Sfaturi utile cand trebuie sa vorbesti in public (I)

Sfaturi utile cand trebuie sa vorbesti in public (I)
  calendar_month   update 05 Feb 2010, ora: 15:17      
Daca ar exista o ierarhie a spaimelor legate de cariera, vorbitul in public s-ar situa mai mult ca sigur printre cele fruntase!

Teama de privirile celorlalti, de cum te prezinti in fata lor, de blocajele emotionale sau de posibilele balbe sau gafe pe care le poti face pur si simplu paralizeaza orice intentie de a tine un discurs.

Insa situatia nu este atat de tragica. Cu conditia sa accepti niste sfaturi utile. Iata-le:

Ia exemplu de la maestri.
Daca ai de tinut un discurs important, poate nu ar strica sa urmaresti cateva discursuri ale unor personalitati pricepute in acest domeniu. Urmareste-le mimica, tinuta, tonalitatea si retine ce ii diferentiaza de toti ceilalti.

Adopta o tinuta impecabila.
Oamenii au tendinta de a emite judecati pe baza infatisarii, inainte de a te asculta cu adevarat. Asa ca asigura-te ca tinuta pe care o ai le face o buna impresie, astfel incat sa ii poti impresiona si prin discursul tau ulterior. Cu cat vei arata mai bine, cu atat te vei simti mai sigura pe tine si pe capacitatile tale.

Cunoaste mediul in care vei vorbi.
Arunca o privire prin locul unde vei tine discursul, inainte de evenimentul propriu-zis. Este o incapere mare sau una mica? In primul caz este posibil sa ai nevoie de microfon, in al doilea este nevoie doar de o tonalitate mai puternica. Un ambient pe care il cunosti nu iti va mai crea emotii la momentul 0.

Odihneste-te bine inainte.
Este normal ca emotiile sa iti afecteze putin timbrul vocal, insa nu cadea in capcana "sedarii" pentru a prinde curaj. Daca esti foarte obosita, mai bine te odihnesti inainte, decat sa bei rapid 5 cafele care te vor face nervoasa.

Fii flexibila dar ramai pe subiect.
Ok, nici mie nu imi plac cei ce tin un discurs citind din 10 in 10 secunde de pe foaia pregatita inainte. Imi elimina senzatia de autentic.

Este foarte bine sa fii flexibila si sa deviezi oarecum de la frazele exacte, pentru o atmosfera interactiva. Insa sa nu faci greseala sa nu iti pregatesti absolut nici o notita inainte. Emotiile iti pot juca feste urate si poti uita absolut tot ce vroiai sa spui.

Repeta inaintea momentului.
Este bine sa faci o repetitie inainte. Daca o faci doar pentru tine, poti repeta in fata oglinzii sau in fata catelului tau. Daca vrei sa elimini anumite stangacii cauzate de trac, repeta in fata unui prieten si roaga-l sa iti atraga atentia asupra acestora.

Afla miercuri si celelalte sfaturi utile !Recomandari