Burse de studii pentru tinerii defavorizati

Burse de studii pentru tinerii defavorizati
  calendar_month        
Numai 25% din elevii din mediul rural merg la liceu. Asa ca nu trebuie sa ne mire ca Romania se afla pe ultimul loc din tarile Uniunii Europene in ceea ce priveste procentul adolescentilor cu varsta intre 15 si16 ani care sunt inscrisi in licee sau scoli profesionale - 82%.

Abandonul scolar, fenomen cu repercusini grave atat asupra tinerilor, cat si a intregii societati, a crescut de trei ori in ultimii 6 ani, ajungand acum la 19%. Aceste date, preluate din raportul "Starea invatamantului din Romania "- 2007 - intocmit de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, subliniaza decalajul dintre noi si restul membrilor UE, care si-au propus sa reduca rata abandonului scolar la maximum 10% pana in 2010.

Parasirea timpurie a sistemului de educatie are ca principala cauza saracia. Multi copii inteligenti si talentati sunt nevoiti sa renunte la scoala deoarece familiile din care provin nu ii pot sustine finaciar. Situatia este si mai grava in mediul rural, acolo unde, pentru a merge la liceu, tinerii ar trebui sa se mute in alta localitate.

Plecand de la convingerea ca o societate moderna este o societate in care fiecare are cu adevarat sansa sa-si construiasca propriul viitor si ca o astfel de societate nu se poate construi in lipsa initiativei civice, Fundatia Dinu Patriciu demareaza doua programe destinate sustinerii financiare si dezvoltarii performantelor scolare ale tinerilor liceeni si studenti din familii cu resurse modeste: Inventeaza-ti viitorul! si Orizonturi deschise.

Programul Inventeaza-ti viitorul! se adreseaza elevilor din clasele IX-XII si studentilor cu performante scolare bune, dar care nu au suficiente resurse pentru a studia in conditii decente. Prin acest program, Fundatia acorda simultan, pe durata intregului an scolar incepand cu anul de studiu 2008-2009, un numar de 5.000 de burse in valoare de 200 lei pe luna pentru elevii de liceu si 500 de burse in valoare de 300 lei pe luna pentru studenti. Pentru toti beneficiarii exista posibilitatea prelungirii pentru anii scolari/universitari urmatori, in masura in care ei dovedesc ca isi mentin sau isi imbunatatesc rezultatele academice.

Beneficiarii trebuie sa fie cetateni romani, inmatriculati ca elevi in clasele IX-XII, la cursurile de zi, in scolile si liceele din reteaua educatiei nationale (publice si/sau private) sau ca studenti in reteaua de universitati romanesti (publice si/sau private) si trebuie sa indeplineasca simultan doua conditii: sa aiba o medie a ultimului an de studii cel putin egala cu 8,00 si sa provina din familii cu un venit lunar pe membru de familie (in ultimele trei luni) inferior pragului de 400 de lei.

Programul de burse Orizonturi Deschise se adreseaza tinerilor care au absolvit studiile universitare si isi propune sa investeasca in tinerii cu posibilitati intelectuale exceptionale, pentru ca ei sunt cei care vor forma generatii de profesionisti si lideri capabili sa genereze performanta pentru Romania. Astfel, anual se vor acorda 100 de burse in valoare de 15.000 USD fiecare, pentru masteranzi si/sau doctoranzi care vor fi sprijiniti in finantarea studiilor post-universitare (master sau doctorat) in universitati occidentale de prestigiu. In cazul in care bursa nu acopera cheltuielile implicate de programul de studii superioare in care a fost acceptat solicitantul, Fundatia Dinu Patriciu va facilita solicitantilor obtinerea unor credite ieftine menite sa acopere restul cheltuielilor.Depunerea dosarelor de solicitare a burselor are loc, in cazul proiectului Inventeaza-ti viitorul!, in perioada 17 decembrie 2007- 31 martie 2008, iar pentru programul Orizonturi Deschise, intre 15 aprilie si 15 iunie 2008.

In cazul ambelor programe, dosarele vor fi analizate de o comise de evaluare compusa din personalitati ale vietii publice si academice romanesti: Prof. Dr. Daniel Barbu (Coordonator al programelor), Prof. Dr. Ecaterina Andronescu, Academician Prof. Dr. Ionel Haiduc, Prof. Dr. Ioan Panzaru, Prof. Dr. Andrei Plesu, Prof. Dr. Petre Roman.

Formularul de solicitare a bursei poate fi descarcat de pe pagina internet a Fundatiei (www.fundatiadinupatriciu.ro). De asemenea, incepand cu 20 decembrie 2007, formularul va fi disponibil in orice benzinarie din reteaua Rompetrol sau partenerii acesteia, iar din ianuarie 2008 in scolile si liceele din intreaga tara.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

inceput
  • person

    "orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right