Vreau sa-mi cumpar un teren!

Vreau sa-mi cumpar un teren!
  calendar_month        
Am luat decizia sa-mi fac si eu o casa pe "pamant", o casa de vacanta unde sa merg sa ma relaxez. Pentru inceput ar trebui sa ma hotarasc unde! Sa fie la mare, sa fie la munte...

Daca imi iau teren la mare e bine ca si investitie, insa pentru mine ca utilizator, o fi bine? Cam cat dureaza sezonul? O luna, doua pe an? Si in rest, ce fac cu casa? Cine are grija de ea, cine o pazeste? Si la mare , chiar in sezon cat am concediu, sa o pot folosi?

Poate voi avea brusc o gramada de prieteni care isi vor aduce aminte de mine, vara! Ma mai gandesc daca e bine, daca o iau pentru mine sau pentru altii, daca o iau ca sa o vand sau sa ma bucur eu de ea.

Sa trecem la varianta a doua, casa la munte!

Unde as putea sa caut teren, sa fie aproape de Bucuresti, sa ajung repede si sa si am ce face acolo? Daca sunt un om obosit, stresat, care vrea doar liniste si nu am nevoie de partii de schi pentru ca sunt si cam comod, atunci caut ceva prin zona de deal, prin judetul Arges, unde sunt peisaje super si preturile sunt chiar accesibile.

Insa ca tot bucuresteanul, vreau si eu mai inspre Prahova, mai aproape si de munte si de distractii si de telecabina si de partii, iarna. Dar problema e cu DN1 si mai este si problema pretului!

Gata, m-am hotarat: Valea Prahovei!Si incep sa caut. Bineinteles incep sa caut pe net, pe site-rile de imobiliare, la vanzari terenuri.

Eh, sa vezi cate inveti, cata experienta capeti dupa primele 10 emil-uri sau telefoane. Daca vezi pe site un teren ieftin, fii sigur ca el nu mai este disponibil, pentru ca e doar "momeala" agentiei imobiliare, sa te atraga si apoi sa-ti prezinte alte variante, ale lor, la alte preturi decat cele de pe site.

Daca incerci direct la proprietar, e mai bine insa daca pretul este mic cu siguranta ceva este in neregula. Ori este ingust, nu are deschidere, ori este panza freatica sus si nu poti construi, ori sunt probleme cu mostenitorii.

Mare atentie la acte!

In general terenurile sunt mosteniri, care sunt sau nu rezolvate. Sunt mai multi proprietari, toti sunt neamuri, titlu de proprietate inca nu este gata, bani sa-si rezolve actele nu au. Si propunerea lor este cam asa: imi dai avans, eu rezolv actele si apoi facem vanzarea.

Si daca intrebi: cat dureaza? In cat timp rezolvi? Mare ceata, la termene, o luna, doua, noua! Mai sunt si propietari care au cumparat pentru ei si a mai intervenit ceva si vor sa il vanda. Alea sunt de fapt ocaziile, care nu trebuiesc ratate! Au acte in regula, nu platesti commision si pretul e ok.

Sau te intorci catre agentie, caci ei nu primesc decat oferte clare, limpezi, fara probleme. Dar costa.

Mi-am incercat norocul mai intai prin Sinaia, Busteni, apoi am mai renuntat - din cauza pretului si m-am dus catre Cheia, Valenii de Munte. Si aici am avut revelatia.

Cheia este in plin proiect de dezvoltare, vor avea partie de schi, se fac investitii mari acolo. Zona e frumoasa, nu e chiar la "vedere", preturile sunt cam la mijloc, nici ca in Arges, nici ca la Sinaia. E ok.

Nici la Valenii de Munte nu e rau!

77949.jpg

Poate chiar mai ieftin decat la Cheia, zona linistita, frumoasa si surpriza: este cea mai ozonata zona dupa Breaza! Insa si aici e cam greu sa gasesc ce caut eu: un teren cam de 500 - 1000 mp.

Sunt terenuri mari, largi, pentru cei care vor sa faca investitii, pentru hoteluri, pensiuni, ca deh, e aproape de Cheia! Si proprietarii nu prea vor sa "sparga terenul" pentru cei mici. Bun, am gasit in final si cateva variante de teren, mic, la Valeni, acceptabil pentru buzunarul meu.Iar trebuie sa aleg!

Am variante: teren la strada, cu acces la magazine, la tot ce inseamna oras sau teren in zona mai izolata, pe unde nu este trafic, mai pe un deal.

Mai am ceva vecini, localnici, pasarelele canta insa mai e si cate un cocos nebun de te scoala cu noaptea in cap sau o vacuta mugitoare. Deci cum fac: la strada sau la pasarele? Strada si masini am si in Bucuresti, deci aleg: pasarele si peisaj.

Si uite asa voi avea un teren micut, pentru o casa de vacanta, nu pentru o luna pe an, ci pentru fiecare weekend, aproape de Bucuresti - la Valenii de Munte, aproape de valea Prahovei, de partia de schi, cu pasarele dar si cu utilitati si ca in poveste am impacat si capra si varza, adica si bugetul si dorinta.
Antoaneta Istrate este specialist la ele.ro in sectiunea Familie.

Recomandari