Ce nu-i spui cuiva care a ramas fara job?

Ce nu-i spui cuiva care a ramas fara job?
  calendar_month        
Unul din cunoscutii tai a ramas fara job? Oops! Vrei sa-l sprijini, vrei sa-i arati partea pozitiva a lucrurilor si sa-i faci cinste cu o bere. Asa si trebuie sa faci! Dar ai grija ce-i spui!

Perioada urmatoare dupa pierderea locului de munca este una foarte delicata pentru fostul angajat. Prietenul tau va vrea ajutorul tau, dar ar putea sa nu fie foarte receptiv la sugestiile tale intelepte. Adevarul e ca esti ranit in orgoliu (si in buzunar) atunci cand esti dat afara, si iti trebuie un pic de timp sa te vindeci.

Iata ce nu trebuie sa-i spui cuiva care si-a pierdut locul de munca!

Esti speriat?

Nu-i baga idei in cap! Si-asa e probabil destul de ingrijorat, fara sa-l mai sperii si tu! Putini oameni sunt fericiti ca au ramas fara locul de munca. Ca sa-l ajuti cu adevarat, asculta-ti prietenul si mai spune-i cate o gluma din cand in cand.

Ai facut ceva gresit, de te-au dat afara?

Wow, cata insensibilitate din partea ta! Si chiar daca a gresit ceva, chiar crezi ca ar vrea sa vorbeasca despre asta? Nu e treaba ta ce s-a intamplat acolo!

Acum ai timp sa te distrezi

Pe ce planeta traiesti? Pierderea locului de munca poate fi amuzanta doar cand ai 20 ani si nu ai responsabilitati. Insa cand ai 40, doi copii la scoala, rate la casa si o boala cronica nu mai e atat de amuzant, nu crezi?

Ai inceput sa aplici la alte job-uri?

Lasa-ti prietenul sa respire un pic! Probabil ca inca isi mai linge ranile dupa socul suferit. Multi oameni care isi pierd locul de munca au nevoie de cateva zile, chiar saptamani, pentru a intelege ce li s-a intamplat, mai ales daca au avut un job care le-a placut si cu care s-au identificat.

Ai fi dispus si la un part-time?

Pentru cineva cu experienta, un job temporar nu poate fi decat o insulta. Intrebarea ta nu face decat sa-i aminteasca cat de amara e situatia.

Doar pe tine te-au dat afara, sau au mai fost si altii?

Chiar conteaza? Si ce daca doar el a fost data afara? Uneori se fac concedieri comune, alteori singulare. Oricum ar fi fost, concedierea prietenului tau n-a avut probabil prea mult de-a face cu performantele sale, ci mai mult cu bugetul companiei si cu prioritatile sale.

Cand viata iti da lamai, fa limonada!

Dar atunci cand viata iti da datorii la banca si cativa pasi inapoi in cariera? Ce faci in acest caz? Poate limonada cu vodka!

E frumos din partea ta sa-i oferi prietenului tau o doza de optimism, dar cliseele de genul lamailor pot fi interpretate ca fiind insensibile. E usor sa vezi luminita de la capatul tunelului atunci cand ai un job, nu?

Totul se intampla cu un motiv

Si daca motivul concedierii sale a fost acela ca facea parte din vechii angajati, si era deci prea scump pentru companie? Sau ca pur si simplu nu se pricepea la ce facea?

Pentru cel concediat, niciun motiv nu e indeajuns de bun. Acorda-i timp pentru a vedea dincolo de vechea sa viata si pentru a-si vindeca ranile.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Loreley 1
  • person

    "never say never"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Cizme dama Kland Negre
Shop Ele.rochevron_right