Ce te faci cand vei fi mare?

Ce te faci cand vei fi mare?
  calendar_month        
Ce vreau sa fac cu viata mea? Aceasta este o intrebare foarte buna, dar fara raspuns. Vazand ca bugetul nu iti permite sa te inscrii la o facultate particulara, nu iti ramane altceva de facut decat sa speri ca esti suficient de puternica ca sa treci printr-un examen. Primul dintr-o serie lunga.

Iti vezi viata in cifre acum. Mai precis in ani. In 2004 intri la facultate. In 2008, termini si incepi sa lucrezi pe un post de new-entry intr-o companie. In 2010, te inscrii pentu un MBA. In 2014 lucrezi la o companie de renume, pe un salariu mai mare. In 2019 iti incepi propria afacere.

Planificarea unei cariere este un proces care necesita multa implicare, cu cat incepi mai devreme sa-ti analizezi posibilitatile, cu atat vei fi mai pregatita. La inceput trebuie sa te cunosti pe tine, sa iti orientezi inclinatiile personale spre caracteristicile pregatirii pe care un post sau altul o cere. Trebuie sa te privesti cu realism.

Apoi trebuie sa inveti tot ce trebuie sa stii despre o cariera in domeniul pe care ti l-ai ales. De unde poti sa iei aceste informatii? De la profesori, vorbind cu o persoana care lucreaza in domeniu, vizitand locul respectiv de munca. Expunandu-te mediului de lucru pe care ti l-ai ales, facand practica sau munca volunta, vei capata experienta si iti vei imbogatii CV-ul. Astfel vei avea contact cu persoanele care au deja meseria la care tu aspiri. Ei vor putea sa-ti prezinte cel mai bine aspectele pozitive, dar si pe cele negative ale meseriei.

Este important sa te orientezi, in aria ta de interes, spre un domeniu care este cautat de catre angajatori. Iar acest lucru il faci inca din anii de facutate. Astfel economisesti timp si bani, care nu se vor duce pe urma pe cursuri extra-scolare. Cursurile prin corespondenta sau la distanta sunt o solutie in astfel de cazuri.

In planificarea carierei trebuie sa-ti fixezi un scop, sa-ti stabilesti prioritatile si sa le clasifici in functie de timpul in care vor fi realizate. Un scop pe termen scurt este ceva ce trebuie sa obtii imediat, de exemplu, bani pentu intretinere. In timp ce un scop pe termen lung poate sa fie legat de pensie, asigurare medicala, sau studii post universitare. Astfel de sitatii te fac sa te decizi daca sa iti continui studiile sau sa incepi sa lucrezi sau se le faci pe amandoua.

Ajuta foarte mult, daca oamenii din jurul tau te sustin. Nu te lasa influentata totusi de parinti sau de partener. Si nu alege o cariera doar pentru ca e mai usor de urmat. Fii puternica, incearca sa te informezi tot timpul si nu renunta!

Recomandari