22 sugestii practice pentru cariera ta

22 sugestii practice pentru cariera ta
  calendar_month       web myjob.ro  
Cariera ta nu este totul: viata ta insa este.

Ti-ai pus vreodata intrebarea cum arata o viata fara o cariera? Dar o cariera fara pic de viata personala?

Iti prezint mai jos cateva lectii practice pentru echilibru intre viata privata si cea profesionala.

1. Esti mereu singura. Chiar daca lucrezi pentru o companie mare, mereu vei fi pe picioarele tale. Daca te astepti ca organizatia "sa aiba grija de tine" sau "sa faca mereu lucrurile corect", vei fi adesea dezamagita.

2. Anumite joburi se potrivesc cel mai bine anumitor persoane. Ai anumite talente si ablitati care te fac potrivita pentru unele locuri de munca, dar te descalifica pentru altele. Fa-ti timp pentru a-ti da seama de aptitudinile pe care le ai si de temperamentul tau.

3. Carierele sunt pe termen scurt. Poti pierde oricand jobul pe care il ai acum, chiar si cand detii propria companie. De aceea, gandeste pe termen scurt in ceea ce priveste asteptarile tale profesionale! Fii mereu pregatita cu un plan B.

4. Este mai important sa fii comunicativa decat orientata catre achizitii. Aptitudinile care te ajuta sa lucrezi cu oamenii sunt mai importante decat cele tehnice. Chiar si in joburile tehnice trebuie sa interactionezi cu oamenii.

5. Ceea ce ai realizat astazi va fi creditul tau pentru maine. Rezultatele iti determina coeficientul personal de marketing. Asigura-te ca iti aduci contributia la job zilnic cu ceva substantial si masurabil. Nu uita sa tii o evidenta scrisa a tot ceea ce realizeze, in cazul in care uiti.

6. Daca iti pierzi jobul, ai deja 80% din promovare pentru o noua pozitie. Reputatia, rezultatele, realizarile, aptitudinile de comunicare, contributiile si relatiile dezvoltate in campul muncii, toate sunt elemente de marketing de care te poti folosi pentru un nou job.

7. Schimbarea domeniului si a specialitatii este dificila. Cu cat este mai greu de facut, cu atat va fi o schimbare radicala de cariera . Alege-ti cu grija prioritatile si planuieste, ca forma utila pentru prezicerea viitorului.



8. Ce este, de fapt, o cariera? A fi vanzatoare, profesoara, contabila sau inginer nu reprezinta o cariera in sine. Dar promovand de pe pozitia de junior la cea de midlle si apoi senior este o cariera, pe care o construiesti prin munca, in timp.

9. Oamenii castiga, de regula, cat merita sa castige.

10. Pastreaza-ti timp pentru dragoste, fericire, prietenie si pentru tine insati. Creeaza-ti propriul spatiu, este la fel de important ca si cariera ta. Daca munca pe care o faci este totul pentru tine, ai putea fi mult mai dezamagita de eventualele esecuri.

11. Daca esti concediata sau disponibilizata, nu iti da in judecata fostul angajator. Intreaba-te de ce nu ai prevazut ca s-ar putea sa se intample asa. Sau, daca ai stiut ca se va ajunge aici, de ce nu ai facut ceva in aceasta privinta. Da-ti seama ce anume a cauzat situatia.

12. Nu sta neangajata, chiar si pentru o zi. O data ce ai intrat in campul muncii, este mult mai dificil sa ai pauze intre joburi. Daca se intampla sa fii concediata si nu iti gasesti imediat un nou job full-time, fa munca voluntara sau gaseste-ti un loc de munca part-time. Ajuta-ti un prieten, scrie o lucrare de cercetare, fa orice ca sa eviti starea de a fi somera, din care, altfel, ai iesi mult mai greu.

13. Nu ramane la un loc de munca pe care il urasti. Sentimentul acesta iti poate distruge cariera.

14. Prea mult succes poate dauna. Invata cand sa spui stop. Succesul in sine poate deveni o problema. Daca ai impresia ca te consumi, s-ar putea sa ai dreptate. Persoanele cu un nivel ridicat al performantei se pot rata deoarece sunt foarte exigente cu sine insele si cu cei din preajma lor.



15. Succesul este dificil. Daca ar fi fost usor, oricine l-ar fi obtinut.

16. Exista un loc special pentru oricine. Iti poti crea viitorul pe care ti-l doresti.

17. Rabdarea este o virtute. Adu-ti aminte: nimic bun nu se intampla repede.

18. Locul de munca este distractiv si provocator. Totodata, el poate si dur si fara inima. Iti va recompensa efortul si planificarea, dar va pedepsi indiferenta si lipsa de pregatire.

19. Iti controlezi pe deplin propriul viitor. Nimeni nu iti poate interzice o viata fericita daca te decizi sa o planuiesti astfel si muncesti pentru a o face asa. Nimeni nu te poate opri din calea succesului, in afara de tine insati.

20. Nu este niciodata prea tarziu pentru un nou inceput.

21. Prietenii tai - chiar si unii mai indepartati - sunt cei mai buni aliati pentru cautarea unui loc de munca. Fa o lista cu cei pe care i-ai intalnit in viata ta si fa-le cunoscut ca iti cauti un nou job.

22. Stai alaturi de castigatori. Petrece timpul cu ei. Succesul poate fi molipsitor. Nu este nimic mai adevarat decat zicalele "a cunoaste persoana potrivita" si "a fi la locul potrivit, in momentul potrivit".

Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane


Recomandari