6 greseli pe care le faci ca manager

6 greseli pe care le faci ca manager
  calendar_month        
Ai fost promovata in functie de manager sau coordonator datorita calitatilor si cunostintelor tale? Felicitari! Din acest moment te asteapta o perioada destul de dificila, dar presarata cu multe satisfactii si avantaje. Totusi, invata sa te porti ca un manager de succes si sa eviti o serie de greseli frecvente, printre care:

1. Nu renunti la taskurile vechi


Din momentul in care esti avansata in functie, trebuie sa renunti la taskurile tale vechi si sa te ocupi de coordonare si planificare. Multi angajati avansati in functie continua sa indeplineasca takurile vechi si sa le neglijeze pe cele noi.

Daca iti este teama ca nu exista niciun angajat care poate face fata takurilor tale vechi, ar fi bine sa angajezi un om nou, perfect capabil si pregatit, astfel incat sa nu stai cu grija ca pot exista probleme.

Concentreaza-te in totalitate asupra lucrurilor pe care le ai de facut din acest moment si lasa in urma lucrurile pentru care erai platita inainte.

2. Devii autoritara

Nu uita niciodata de unde ai plecat si nu uita cat de neplacut era pentru tine sa fii mustrata, fara ca macar sa ti se ceara o explicatie inainte. S-a dovedit stiintific ca oamenii lucreaza mai bine alaturi de un manager modern, intelegator si deschis la minte, decat sub un stres total, alaturi de un sef tiran.

Incearca sa te pui in locul subordonatilor si sa ii tratezi asa cum merita. Recompenseaza-i atunci cand este cazul si mustreaza-i cand isi repeta greselile, dar in privat si niciodata de fata cu alti angajati. Incearca sa fii respectuoasa, chiar daca functia ta este mai buna.

3. Eviti sa refuzi

Din cand in cand este nevoie sa mai spui NU. Nu uita ca deciziile stau in mainile tale si ca in cazul unor greseli, tu vei fi trasa la raspundere, iar in joc de afla jobul, cariera si salariul pe care le-ai dobandit cu multa munca. Nu accepta toate propunerile care ti se aduc. Analizeaza, gandeste-te, pune in balanta si apoi ia o decizie care sa fie in avantajul companiei si care sa aduca profit.

4. Favorizezi anumite persoane

Chiar daca printre subordonati se numara prieteni de-ai tai, este recomandat sa aplici aceleasi reguli pentru toata lumea, fara exceptie. Aplicarea unor reguli diferite in functie de gradul de prietenie iti pot pune jobul in pericol, asa ca evita sa tii cont doar de parerile si sugestiile unora, evita sa dai altora mai mult concediu sau sa le permiti sa ajunga mai tarziu la birou, in timp ce pe altii ii mustrezi.

5. Nu asculti

Chiar daca tu esti managerul, iar deciziile stau in mainile tale, ar fi bine sa incerci sa ii asculti pe toti cei din jurul tau si sa accepti parerile si sugestiile bune. Evita sa cazi in extrema in care consideri ca doar parerile si ideile tale sunt bune doar pentru ca ai ajuns intr-o functie mai buna decat subordonatii tai.

6. Nu esti permisiva

Este absolut omenesc sa comiti o greseala si este firesc ca din cand in cand sa ai anumite necesitati. Spre exemplu, evita sa sanctionezi un angajat doar pentru ca ajunge intr-o zi cu jumatate de ora mai tarziu sau pentru ca a intarziat predarea unui proiect cu cateva ore. Cel mai bine este sa ii asculti explicatiile si sa incerci sa ii explici ca nu esti de acord cu ce a facut si ca in mod normal nu accepti asa ceva, dar ca fiind vorba despre o singura greseala vei trece cu vederea.

De asemenea, daca exista angajati cu probleme financiare sau personale, incearca sa ii asculti si sa gasiti impreuna o varianta prin care acesta isi poate rezolva problemele.




Autor: Corina Petrea

Recomandari