Trei pasi pentru corectarea unui comportament

Trei pasi pentru corectarea unui comportament
  calendar_month        
Urletul unui copil, trasnaile animalului de casa sau pur si simplu vizita unui musafir, ne intorc pe dos ziua si casa. Sunt doua reactii des intalnite:

suport si trec mai departe
reprosez si sanctionez

In ambele situatii sansele ca situatia sa se repete sunt foarte mari. Si este normal, efectiv n-am facut decat sa incurajam comportamentul pe care il detestam sau sa indignam primind replica tacita "Las ca-ti arat eu tie data viitoare".

Ce putem face pentru a corecta, sa zicem, definitiv, este simplu in trei pasi:

1. Spune ce vezi
2. Ofera o alternativa
3. Lauda

1. Spune ce vezi

Chiar si un copil se poate plictisi. Se uita lung pe fereastra in timp ce tu dereteci prin casa. Opreste-te o clipa si admira langa el: "Uite o vrabiuta. Ai vazut cum a sarit pe creanga. Ce echilibristica! Poate sa stea chiar si cu capul in jos."

Ce ai facut de fapt? I-ai atras atentia asupra unei fiinte vii foarte comune si i-ai scos in evidenta calitati remarcabile. Din multitudinea de lucruri pe care le poate vedea pe fereastra, copilul a constientizat ca acea micuta vietate are o echilibristica deosebita pe o creanga subtire. Ba mai mult, i-ai acordat acea clipa de atentie necesara. Este si el un om, exista si merita implicare.

Acum iti poti continua linistit treaba. Va admira tot restul pasaretului. Eventual te va mai trage de maneca sa-ti arate ce alte giumbuslucuri pot sa mai faca pasarile.

2. Ofera o alternativa

Pornind de la un caz concret. Copilul de 5 anisori in rol de Superman se catara pe masa chiar acolo unde asezi cina fiind la un pas de a-si lua avantul spre o cazatura cu plansete.

Ce se spune de obicei: "Nu te mai urca pe masa. De cate ori sa-ti spu? O sa cazi!" Si in secunda doi este intins pe podea.

Aveti acum alternativa: "Ce faci acolo? Esti pe masa? Costumul tau imi spune ceva? Aaa esti Superman. Pun pariu ca poti sa te catari si pe fotoliu"


Varianta fotoliu este foarte convenabila si pentru tine si pentru copil. El este in siguranta intr-un loc in care oricum este destinat sa stai cu picioarele pe el, si in plus e foarte fericit ca-ti va demonstra puterea sa de Superman.

3. Lauda

Personajul nostru preferat, copilul. De aceasta data, isi exprima talentul de pictor utilizand creionul tau dermatograf. Ce faci, il tragi de urechi, te va surzi jumatate de ora cu plansetul.

Admira desenul "Ce frumos! Uite cum se cunosc muschii baiatului care alearga dupa minge. Fetita de aici poate sa-l ajute sa o prinda. Hai sa le coloram tricourile in verde, sa se vada ca sunt din aceeasi echipa." Intinde-i culoarea verde si reintra in posesia creionul dermatograf. In plus, i-ai indus si spiritul de echipa. Doar sunt sanse mici ca acel creion dermatograf sa fie chiar verde. Si cine zambeste din nou: si tu si maestrul pictor, copilul.

De ce functioneaza? Este pozitiv, implica buna dispozitie si multumirea de sine c-ai descoperit/creat ceva deosebit. Ba mai mult, are loc chiar acum, odata cu manifestarea comportamentului.

Repetand acesti 3 pasi simpli veti vedea ca, oricat de mic este copilul te va imita si va aplica acelasi stil de corectare a unui comportament care il deranjeaza. In loc de a spune cainelui: "Nu-mi rupe foaia! Caine rau ce esti !" il vei auzi "Prinde mingea. Pe ea poti sa o rontai cat vrei. "

Chiar daca toate exemplele de mai sus sunt legate de copii, putem aplica acesti trei pasi si in alte situatii. De exemplu, parterul de viata are obiceiul de a bea direct din sticla, aspect care va deranjeaza si il considerati neigienic, lipsit de educatia celor sapte ani de acasa.1. Spunem ce vedem - "Bei din sticla. Cred ca e cam grea, asta de doi litri."
2. Oferim o alternativa - "Uite iti pun in paharul acesta cu echipa ta favorita"
3. Lauda - "Esti tare ca X jucator."

In cazul persoanelor mature schimbarea comportamentului se inregistreaza dupa un numar mai mare de repetari. Un pic de rabdare si oferirea unor mici recompense care plac ambilor, face minuni.

Metoda e simpla. Vine de la cheia SOL, cheia tuturor solutiilor:

Spune ce vezi
Ofera o alternativa
Lauda


Autor: Mihaela Gologan
Trainer Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro

54286.jpg

Recomandari

Newsletter Ele.ro

poveste cu talc
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right