Cel mai mare obstacol in calea promovarii

Cel mai mare obstacol in calea promovarii
  calendar_month        
Cele mai multe femei sunt platite in continuare mai putin cand ocupa aceleasi posturi ca barbatii, iar ascensiunea catre posturile de conducere este de obicei mai anevoioasa.

Afla care este in prezent cel mai mare obstacol in calea promovarii pentru femeile de cariera.


Pauza luata de femei in cariera pentru concediul de maternitate pare o problema importanta, dar nu este cea mai mare piedica in viata profesionala. Obstacolul principal este legat de modul in care sunt privite prioritatile femeilor la locul de munca.

Sunt nevoite femeile sa munceasca mai mult pentru o promovare?

In ciuda aparentei egalitati la locul de munca, femeile depun efoturi mai mari pentru o promovare, potrivit Forbes.com. Dincolo de sarcinile de serviciu, femeile investesc tot mai mult timp in crearea de contacte profesionale si isi cauta adesea si un mentor, care sa le ajute sa avanseze in cariera.

Chiar daca pun la bataie mai mult timp si energie decat barbatii, femeile au in continuare de infruntat obstacole straine pentru colegii lor barbati.

Cat cantareste viata personala in sansele de promovare

Bariera cel mai dificil de depasit pentru femei la locul de munca este preconceptia cu privire la faptul ca pretuiesc mai mult viata personala decat pe cea profesionala.

Din acest motiv, multi barbati aflati la conducerea unor companii vad in femei angajati care au un dezavantaj de baza in concurenta cu barbatii.

Pentru a avansa in cariera, femeile se orienteaza catre modelul de succes al barbatilor, punandu-si doua intrebari "Ce sa fac ca sa avansez?" si "Ce nu fac si ar trebui sa fac ca sa avansez?". Aceasta abordare este bazata pe modelul succesului masculin, fata de care isi compara cariera cele mai multe femei.

Atunci cand femeile incearca o abordare diferita, aceasta este vazuta de superiori ca deficienta si gresita, motiv pentru care femeile sunt prinse in continuare intr-o cursa nedreapta cu barbatii. Numarul relativ mic de femei la conducerea unor companii mari arata ca femeile de cariera pierd de cele mai multe ori cursa sau pur si simplu renunta deoarece sacrificiile personale ar fi mult prea mari.

Abordare diferita a carierei intre barbati si femei

Pentru cei mai multi barbati, atitudinea "corecta" observata de superiori tine mai mult de timpul petrecut la locul de munca decat de eficienta. Din acest motiv, in multe cazuri, barbatii primesc o promovare in timp ce femeile care lucreaza la fel de mult in aceeasi pozitie sunt trecute cu vederea in mod repetat in mediul de afaceri.

Un element cheie in abordarea diferita a carierei intre barbati si femei tine de modul in care este perceputa viata personala a barbatilor si a femeilor de catre sefi.

In cele mai multe cazuri de intarziere la serviciu sau cerere de zile libere, femeile ofera superiorilor un motiv personal de la "Am nevoie sa merg cu copilul la doctor" pana la "Trebuie sa ajung la farmacie/banca inainte sa se inchida". Abordarea barbatilor este diferita, iar cei mai multi cer aceste concesii sau drepturi fara sa ofere un motiv de natura personala.

Modul in care este vazut echilibrul dintre viata personala si cea profesionala pentru barbati si pentru femei nu se va schimba probabil prea curand, iar femeile au in continuare un obstacol important in calea promovarii, pe care putine femei de cariera reusesc sa-l depaseasca in totalitate.

Autor: Iulia AnghelRecomandari