Lumea vanzarilor - intre deziluzie si reusita
history_edu ele.ro calendar_month 31 Mar 2006, 10:46
Din practica unei agentii de recrutare si din experienta de zi cu zi, pot spune ca traversam cu succes o perioada in care se intermediaza absolut orice, de absolut oricine.
Cele mai raspandite oferte de munca sunt cele de agent vanzari, reprezentant medical, manager zonal, director vanzari, director comercial, tot ce tine de prezentare-promovare-vanzare produs. Nu numai ca sunt cele mai frecvente anunturile si solicitarile in aceste directii, dar in acelasi timp, sunt si cele mai instabile pozitii din cadrul unei companii.
In general, cei care opteaza pentru vanzari, indiferent de domeniu, raspindire si volum de munca, sunt incantati de asa zisa oferta speciala a angajatorului si anume pachetul salarial usor diferit, ceea ce este o foarte mica capcana. Ceea ce se ofera, nu este neaparat un bonus ca ai un cv bun, ca se considera ca meriti sa fii motivat de la bun inceput.
Nu. Se ofera exact instrumentul cu care sa-ti exerciti corespunzator meseria, cu rezultate scontate. O masina si un telefon par atractii perfecte, dar nu este asa. Sunt doar niste instrumente necesare.
De obicei aceste "facilitati" au cerinte asezonate pe masura: target extrem de mare, realizabil in peste 10 ore de munca zilnica, uneori sambate, duminici pierdute pe teren si multe nopti nedormite. Desigur, cand devine un mod de viata, poti avea si beneficii pe masura.
Munca in vanzari pare usoara, dar nu oricine este facut pentru asta. Nu cred ca exista o scoala speciala, ci mai degraba este un dat cu care te nasti: sa fii elocvent in exprimare, agil, dinamic, mobil si cu mare, mare chef de munca si adrenalina.
Muncesti - castigi, nu muncesti, salariul nu vine de la sine - exista sfantul targhet...
Profil job
Cerinte: seriozitate, capacitate de munca in stres, abilitati de comunicare-negociere, disponibilitate de deplasare
Pachet salarial atractiv: salariu, masina, telefon
Descriere candidat:
- abilitati de comunicare-negociere (cea mai importanta conditie a reusitei),
- putere de munca,
- rezistenta la stres,
- resurse de a continua chiar si atunci cand nu iti indeplinesti obiectivele si poti lua doar salariul minim pe economie,
- resurse de a te bucura de bani, cand iti atingi si depasesti targetul,
- perseverenta si neaparat optimism, caci : ai cazut continua, ai reusit, continua.
Este o munca grea, cu satisfactii, pentru cei care au rabdarea sa treaca peste primele 3 luni de foc, este o munca numai pentru cei puternici.
Alte articole despre