10 sfaturi pentru a evita conflictele cu sefii
history_edu ele.ro calendar_month 08 Oct 2008, 12:03
Conflictele intre un sef sau o sefa si angajatii lor reprezinta o sursa enroma de stres si multe dureri de cap zi de zi in viata oricarui om. De cele mai multe ori, aceste conflicte sunt generate de probleme precum banii, activitatea fiecaruia, echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, si conditiile generale de munca ale femeii.
Alta sursa de conflict o constituie dorinta femeilor de a se implica cat mai mult in activitatile de la birou si in procesul de luare a deciziilor care le afecteaza intr-un mod indirect sau direct. De cele mai multe ori, femeia subordonata cade prada capriciilor si dorintelor sefilor lor.
Persoana sau seful care administreaza bine conflictele din firma trebuie sa fie mereu prezenta, mereu disponibila, sa stie sa asculte si sa aiba timp si dispozitia necesara sa isi formeze sau informeze mereu subordonatii. Daca nu exista comunicare intre sefi si subordonati, nu va exista nici incredere pentru a le oferi sarcini mai mari.
Un sef bun este cel care trebuie sa genereze o atmosfera toleranta la greseli, o atmosfera de incredere, un ambient in care lucratorii sa nu se simta intimidati atunci cand vor sa isi exprime parerea.
Iata tie, angajato, 10 sfaturi practice prin care sa eviti conflictele cu sefii tai:
1. Nu esti sefa asupra adevarului. Invata sa le apreciezi parerile celorlalti, mai ales atunci cand au mai multa experienta ca tine. Nu te poti afla intr-o disputa eterna asupra adevarului, de cine are dreptate, tu sau seful tau.
2. Nu face din tantar armasar. Daca problemele au o solutie, atunci nu ai motiv sa iti faci griji. Daca problema nu are rezolvare, atunci ia acest lucru ca atare. Problemele sunt asa cum tu le faci: mari sau mici. Daca iti ramane timp la dispozitie, incearca sa gasesti o solutie inainte de a te duce cu problema in biroul sefului tau. El isi doreste ca angajatii sai sa fie eficienti si sa isi rezolve sarcinile, respectiv problemele, insa nu au nevoie de o duzina de probleme. Vino cu idei noi.
3. Nu fi tu cel care ii judeca pe ceilalti la locul de munca. Daca iti judeci permanent colegii, si ei vor face la fel cu tine.
4. Inainte de a vorbi, gandeste. Nu deschide gura ca apoi sa iti dai seama ce prostie ai zis. Daca vorbesti cu calm, seful tau nu va avea motive foarte mare sa se poarte urat cu tine.
5. Cu totii avem zile proaste, chiar si seful, chiar si angajatii. Intelege ca daca tu ai zile proaste, la fel pot avea si ceilalti. Sunt zile in care cel mai bine este sa taci si sa iti vezi de treaba ta.
6. Un truc foarte bun este sa ii oferim sefului putin din victoria noastra. Uneori este bine sa ii multumesti pentru indrumarea pe care ti-a oferit-o si pentru sprijinul lui, mai ales atunci cand castigam ceva. Seful va fi foarte multumit de reusita ta, si pana la urma, este a ta. Deci bucura-te cu el.
7. Nu te te simti jignita din cauza glumelor sau a vorbelor in plus. Seful tau este seful tau, si nu tatal tau, sau prietenul tau, etc. Rolul sau este sa conduca si sa isi faca bine treaba, la fel ca si tine.
8. Nu iti vorbi de rau seful cu nimeni. Niciodata. Daca iti vine sa o faci, fa-o cu prietena ta cea mai buna, cu cineva care nu are nici o treaba cu compania. La job sunt foarte putine persoane de incredere.
9. Relatiile bune dintre sef si angajat se incheie cu bine daca incep cu bine. Nu intra in intimitati cu seful tau, vorbeste-i cu mult bun simt si respect. Asa ii vei arata cum iti doresti sa fii si tu trata la job.
10. Daca iti doresti sa ai un viitor linistit la job, repeta cu noi: nu ma voi baga niciodata in patul sefului meu, nu ma voi baga niciodata in patul sefului meu, nu ma voi baga niciodata in patul sefului meu.... Reteta de succes.
Alte articole despre