interesanta: nivelul redus de dezvoltare a insemnat (si inseamna) perspective foarte bune de crestere, perspective ce s-au confirmat in timp. Evolutia pietei de capital din tara noastra poate fi grupata in patru perioade distincte:
etapa initiala, de formare si implementare a mecanismelor si institutiilor bursiere (1994-1996), caracterizata printr-o functionare in parametri de "proba" a tranzactiilor si operatiunilor pe piata (valori foarte reduse ale tranazctiilor, numar de emitenti si de intermediari foarte scazut, etc).
o etapa de crestere accelerata in prima jumatate a anului 1997. Nivelul redus de dezvoltare al pietei a fost perceput ca o oportunitate de un numar ridicat de clienti institutionali straini, dar si de investitori locali. Aceasta a dus la o crestere accelerata si generalizata a preturilor actiunilor, de cele mai multe ori necorelata cu performante economimce ale emitentilor si bazata pe asteptari foarte ridicate in urma schimbarii echipei de guvernare dupa alegerile din 1996.
o etapa de scadere generalizata a bursei, ce a durat din a doua jumatate a anului 1997 pana in anul 2000. Nivelurile de pret atinse de multe actiuni ce nu erau justificate nici de rezultate economice ale emitentilor nici de perspective macroeconomice bune ale Romaniei au determinat o pierdere a interesului pentru piata de capital din partea unor segmente mari de investitori.
o etapa de crestere si dezvoltare fundamentata pe indicatori si performante economico-financiare. Nivelurile reduse de preturi atinse de actiuni in anul 2000 si imbunatatirea unor indicator macroeconomici la nivelul Romaniei au atras din nou interesul pentru piata de capital. Aceasta etapa de cresterer dateaza din anul 2000 si a fost caracterizata de evolutii pozitive atat calitative cat si cantitative in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, emitentii listati pe piata, instrumentele tranzactionate, emisiunile de actiuni si obligatiuni. Este de asteptat ca aceasta etapa sa continue in urmatorii ani, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, continuarea trendului descendent al dobanzilor si cresterea nivelului de informare si educare al publicului si societatilor comerciale din tara noastra.
La bursa de valori capitalizarea pietei (valoarea de piata a tuturor firmelor listate la bursa) a crescut de aproape 1000 de ori de la infiintare pana in prezent, adica de la 259 miliarde lei in 1995 la in jur de 252 de mii de miliarde in prezent. O crestere accelerata s-a inregistrat in ultimii patru ani, cand acelasi indicator, dar exprimat in EUR, a crescut de la 451 milioane la 6,269 mil.
Cresterea a fost determinata atat de listarea unor firme noi la bursa cat si de cresterea preturilor actiunilor.Valoarea tranzactiilor la bursa a inregistrat un ritm de crestere similar, pe masura cresterii interesului pentru tranzactii din partea investitorilor romani si straini. Astfel, valoarea tranzactiilor inregistrata pe primele 11 luni ale anului 2004 se apropia de 500 de milioane EUR, o crestere de peste cinci ori fata de valoarea tranzactiilor din anul 2000.
Cresterea volumului de activitate la bursa a intervenit pe fondul unei tendinte crescatoare generalizate a preturilor actiunilor listate la bursa de valori. Astfel, indicele bursier BET (ce se calculeaza ca o medie ponderata a preturilor a 10 actiuni reprezentative listate la bursa) a inregistrat o crestere cumulata de peste 1,000% in ultimii sase ani.
In ultimii patru ani indicele BET a inregistrat un randament mediu anual in jurul a 40% calculat in EUR. Randamentele obtinute de multi investitori la bursa au fost chiar mai mari, in conditiile in care: 1) multe actiuni au inregistrat o crestere peste aceasta medie si 2) indicele BET nu ia in calcul veniturile obtinute de investitori din dividende, majorari de capital social, etc.
Cresterea preturilor actiunilor din ultimii ani a fost determinata de o ajustare normala a acestora cu performantele economico-financiare ale emitentilor, in conditiile in care la sfarsitul anului 2000 actiunile romanesti, dupa o scadere de 3 ani de zile, ajunsesera foarte ieftine in comparatie cu actiuni similare de pe alte burse din Europa Centrala si de Est. Astfel, indicele P/E mediu al bursei a crescut de la 3,98 in anul 2000 la 13,1 in 2003 si la o valoare estimata la in jur de 15 in anul 2004 (indicele P/E este un indicator de apreciere a nivelului de subevaluare sau supraevaluare a unei actiuni si se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor).
Ca si structura, intre 20% si 30% din valoarea tranzactiilor inregistrate in ultimii ani au fost efectuate de investitori nerezidenti. Acestia actioneaza in general ca si investitori de portofoliu. Ponderea cea mai mare a tranzactiilor este inregistrata insa de investitori romani, care actioneaza atat ca investitori de portofoliu pe termen mediu si lung cat si ca speculatori pe termen scurt.
La bursa sunt listate in prezent 65 de actiuni. Dintre acestea 20 sunt listate la categoria I a bursei (ce impune criterii mai stricte cu privire la dimensiunea si performantele firmelor), iar restul la categoria a II-a. La cota bursei sunt listate si 11 emisiuni de obligatiuni municipale si una de obligatiuni corporative. Pe langa valorile mobiliare listate la cota bursei, prin sistemul electronic al BVB se mai tranzactioneaza si urmatoarele clase de valori mobiliare: 43 de emisiuni de actiuni si 5 emisiuni de obligatiuni ce nu indeplinesc cerintele de listare la bursa si se tranzactioneaza pe piata valorilor mobiliare necotate din sistemul BVB, si peste 100 de actiuni listate pe Rasdaq dar tranzactionate prin sistemele bursei.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Cu asta se ocupa managerii de proiecte pe fonduri europene nerambursabile.
- person
"detalii la www.fondurile-structurale.com"