Admiterea la facultate

Admiterea la facultate
  calendar_month        
A inceput sezonul admiterii in facultati. Proaspat absolventii de liceu au trecut prin focul bac-ului iar acum se pregatesc sa treaca intr-o noua etapa din viata lor: studentia. Cum s-au pregatit ei in cei 4 ani de liceu si cum o sa se foloseasca de aceste cunostinte in facultate? Meditatii? Cum se face admiterea, cat costa taxa de inscriere, care sunt specializarile, ce inseamna sistem de tip Bologna si care sunt optiunile voastre?

In primul rand va vom vorbi despre sistem de invatamant de tip Bologna. Inainte facultatea se adresa numai elitelor, insa cu timpul toti absolventii de liceu au luat drumul studiilor superioare si orice "prost" a devenit curand specialist in ceva. Pentru a fi in continuare superiori celor de pe continentul american, europenii au inventat acest sistem care presupune un invatamant superior de 3 ani pentru absolventii de liceu, si pentru elite masterul si doctoratul. Probabil ca vi se pare putin ciudat, dar specialistii s-au gandit bine la aceasta solutie si se pare ca este cea mai buna.

In Bucuresti admiterea in facultate are loc, inca, la unele facultati, pe baza de examen. Se mai poate intra pe baza de dosar; totul depinde de la facultate la facultate. La facultatile din celelalte orase doar unele, de exemplu Facultatea de medicina din Brasov, admit studentii pe baza de examen.

De ce acte avem nevoie pentru dosarul de inscriere la facultate? (acestea sunt actele necesare de tip standard, recomandabil ar fi sa aflati de la facultatea la care vreti sa va inscrieti de ce acte aveti nevoie)

• Dosar, obligatoriu plic.
• Certificat de nastere in copie legalizata.
• B.I. sau C.I. in copie simpla (nelegalizata).
• Banii pentru taxa de inscriere.
• Diploma de bacalaureat in original sau copie legalizata. Numai in cazul in care liceele nu au eliberat inca diplomele, candidatii se pot inscrie folosind adeverinta de bacalaureat in original sau copie legalizata. Pentru licentiati, este nevoie si de diploma de licenta in original.
• Foaia matricola, in original sau copie legalizata, pentru candidatii care intentioneaza sa se inscrie la o sectie cu concurs de dosare.
• Adeverinta medicala de la liceu sau de la medicul de familie.
• Fisa de inscriere, care va fi obtinuta si completata cu ajutorul membrilor Comisiei, inainte de depunerea dosarului.
• Doua/trei/patru poze tip buletin.

Taxa de inscriere depinde de la facultate la facultate si in functie de la cate specializari vrem sa dam admiterea. De cele mai multe ori prima taxa platita este mai scumpa (in cazul inscrierii la numai o sectie) iar ce-a de-a doua (sau urmatoarele) putin mai ieftina. Preturile variaza intre 100 RON si 300 RON.

In cazul in care media vostra de la admitere nu a fost destul de mare pentru a ocupa un loc la buget (adica loc subventionat de statul roman) atunci exista posibilitatea admiterii pe un loc la taxa(care si aceasta difera de la facultate la facultate).

In cazul in care nu esti un "elev" de nota 10 sau nu ai bani nu prea ai ce sa cauti la o facultate de stat. De ce? Taxele sunt mai mari decat cele de la facultatile particulare. In timp ce la stat taxa variaza intre 500 si 1000 de euro, la o facultate particulara taxa anuala este de 400 de euro. In cazul in care te afli la a doua facultate sau un alt membru al familiei tale este inscris la aceeasi facultate particulara ca si tine, este posibil ca taxa sa fie putin mai ieftina.



Atunci cand ne alegem o facultate este foarte important (mai ales daca aceasta este particulara) sa fie acreditata, adica studiile sa ii fie recunoscute la nivel national.

In cazul in care nu ati fost admisi in sesiunea din vara (iulie - august) mai aveti o sansa in toamna. Unele facultati au acest sistem de admitere, scot la concurs locurile ramase in urma primei sesiuni de admitere.

In cazul in care v-ati depus dosarul sau ati participat la mai multe examene de admitere in urma carora ati ocupat un loc la buget trebuie sa stiti ca nu puteti decat sa ocupati unul la buget, adica statul plateste un sigur loc, iar apoi totul depinde de buzunarul vostru. Este foarte important ca acolo unde vreti sa urmati studiile sa va depuneti diploma de bac in original pentru a fi la buget. Altfel se va considera ca sunteti la a 2a facultate si vi se va respinge sansa de a ocupa un loc la fara taxa.

Daca totusi ati avut ghinionul ca nici pe locurile de la taxa sa nu intrati, mai exista o sansa de a face cursurile in facultatea dorita aplicand la ID(fara frecventa sau frecventa redusa).

Mult succes la invatat si sa aveti parte de o studentie pe cinste!

Recomandari