Primii pasi in piata de capital

Primii pasi in piata de capital
  calendar_month   update 05 Iun 2006, ora: 10:43      
Economisire vs investire
Economisirea presupune pastrarea in siguranta a sumelor detinute, in timp ce prin investirea acelorasi sume se asteapta o multiplicare a acestora.

Renuntarea la un castig prezent in favoarea investirii trebuie compensata prin diverse modalitati: dobanzi, dividende, etc. Alegerea cailor celor mai potrivite de investitie poate fi un proces dificil avand in vedere multitudinea si varietatea instrumenetelor disponibile, instabilitatea pe care o traverseaza anumite piete, perioada de tranzitie, etc. In aceste conditii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care sa ofere un echilibru optim intre castigurile obtinute si riscurile investitiei. Multiplicarea economiilor trebuie nu numai sa asigure acestora o protectie la inflatie, ci si sa aduca un castig real, in conditiile unui risc acceptabil.

Un alt concept ce trebuie analizat in elaborarea unei strategii de investitii este diversificarea investitilor. Aceasta inseamna plasarea sumelor disponibile in mai multe instrumente financiare diferite, si/sau in diferite variante ale aceluiasi tip de instrument (in mai multe actiuni diferite cotate la bursa sau in titluri la mai multe fonduri mutuale).

Rentabilitate si risc
Problema cu care se confrunta un investitor este alegerea modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor celui ce investeste. Pentru aceasta vom asocia fiecarui tip de investitie doua notiuni: rentabilitate si risc.
Prin rentabilitate intelegem nivelul castigului asigurat de catre o investitie. Spre exemplu, rentabilitatea unui depozit bancar este chiar nivelul dobanzii acordata de banca deponentului.

Riscul reprezinta probabilitatea de obtinere a unei anumite rentabilitati (sau, cu alte cuvinte, posibilitatea ca investitia sa nu genereze castigurile urmarite ci unele mai mici, sau chiar pierderi). Nu exista o formula universala de calcul a riscului, intrucat exista nenumarati factori ce pot afecta performantele unei anumite investitii: in cazul depozitului bancar exista riscul (mai mic) de faliment al bancii, in timp ce in cazul investitiei in actiuni exista riscul (mai mare) ca actiunile sa scada ca urmare a rezultatelor slabe ale unei societatii.

Exista o legatura direct proportionala intre riscul si rentabilitatea unei investitii. Astfel cu cat riscul este mai mic, cu atat rentabilitatea investitiei este mai redusa; cu cat riscurile sunt mai mari, cu atat creste si rentabilitatea ce poate fi asigurata de o investitie. Un depozit bancar are un risc redus pentru ca bancile dau mai rar faliment, dobanda platita deponentilor este clar specificata, iar depozitele sunt garantate prin sistemul de garantare a depozitelor din sistemul bancar. Investitia in actiuni este mai riscanta deoarece cresterea actiunilor este variabila, actiunile pot sa si scada, iar investitia in actiuni un este garantata.

Concluzia care se desprinde este ca trebuie urmarit acel tip de investitie care asigura un raport optim intre rentabilitate si risc, raport ajustat in functie de asteptarile, posibilitatile si nu in ultimul rand aversiunea fata de risc a fiecarui investitor.

O alta notiune de care trebuie sa tinem cont este lichiditatea, care reprezinta capacitatea unui instrument financiar de a fi transformat in bani. Spunem ca investitia in anumite actiuni la bursa este mai putin lichida (actiunile se transforma mai greu in bani prin vanzarea lor la bursa, existand posibilitatea sa nu gasim nici un cumparator interesat sau sa le vindem mai greu) decat un depozit bancar care poate fi transformat mai usor in bani, acestia putand fi retrasi oricand de la banca.Rentabilitati compuse
Un alt aspect al rentabilitatii investitiilor este legat de perioada plasarii banilor. Presupunem ca vom constitui un depozit simplu de 100 lei la banca, cu o dobanda lunara de 0,67%, urmand sa retragem in fiecare luna dobanda obtinuta. In acest caz, rentabilitatea (dobanda) anuala a depozitului va fi de 0,67% x 12 luni = 8,0%.

Suma initiala 100
Luna I 100,00 + (0,67% x 100) = 100,67
Luna a II-a 100,67 + (0,67% x 100) = 101,34
...
Luna a XI-a 107,37 + (0,67% x 100) = 108,04

De altfel, majoritatea dobanzilor bancare anuntate sunt dobanzi anuale, chiar daca se refera la perioade mai scurte de timp (aceasta fiind si sursa anumitor confuzii). Cand o banca anunta "Acordam o dobanda de 8% pentru depozitele la 3 luni", aceasta inseamna ca dobanda anuala este de 8%, pentru cele 3 luni incasandu-se o dobanda de numai 8% x (3/12) = 2,0%.

Situatie este insa diferita in cazul in care in fiecare luna dobanda se adauga sumei existente. In acest caz, se realizeaza o capitalizare a dobanzii. Suma aflata in contul de economii va evolua astfel:

Suma initiala 100
Luna I 100,00 + (0,67% x 100,00) = 100,67
Luna a II-a 100,67 + (0,67% x 100,67) = 101,35
...
Luna a XII-a 107,62 + (0,67% x 107,62) = 108,34

In mod evident capitalizarea dobanzii asigura o rentabilitate mai mare a sumei initiale depuse, fata de situatia in care dobanda nu se capitalizeaza.Modalitati de economisire si investire
Va propunem urmatoarea clasificare a variantelor de economisire disponibile:
sume detinute in moneda nationala;
sume detinute in valute convertibile;
certificate de depozit, depozite sau sume detinute la banci comerciale;
titluri de stat (certificate de trezorerie, obligatiuni);
titluri de participare la fonduri de investitii;
actiuni si obligatiuni ale societatilor publice, cotate la bursa de valori;
investitii pe piete la termen (contracte futures si options);
alte modalitati de investire (polite de asigurari, investitii imobiliare, etc).

Investitiile se pot clasifica si dupa modul de implicare a investitorului in luarea deciziei investitionale:
investitii administrate, prin care se atrag sume de bani de la mai multi investitori, iar strategia de plasare a acestor sume este elaborata de specialisti ai pietelor financiare (ca in cazul fondurilor de investitii)
investitii directe, in care investitorul hotaraste in mod direct in ce instrumente (sau active) isi investeste disponibilitatile (ce tipuri de actiuni si obligatiuni cumpara, la ce banci constituie depozite, etc);

Investitii Administrate
Investitiile administrate presupun atragerea banilor de la mai multe persoane si firme, si plasarea acestora in comun, in mod mai avantajos decat ar putea-o realiza fiecare investitor in parte. Strategia de investire a banilor este realizata de regula de catre o societate de administrare a investitiilor, prin intermediul specialistilor sai cu experienta pe pietele financiare.

Activitatea fondurilor de investitii este supusa autorizarii si supravegherii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), si este reglementata in tara noastra de Legea 297/2004.

Administratorii fondurilor de investitii s-au organizat intr-o asociatie profesionala non-profit, numita Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Exista doua tipuri de fonduri de investitii:
fonduri deschise de investitii (fonduri mutuale) organizate ca societati civile fara raspundere civila;
fonduri inchise de investitii (societati de investitii) organizate ca si societati pe actiuni.

Investitiile in fondurile mutuale asigura un echilibru optim intre rentabilitate si risc. Nu trebuie uitat ca fondul mutual are o istorie lunga si solida in economiile dezvoltate. Tari precum SUA, Anglia sau Franta cunosc o adevarata explozie a acestor instrumente, datorita avantajelor clare in comparatie cu alte forme de economisire si investitii (depozite bancare, actiuni la bursa, etc).

In ultima perioada investitia in aceste fonduri a asigurat o rentabilitate superioara celei oferite de depozitele bancare, in conditiile unor riscuri relativ reduse. Fondurile mutuale functioneaza dupa reguli clare, bine stabilite si cunosc o reglementare stricta de catre autoritati ale statului si un nivel ridicat de control din partea bancilor depozitare. Gradul de transparenta atins de majoritatea fondurilor in ceea ce priveste structura plasamentelor, gradul de risc si evolutia activului net unitar permite oricarei persoane interesate sa aprecieze atractivitatea acestor instrumente si sa se orienteze spre fondul pe care il considera adecvat scopurilor sale.

Piata de capital
Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de instrumente financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, in general firme ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.
Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.

In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia, piata de capital se imparte in doua segmente:
Piata primara - Este piata pe care emisiunile noi de actiuni si obligatiuni sunt vandute prima data. Desi poarta denumirea de "piata", aceasta vanzare se face de fapt prin intermediul institutiilor financiare (banci, societati de intermediere). Practic este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care de regula fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;

Piata secundara - Odata vandute actiunile si obligatiunile fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor organizate: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica Rasdaq (BER).

Diferenta dintre cele doua piete secundare de tranzactionare (BVB si BER) consta in existenta unor criterii suplimentare de eficienta, performanta, dimensiune si transparenta pentru accesul la bursa, conferind societatii cotate pe aceasta piata garantii superioare pentru investitori. De asemenea exista diferente intre modul de functionare si organizare a celor doua piete - bursa de valori este o piata de licitatie in timp ce Rasdaq este o piata de negociere.

Valorile mobiliare
Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta care confera titularului anumite drepturi bine stabilite asupra unor entitati ale societatii emitente. Valorile mobiliare sunt inscrisuri (documente de valoare) negociabile, ce pot fi transformate oricand in bani pe piata de capital. In sens restrans, valorile mobiliare sunt actiunile si obligatiunile emise de o societate comerciala.

Actiunile
Actiunile sunt titluri ce atesta un drept de proprietate asupra unei parti a capitalului social al societatii emitente. Practic, proprietarul actiunilor este proprietarul unei parti din societatea emitenta, parte corespunzatoare cu numarul de actiuni detinute. Pe langa dreptul de proprietate asupra unei parti a societatii emitente, actiunile confera si alte drepturi, dintre care cele mai importante sunt:

dreptul de a primi in fiecare an o cota parte din profitul societatii (sub forma de dividende) corespunzatoare cu numarul de actiuni detinute si cu suma alocata de conducerea societatii pentru plata dividendelor. Datorita faptului ca acest dividend poate varia (sau poate fi chiar zero), actiunile se mai numesc si valori mobiliare cu venit variabil;

dreptul la informare cu privire la evolutia economico-financiara a firmei emitente;

dreptul de a participa la hotararile importante cu privire la activitatea societatii, precum si la conducerea societatii, prin participarea la Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA), respectiv prin posibilitatea de a alege si de a fi ales in consiliul de administratie al societatii;

drept de proprietate asupra unei parti a activelor societatii, in cazul lichidarii (incetarii functionarii) acesteia, etc.
In momentul de fata, actiunile societatilor romanesti cotate se tranzactioneaza pe doua piete organizate: Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq.

Obligatiunile
Obligatiunile reprezinta un titlu de creanta asupra societatii emitente. Concret, societatea emitenta are nevoie la un moment dat de un imprumut si emite obligatiuni. Cumparatorii obligatiunilor imprumuta societatea emitenta cu suma pe care au platit-o pentru cumpararea obligatiunilor. Obligatiunile nu confera aceleasi drepturi ca si actiunile, dar posesorul lor beneficiaza de o dobanda periodica (din acest motiv, obligatiunile numindu-se valori mobiliare cu venit fix) si, la expirarea perioadei de imprumut, de rambursarea sumei platite pentru cumpararea obligatiunilor. Exista o mare varietate de tipuri de obligatiuni, dupa modul de rascumparare si de plata a dobanzii, garantii, etc. Obligatiunile pot fi impartite in doua mari categorii in functie de emitentul acestora:
obligatiuni corporative, emise de societati comerciale;
obligatiuni municipale, emise de administratia publica locala (orase si municipalitati).

Obligatiunile municipale si corporative se tranzactioneaza numai la Bursa de Valori la acest moment. In tara noastra obligatiunile au fost mai rar utilizate in primii ani de functionare a pietei de capital, insa in ultimii ani piata acestora a cunoscut o crestere accelerata.

Recomandari