10 strategii pentru a obtine o promovare

10 strategii pentru a obtine o promovare
  calendar_month        
Expertii in cariera sunt de parere ca atunci cand incepi o slujba noua, ar trebui sa incepi sa iti faci planuri pentru urmatoarea. Si stii ce? Ar trebui sa faci asta? Doar asigura-te ca ramai interesat de job-ul prezent pentru a excela in acea pozitie, si abia apoi sa incepi sa ravnesti la alta slujba.

Promovarile nu se dau pur si simplu. Inainte obisnuia sa fie o forma de apreciere fata de oamenii care progresau in cariera lor, insa acum, impactul pe care il are tehnologia, efectul globalizarii, structurile organizationale, a facut ca paradigma sa se schimbe. In ziua de azi, angajatii trebuie sa isi creeze si dirijeze pasii propriei cariere - in una sau mai multe organizatii. Si tine minte ca o promovare nu este mereu un pas inainte. Uneori, mai ales in mediu de afaceri din ziua de azi, vei avea nevoie sa iei o altfel de decizie pentru a urca pe scara profesionala.

Cum iti poti dezvolta un plan pentru a obtine o promovare? Include aceste 10 strategii in planul tau.

1. Dezvolta relatii de mentorat
Un studiu recent a aratat ca 4 oameni din 5 promovati au avut o relatie stransa cu mentorul lor, de obicei o persoana cu o functie mai mare in companie care i-a ajutat. Anumite companii au programe speciale de mentorat, dar chiar daca firma sau compania unde lucrezi nu iti ofera acest gen de serviciu, acest lucru nu inseamna ca nu iti poti construi o relatie cu oamenii cu functii mai mari decat cea in care te afli tu. Mentorii pot fi importante surse de informatii si te pot ghida in cariera.

2. Cantareste rezultatele
In timp ce promovarile nu sunt neaparat legat de performantele anterioare, tu poti cu siguranta sa faci ceva bun din acest fapt, si anume sa aduni si sa detaliezi informatii legate de succesele tale din trecut. Cei cu rezultate sunt mereu in fata.
Tine o evidenta a tot ceea ce faci si care pune compania sau departamentul in care lucrezi intr-o lumina buna, sau ceea ce e creativ si inovator, si din care reiese loialitatea ta si devotamentul fata de organizatie.

3. Promoveaza-ti imaginea!
Am fost crescuti cu ideea ca modestia este o virtute, insa atunci cand vorbim despre vanarea unui job, daca nimeni nu stie cat de grozav esti, pur si simplu nu vei ajunge in fata. Fa-te cunoscut! Daca ai avut realizari majore sau ai fost omul care a dat nastere unor programe noi sau castigatoare, asigura-te ca oamenii au aflat de ele - mai ales cei care te pot promova.
Vinde-te si fa cunoscuta dorinta ta de a fi promovat. Un profesionist este cel care ii trimite mail lunar sefului lui, si sefului sefului lui, pentru a-i tine la curent cu progresele lui in diversele proiecte, sau pentru a se bucura de implinirele si intamplarile petrecute in luna anterioara.



4. Creeaza o legatura intre tine si seful tau
Va fi, poate, de folos sa stiti ca seful dvs reperezinta granita dintre taramuri. El sau ea poate ridica poarta si te poate arunca in fata sau in sus, catre pozitiile din companie, sau el sau ea poate tine poarta inchisa si iti poate bloca orice miscare in companie. Foloseste-te de toate oportunitatile pentru a face din seful tau un om care sa te sustina atunci cand se va ivi sansa unei promovari.
Anumiti experti sugereaza sa stabilesti o relatie cu seful tau afland lucruri despre pasiunile si activitatile lui sau ei in afara biroului, si discutand cu el sau ea despre aceste aspecte la conferinte, petreceri sau activitati informale.

5. Invata mereu, imbunatateste-ti aptitudinile.
Se spune ca una din cele mai bune modalitati de a fi promovat este sa iti imbunatatesti cunostintele si aptitudinile in ariile necesare companiei. Cum tehnologia si alte forte inconjuratoare continua sa se schimbe intr-un mod accelerat, vei avea nevoie de toate aptitudinile tale nu numai pentru a-ti pastra slujba, ci pentru a face o treaba remarcabila.
Expertii sugereaza ca angajatii care vor sa ocupe functii inalte nu numai ca ar trebui sa fie niste oameni informati asupra a tot ce e nou, ci si sa fie atenti la noile curente si evenimente din afara ariei lor de lucru.



6. Construieste-ti reteaua de prieteni.
Cu cat este cunoscut de mai multi oameni, cu cat abilitatile tale, puterile, capacitatile tale de organizare, ambitiile tale, cu atat numele tau va fi adus mai des in discutie cand se vor ivi oportunitati.
Un plus pe care networking-ul il aduce este acela ca vei invata multe despre companie daca tu comunici cu oamenii din celelalte domenii ale companiei. Networkingul este calea ta spre succes.

7. Cere mai multe responsabilitati.
Ofera-te voluntar in a ajuta alte departamente sau colegi, sau poti doar sa ceri asumarea mai multor responsabilitati, acest lucru va face ca valoarea ta in companie sa creasca. Faptul ca ceri mai mult de lucru denota interesul tau si dorinta ta de a ajuta compania sa aiba succes, acest lucru va fi ca o lumina reflectoare asupra valorii tale in organizatie.

8. Comporta-te cu profesionalism tot timpul
Castiga o reputatie printr-o atitudine a unui om demn de incredere, profesionist si cooperativ. Iata cativa pasi pentru a realiza acest lucru:

Imbraca-te profesionist si curat - chiar si in zilele cu tinuta lejera.
Pune intrebari atunci cand nu esti sigur de cum se face un lucru.
Indrazneste sa fii diferit - diferentiaza-te de turma.
Pastreaza o atitudine pozitiva asupra lucrurilor, chiar si atunci cand situatia e grea.
Nu te plange si nu ii condamna pe ceilalti atunci cand lucrurile nu sunt asa cum ar trebui.
Scoate-ti numele la lumina in filiera ta prin conferinte, articole sau discursuri.
Nu astepta ca timpul sa treaca.

9. Fii un jucator de echipa.
Pentru ca cel mai mare volum de munca este acum realizat in cadrul unei echipe, a devenit si mai important sa stii sa imparti succesul cu echipa ta si a evita sa arati cu degetul pe cel care a gresit.
Ca un jucator in echipa vei reusi sa iti construiesti o imagine si sa iti maresti valoarea in cadrul companiei.

10. Creaza-ti propriile oportunitati
Dupa ce vei cerceta nevoile si provocarile companiei, daca observi ca o parte a fost neglijata, iar tu ai solutia si aptitudinile necesare pentru acest lucru, formuleaza o propunere cerand o functie noua.
Chiar daca firma nu iti va acorda aceasta functie, vei castiga prin faptul ca ai demonstrat interes, initiativa si creativitate, iar aceste fapte te vor ajuta data viitoare cand vei cere sa fii promovat.

Recomandari