Cum comunicam la birou?

Cum comunicam la birou?
  calendar_month        
Comunicarea la locul de munca a devenit in ultimul timp o preocupare nu numai pentru angajati ci si pentru sefii lor.

Acestia au admis ca numai cunoscand problemele din cadrul organizatiei pot lua decizii privind eficienta unor departamente.

Modalitatile de a eficientiza munca in echipa se gasesc astazi in fisa postului unor departamente de comunicare interna.

Acestea au rolul de a crea parghiile necesare pentru ca membrii unor departamente sa comunice mai usor si sa creeze un spirit de echipa la nivelul unei companii.

Comunicarea interna se practica de cele mai multe ori in organizatiile multinationale sau cu un numar foarte mare de angajati.

In cazul firmelor mai mici, vom incepe cu o serie de sfaturi care va vor ajuta sa treceti peste posibile conflicte cu colegii de birou sau chiar si cu sefii.

Relatia de munca se bazeaza pe interese comune si nu pe afinitati personale.
Nu va stabiliti asteptari foarte mari de la colegii dumneavoastra. Fiecare persoana dintr-un birou are deja obiectivele lui personale si profesionale iar singura modalitate de a comunica este sa gasiti acele puncte care va unesc. Este destul de probabil ca intr-un birou sa aveti cele patru tipuri de caractere care se regasesc in orice grup de persoane: oportunistul, modestul, guralivul si seful.

Evident ca nu sunteti nici unul dintre ei?Dar la o scurta analiza in randul colegilor este posibil sa fiti incadrati in linii mari in cel putin una dintre tipologii. Asta pentru ca oamenii nu va percep in functie de ceea ce sunteti ci in functie de impresiile lor personale. Incercati pe cat posibil sa va distantati de tipare si la randul vostru sa nu ii incadrati pe altii in ele. Abia atunci comunicare poate devein naturala.

Evita comparatiile.
Nu este bine sa muncesti in functie de cat muncesc cei din jurul tau. De cele mai multe ori scaderea eficientei in cadrul unui department a fost bazata pe faptul ca in respectivul colectiv, unul dintre ei castiga mai mult si muncea mai putin.

La finalul analizei de eficienta pe department nu a contat cine a muncit mai mult in raport cu salariul, ci doar rezultatele fiecaruia. Evitati sa va stabiliti obiective bazate pe rezultatele altora ci doar pe ceea ce vreti sa obtineti in raport cu asteptarile personale.

Nu este nevoie de apartenenta la grup cu orice pret.
De cele mai multe ori tindem sa ne inrolam intr-o activitate cu colegii doar de teama de a nu fi exclus din grup. Cele mai periculoase actiuni sunt acelea care vizeaza coalizarea impotriva altor colegi sau, si mai rau, impotriva sefilor.

Excluderea dintr-un grup nu inseamna pierderea unui loc de munca. Incearca sa fii naturala, sa iti urmaresti propriile obiective si sa elimini prejudecatile fata de colegi. O atitudine prietenoasa si o conversatie politicoasa te poate situa intre cele mai placute persoane din acel birou.

Cel mai bun sfat este sa ai grija la detalii. Nu uita de ziua colegilor tai si incearca sa observi schimbari in comportamentul lor. Fii un bun ascultator si mai putin cel care comenteaza greselile altora. Dar inainte de toate, fii tu insati.

54291.jpg

Articol scris de Bianca Preda - Specialist in comunicare Big Media Relatii Publice

Concurs saptamana 2!

In perioada 12-16 februarie raspunde la intrebarea: Cum evitati conflictele la birou?



Marti, 16.02, in intervalul 13.00 - 15.00 un specialist in comunicare Big Media va intra in dialog cu dumneavoastra pe forum, ii puteti pune intrebari, cere sfaturi

Castigatorul din saptamana 2 va fi anuntat vineri 16.02 dupa ora 15.30 in urma raspunsului dat la intrebarea de concurs si a discutiei cu specialistul de la Big Media.

Cei care participa la concurs cu acelasi raspuns de mai multe ori vor fi eliminati din concurs.

Recomandari