Ce sa faci inainte de a incepe o afacere

history_edu ele.ro calendar_month 22 Mai 2012, 08:02
Daca te gandesti sa incepi o afacere noua si ai facut deja planul principal, ar fi bine sa iei o pauza, sa tragi aer in piept si sa treci pe hartie o serie de factori esentiali intr-o afacere.
1. Gandeste-te la obiective. Ce anume vrei sa reusesti punand pe picioare o astfel de afacere? Care este profitul pe care ti-l doresti si cat esti dispusa sa investesti. Trece toate aceste lucruri pe hartie si nu uita sa fii cat mai obiectiva si sa gandesti limpede. Intr-o afacere nu este loc de gandire pozitiva, mai ales cand nu ai experienta, iar banii pe care ii investesti trebuie sa ii restitui.
2. Gaseste un contabil bun. Daca ai o firma si nu te pricepi la contabilitate sau cunosti doar notiunile de baza, ar fi bine sa angajezi un profesionist. Nu trebuie sa te joci cu bugetul companiei tale, nu doar pentru ca poti avea de pierdut, ci si pentru ca iti poti lua amenzi de la garda financiara.
3. Gaseste un mentor. Ai nevoie de o persoana care se descurca nu doar in afaceri, ci si in domeniul pe care urmeaza sa il experimentezi. Aceasta persoana te poate ajuta sa intelegi anumite lucruri pe care nu le cunosti sau pe care nu le observi desi sunt foarte importante.
4. Cerceteaza piata. Daca mai exista deja 100 de afaceri similare, cu ce ai reusi tu sa te evidentiezi si sa devii mai buna decat competitia? Analizeaza foarte bine piata competitiva si convinge-te daca poti sau nu sa faci fata celorlalte companii care au in spate o experienta si o clientela fidela.
Daca pornesti pe un drum in care esti ca un peste intr-un acvariu, iar afacerea ta se bazeaza doar pe noroc, trebuie sa gandesti o serie de strategii. Increderea si optimismul te vor duce la faliment daca nu te pregatesti foarte bine.
5. Gaseste un spatiu de lucru. Daca vrei sa faci o afacere in care lucrezi din spatele unui computer si nu este necesar sa te intalnesti cu clientii, iti poti amenaja biroul chiar la tine acasa. pe de cealalta parte, daca este vorba de mai multi angajati, ai nevoie de un spatiu de birouri. Cel mai bine este sa negociezi pentru un astfel de spatiu si sa cauti pana gasesti cea mai buna oferta.
Trebuie totusi sa te gandesti si la ideea afacerii tale si la modul in care vrei sa comunici cu clientii. Daca ai o afacere care implica contactul direct cu clientul, este recomandat sa ai un birou in centrul orasului, astfel incat accesul sa fie cat mai usor pentru oricine.
6. Deschide un cont bancar. Pastreaza toate tranzactiile de afaceri separat de cele personale, astfel incat sa ai un control total asupra banilor care au intrat si au iesit din firma. Un cont separat doar pentru firma va fi mult mai usor de gestionat pentru contabil si pentru tine.
7. Fa-ti un site. Indiferent ca domeniul de activitate se desfasoara online sau in modul clasic, promovarea pe internet este esentiala in aceasta perioada. Oricine va dori sa afle mai multe detalii despre firma ta vor cauta mai multe detalii despre aceasta direct pe internet. In plus, ai nevoie de o adresa de e-mail care sa inspire incredere, (exemplu: office@numelecompaniei.ro), fara sa te folosesti de clienti gratuiti precum Yahoo sau Gmail, care nu inspira profesionalism intr-un mediu de afaceri.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre