Afacere proprie: 5 lucruri pe care sa le iei in considerare

Afacere proprie: 5 lucruri pe care sa le iei in considerare
  calendar_month        
Inainte sa transformi afacerea proprie intr-o noua directie a vietii tale profesionale, ai grija sa iei in considerare mai multe lucruri definitorii pentru succesul tau viitor. In timp ce antreprenoriatul iti poate aduce mai multe satisfactii decat o profesie obisnuita, riscurile implicate sunt infinit mai mari.

Fara curaj si o strategie bine pusa la punct, afacerea ta proprie poate fi sortita esecului. In plus, poti constata pe parcurs ca misiune de antreprenor nu ti se potriveste, ceea ce inseamna bani, timp si energie investititi in zadar. Dupa ce iei in considerare urmatoarele lucruri esentiale, poti sa incepi cu inima deschisa un business cu care sa ai numai de castigat.

Dificultatea primilor pasi

Inainte de toate, pregateste-te psihic pentru dificultatea primilor pasi in afacerea ta, care se poate reflecta intr-un an intreg de profit foarte mic sau chiar inexistent. In plus, poti fi nevoita sa lucrezi pana la 16 ore pe zi (fara sa te oblige cineva sa bifezi o norma de timp fixa) si sa accepti orice client iti deschide usa, pentru ca nu iti poti permite inca sa iti selectionezi strict colaboratorii. Vei avea parte de cel putin 12 luni solicitante, in care sa sacrifici totul pentru bunul mers al afacerii tale.

Autoevaluarea

Un alt lucru esential este sa te autoevaluezi cu sinceritate si sa te intrebi daca poti fi cu adevarat un initiator cu gandire strategica, un profesionist in luarea deciziilor si un miel gata sa fie sacrificat, la nevoie. Te regasesti in aceste 3 trasaturi? Esti gata sa iti dublezi orele de lucru? Esti gata sa infrunti cele mai sumbre scenarii si sa iti asumi plata angajatilor, indiferent daca ai profit sau nu?

Ai economii suficiente sa pornesti afacerea si sa sustii taxele aferente unui an intreg (sau macar primelor 6 luni)? Partenerul tau va accepta sa iti neglijezi viata personala? Bifeaza pozitiv toate aceste intrebari, daca vrei sa eviti un esec ulterior cu pret consistent.

Aptitudinile

Listeaza-ti cu obiectivitate aptitudinile si asigura-te ca domeniul in care te lansezi este 100% compatibil cu talentele tale. Poate mama ta apreciaza nespus prajiturile pe care le faci acasa, dar intreaba-te daca ele sunt cu adevarat suficient de gustoase si inovatoare pentru a convinge oamenii sa le cumpere in numar mare. Orice ai face, asigura-te ca atingi perfectiunea.

Lamureste-te, totodata, asupra tipului de antreprenor pe care il poti intruchipa. Unii sunt specialisti in notiuni generale asupra unui domeniu si se bazeaza in mare parte pe contributia proprie in afacere. Altii au un fler deosebit in a recruta oameni si a atrage colaboratorii potriviti pentru succesul afacerii lor.

Sursele de finantare

Succesul tau depinde de masura in care stii sa cauti in permanenta surse de finantare. Cauta un mod de a patrunde pe piata eficient, prin a-ti prezenta serviciile si produsele intr-un mod in care oamenii sa il perceapa ca fiind vital. Cauta sponsori, colaborari de tip "troc", promovari usoare si avantajoase, orice iti poate aduce un venit cat de mic. Fiecare leu conteaza!

Planul de afaceri

Acum ca ai bifat toate aceste aspecte, este necesar sa intocmesti un plan de afaceri care sa masoare fezabilitatea proiectului tau. Analizeaza-ti stric competitorii, avantajele tale in fata lor, slabiciunile, oportunitatile de a te afirma in fata lor si potentialele obstacole pe care le poti intalni.



Pune-te la punct cu aspectele legale, autorizatiile si actele de care ai nevoie si costurile implicate. Abia apoi te poti apuca de treaba!

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari