Atitudinea potrivita pentru momentul demisiei

Atitudinea potrivita pentru momentul demisiei
  calendar_month        
Demisia de la locul de munca este un pas care poate crea o situatie destul de stanjenitoare si chiar anumite tensiuni intre angajat si angajator. De aici pot sa apara mici neintelegeri care pot sa duca pana la adevarate scandaluri, in functie de cum pui problema in momentul in care iti prezinti demisia.

Iata ce ai de facut atunci cand vrei sa demisionezi, dar in acelasi timp sa ramai in relatii bune atat cu sefii, cat si cu oamenii alaturi de care lucrezi.



Pregatete-te


Scrie-ti cererea de demisie si gandeste-te ce anume urmeaza sa ii spui si cand sa stabilesti intalnirea cu superiorul. Daca seful tau este o persoana extrem de ocupata, ar fi bine sa ii trimiti un mail prin care sa il rogi sa iti acorde cateva minute pentru a avea o discutie. Daca totusi acesta are un program lejer nu trebuie decat sa ii bati la usa si sa ii ceri permisiunea de a-i vorbi.

Alege cel mai bun moment

Nu iti depune demisia in toiul unui proiect sau a unei perioade foarte dificile pentru companie. Nu vei face decat sa lasi impresia ca incerci sa scapi de acel proiect, din bun simt si profesionalism ar trebui sa il duci pana la capat. Cel mai bine este sa iti depui demisia exact cu doua saptamani inainte de terminarea perioadei dificile, in asa fel incat sa participi activ la un proiect de succes, pe ultima suta de metri a colaborarii tale.

Explica motivele

Chiar daca nu esti obligata sa o faci, ar fi bine totusi sa ii spui sefului tau care sunt motivele pentru care demisionezi, astfel incat sa inteleaga ca nu este nimic personal, ci ca iti doresti sa evoluezi, sa incerci si alte lucruri, sa nu te plafonezi etc. Cine stie, poate intr-o asemenea situatie ar putea sa iti propuna chiar si o schimbare care sa fie in avantajul tau si care sa te convinga sa nu mai depui demisia. Vorbeste cu seful tau cu o sinceritate maxima si spune-i ca din anumite puncte de vedere regreti aceasta plecare.

Termina-ti toate taskurile

Daca pleci nu inseamna ca esti scutita de taskurile si indatoririle tale. Chiar si in ultima zi (zi pentru care vei fi platita) ar trebui sa ramai pana la finalul programului, sa iti duci la bun sfarsit toate indatoririle si sa nu lasi nimic nerezolvat. De asemenea, este recomandat sa ii trimiti sefului unui mail in care sa ii spui anumite lucruri de care poate avea nevoie la un moment dat (parole, fisiere importante, date de contact si asa mai departe).

Ofera o mica petrecere de despartire

In ziua in care pleci indulceste-i pe colegi si pe sef cu cateva prajturi si pahare cu suc. Incearca sa nu faci o drama din aceasta plecare, sa nu plangi - evita despartirile "dureroase". Pur si simplu bucura-te de jumatate de ora la un pahar cu suc, in care sa iti amintesti de prima zi de munca, de primele proiecte si de alte amintiti placute pe care le aveti impreuna la birou, sau in afara programului.

Trimite un e-mail prietenos

Insenineaza chipurile colegilor si a sefului cu un mail simpatic de despartire. In acest mail mentioneaza faptul ca a fost o placere sa lucrezi cu toti cei prezenti si ca ai avut multe lucruri de invatat de la fiecare dintre ei. In general oamenii apreciaza astfel de mesaje si se bucura sa stie ca au fost importanti pentru oamenii alaturi de care au lucrat.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari