Limbajul Hipnotic in Negociere (I)

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Nov 2009, 13:00
Tainele creierului uman sunt inca multe. Poate ca ?limbajul hipnotic? iti suna cumva prea pompos. Vestea buna este ca tehnicile utilizate in hipnoza sunt folosite in negociere, in discursurile publice, dar mai ales in reclame.
Inconstient, folosim zilnic toate tehnicile enumerate in acest articol intr-o proportie mai mare sau mai mica. Citindu-le, in primul rand le constientizati, apoi ajungeti sa le dezvoltati si sa le transformati in abilitati. Tocmai faptul ca sunt atat de uzuale le face atat de greu de detectat atunci cand sunt folosite constient.
In negociere se pot folosi tehnici foarte fine pentru a convinge interlocutorul. Obama, de exemplu, este ?acuzat? ca a folosit excesiv tehnicile hipnozei Ericksoniene. Limbajul lui Milton Erickson este cunoscut ca fiind unul de impact, care convinge. In acest articol va voi prezenta cateva din tehnicile specifice limbajului Milton, folosite de acesta pentru a ajuta pacientii sa intre in transa. Aplicabilitatea acestui tip de limbaj este atat de mare incat puteti sa il folosititi cu incredere in domeniile pe care le considerati oportune.
Modelele de limbaj utilizate de Milton Erickson au fost dezvoltate si clarificate de Bandler si Grinder (fondatorii NLP). Este nevoie de mult studiu si practica pentru a folosi cu impact maxim aceste modele, insa nimic nu ne opreste sa incepem chiar acum!
Tehnica 1 - Citirea Gandurilor
Primul model te ajuta sa intri pe aceeasi lungime de unda cu partenerul de negociere. Pleci de la premisa ca stii ce gandeste acesta. De exemplu, atunci cand ii spui: ??tiu ca acum te intrebi daca putem face o afacere buna? interlocutorul, in mod inconstient, se va intreba acest lucru. Practic, prin aceasta citire a gandurilor declansezi in mintea intelocutorului un anumit gand, un aspect la care acesta sa mediteze. ?Stiu ca te vei bucura atunci cand vom ajunge la un acord? Prin aceasta citire induci partenerului ideea de finalizare a acordului insotita de un sentiment de bucurie. In mod automat, la nivel inconstient, partenerul va reflecta asupra acestor cuvinte. Nu va nega, tocmai pentru ca in timp ce spui, se va gandi la ceea ce-i spui. Mai jos aveti cateva exemple, iar continuarea o puteti pune exact in cuvinte adaptate contextului.
- ?Stiu ca acum te intrebi??
- ?Stiu ca tu crezi??
- ?Stiu ca ai venit aici cu un scop.?
- ?Stiu ca te poti bucura atunci cand??
-?Stiu ca atunci cand vei pleca de la acest training vei gandi si vei actiona mai intelept.?
- ?Tu probabil deja stii ca??
- ?Vad ca tu crezi...?
- ?Vad ca tu stii??
Tehnica 2 - Lost Performative
In acest model pleci de la judecati de valoare a caror provenienta s-a pierdut in timp. Functioneaza pe acelasi principiu ca si citirea gandurilor. Pleci de la judecati care presupui ca sunt acceptate de interlocutor. Ex: ?Este bine sa fii atent la detalii, intrucat in detalii se pot ascunde lucruri care-ti pot scapa la prima vedere. Un detaliu important al propunerii pe care v-o fac este garantia pe care v-o oferim. Fiind atent la acest lucru va veti bucura in viitor de confortul oferit......? Mai jos aveti diferite judecati de valoare cu rol de exemplu care pot fi adaptate si completate dupa cum considerati ca este bine.
- ?Si este bine sa te intrebi??
- ?Este bine sa fii atent...?
- ?Este important sa??
- ?Este rau sa inseli...?
- ?Este bine sa inveti din greu...?
- ?Este mai bine sa daruiesti decat sa primesti...?
Autor: Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
Alte articole despre