Spune stop fraudelor online

Spune stop fraudelor online
  calendar_month        
Obisnuitele si aparent nevinovatele obiceiuri pe care ni le-am format lucrand cu internetul, sunt cele care ii usureaza munca unui hot virtual. Iata cateva sfaturi despre cum iti poti proteja cardul de credit, contul bancar si identitatea.

Nu poti impiedica sirul firesc al naturii, iar daca cineva planuieste sa iti faca rau, atunci probabil ca va gasi si metodele prin care sa o faca.

Domeniul online a devenit taramul afacerilor incredibile care iti umplu buzunarele de bani peste noapte, dar si un mediu benefic hotilor virtuali. Cum poti sa il opresti si sa nu cazi prada inselaciunii?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iei aminte la obiceiurile pe care le ai cand te afli in fata unui calculator. Daca nu tii cont de urmatoarele practici de securitate, ai face bine sa te gandesti de doua ori inainte ca cineva sa nu afle de ele si sa profite.

Informatii personale

A devenit foarte usor sa fie sparte bazele de date ale bancilor, crearea unui site asemanator dar fals, si cererea prin e-mail a informatiilor dvs personale. Aici este problema: hotii pot profita de aceste informatii pentru a-ti fura identitatea si a-ti goli contul bancar, pentru a-ti umple de datorii cartile de credit sau pentru a deschide noi conturi in numele tau.





Iata cum poti evita aceste manevre inselatoare:

Companiile legale nu iti vor cere niciodata informatii personale prin e-mail. Nu raspunde acestor mailuri in care ti se cere parola, contul, etc, si nu intra pe linkurile trimise de ei pentru a te loga. Aceste linkuri nu vor face decat sa te directioneze pe site-uri fantoma foarte similare celor adevarate si care iti vor fura parola.

Inainte de a-ti introduce informatiile pesonale pe un site, afla mai intai daca el este securizat. Fii atent la adresa de pe pagina Web. URL-ul va trebui sa inceapa cu http:// (adresa) iar in josul paginii de browsing vei gasi un lacat. Numai atunci vei stii ca esti in siguranta.

Fii sceptic. Mailurile inselatoare sunt de cele mai multe ori trimise de companii mari precum Citibank, eBay sau PayPal. Hotii virtuali se folosesc de tactici pentru a te speria pentru a-ti "verifica" contul si parola. Daca mailul ti se pare fals, atunci suna la compania respectiva si asigura-te ca nu este vorba despre o inselaciune.

Platind cu bani gheata, cec-uri sau online

Atunci cand platesti cu bani gheata nu prea are ce se intampla, iar daca folosesti cec-uri le poti restrictiona apoi. Insa atunci cand faci acest lucru online, nimeni nu iti va garanta returnarea banilor in cazul in care vei cadea prada unei inselaciuni.
Daca nu ai incredere in a-ti spune numarul cardului tau in mail vanzatorului online, atunci foloseste-te de servicii precum al celor de la PayPal care iti protejeaza numarul contului. Vei afla si ca acest tip de servicii au polite de asigurare in cazul fraudelor online.

Nu ii lasa pe vanzatori sa iti salveze numarul creditului tau sau a altor date

Da, normal ca este plictitor sa iti introduci datele ori de cate ori vei vrea sa te loghezi pe un site, insa este cel mai bine pentru tine. Hackerii s-au modernizat si la acest capitol. Iti atragem atentia ca in iunie a avut loc un atac online foarte mare in urma carora MasterCard a anuntat ca 40 de milioane de carduri de credit au fost expuse fraudelor online in momentul in care hackerii au spart sistemul unei companii foarte mari de procesare a tranzactiilor de pe cartile de credit.



Parole prea simple

Parola ta catre contul eBay nu este un secret de stat, insa gandeste-te cum ar fi daca cineva ar afla aceasta informatie, si odata cu ea si celelalte despre tine (adresa, numar de telefon, cont in banca... etc.).
Iata cateva strategii de "parola" pe care ti le recomandam:
E bine sa ai o parola diferita pentru fiecare cont.
Atunci cand iti alegi o parola ai grija ca ea sa nu contina informatii foarte cunoscute precum numele tau, numarul tau de telefon sau data de nastere.
Fii sigur ca parola ta sa contina cel putin 6 caractere, cu amestec de litere, cifre, semne de punctuatie.
Nu ti le nota pe post-its sau intr-o lista pe calculatorul tau.

Securitatea computerului tau

Nu este greu sa ii asiguri asa ceva. Tine minte ca trebuie sa ai trei programe:
Un firewall care iti va proteja calculatorul de cei care vor dori sa il acceseze.
Un soft pentru virusi care iti vor proteja calculatorul de "infectia" cu virusi care iti pot corupe date importante. Tine-ti softul updatat, iar atunci cand el identifica un virus, "omoara-l".
Pachetele de securitate te vor ajuta sa inlaturi orice fel de amenintari.

Tine evidenta tranzactiilor tale

Platile online au devenit un lucru banal, insa ai grija ca si aici poti da de oameni nu foarte onesti. Ai grija si tine minte platile pe care le-ai efectuat, ca nu cumva sa se fi produs o greseala si vanzatorul sa iti fi luat mai multi bani din cont decat ar fi trebuit.

Cel mai bine este sa faci un print al tranzactiei efectuate.

Citeste aici un mic dictionar al cardurilor

Recomandari