Ce informatii sa nu postezi niciodata pe site-urile de socializare
history_edu redactia ele.ro calendar_month 22 Dec 2010, 10:58
Intregul fenomen al retelelor sociale a facut milioane de oameni din intreaga lume sa-si posteze online pozele, cantecele favorite si detalii despre reuniuni de clasa samd, pe Facebook , Twitter, MySpace si zeci de alte site-uri similare. Exista insa si anumite informatii personale pe care nu ar trebui sa le postati niciodata online.
Cei de la Insure.com spuneau ca diferite postari pe Facebook pot determina companiile de asigurari auto, de viata sau de sanatate, sa renunte la contracte sau sa mareasca taxele clientilor. Si sa nu mai vorbim ca acele poze, de cand erai beat, te pot costa locul de munca.
Evident, postarea de poze si diferitele discutii sunt ok, insa trebuie sa stiti ca exista un risc destul de ridicat atunci cand vine vorba de informatii personale. Ce nu ar trebui niciodata sa scrieti pe Facebook, Twitter si alte site-uri similare?
Data si locul nasterii
Desigur, puteti posta ziua de nastere, insa dezvaluirea anului si locului de nastere pot sa fie cheia infractorilor pe plan financiar. Un studiu realizat de Carnegie Mellon a arata ca data si locul nasterii pot sa fie folosite pentru aflarea CNP-ului.
Planurile de vacanta
S-ar putea sa fie o cale mai buna sa spui "Jefuieste-ma", decat sa postezi pe Facebook un mesaj de genul "numar orele pana plecam in Austria, cu totii, pentru 2 saptamani". Mi-e greu totusi sa gasesc o formulare mai clara. Posteaza fotografiile din vacanta dupa ce te intorci acasa, dar nu invita hotii la tine in apartament.
Adresa de acasa
Trebuie sa elaborez? Un studiu recent, realizat de Ponemon Institute, a aratat faptul ca utilizatorii acestor site-uri au un risc foarte ridicat de furt fizic si de identitate, din pricina informatiilor pe care le dezvaluie. Peste 40% dintre utilizatori isi posteaza adresa online, iar 65% nu au incercat sa blocheze strainii cu ajutorul setarilor de siguranta.
Confesiunile
Poate ca iti urasti jobul, nu iti paltesti taxele sau esti un utilizator de droguri ilegale, insa retelele de socializare nu sunt locul perfect in care sa te confesezi. Angajatorii se uita deseori pe astfel de site-uri, cand trebuie sa aleaga dintre mai multi candidati, sau cand vor sa concedieze pe cineva. Anul trecut, 8% dintre companii au facut disponibilizari din aceasta cauza.
Indicii de parola
Daca ai diferite conturi online, probabil ai fost nevoit sa raspunzi la mai multe intrebari de securitate, precum "Numele mamei tale", "Numele cantecului tau preferat", "Anul in care te-ai casatorit", etc. Ai aceleasi informatii si pe pagina de Facebook? In acest fel deschizi o portita de acces spre parolele tale.
Comportament riscant
Te dai tare cu motorul, escaladezi munti sau fumezi ca un cimpanzeu? Companiile de asigurari incep din ce in ce mai des sa foloseasca retelele sociale, pentru a urmari viata clientilor lor. Pana acum, nu s-a gasit o metoda eficienta de colectare de informatii de pe site-urile de socializare, insa tehnologia avanseaza foarte repede.
Alte articole despre