Cinci motive pentru care poti refuza un job

Cinci motive pentru care poti refuza un job
  calendar_month        
Dupa cum merge economia in ziua de astazi, pare ridicol sa refuzi un loc de munca, daca esti destul de norocos pentru a ti se oferi unul. Totusi, majoritatea expertilor recomanda o consultare foarte atenta asupra conditiilor, inainte de a lua o astfel de decizie. Chiar si in perioada actuala de criza, exista motive pentru care ar trebui sa refuzati un job.

1.Compania este in pragul falimentului.

Daca exista ceva mai rau decat sa nu ai un job, cu siguranta este vorba despre acceptarea unui job intr-o companie care peste cateva saptamani nu mai are de unde sa dea bani angajatilor.
"Un candidat ar trebui sa se intereseze in legatura cu stabilitatea firmei", spune Tom Gimbel, presedintele The LaSalle Network.

"Daca este publica, intereseaza-te. Daca este privata, intreaba la interviu tot ce trebuie sa stii. Daca firma se chinuie sa ramana pe o linie de plutire, nu prea exista planuri pentru promovare, sau beneficii pentru performante. Cel mai bine este sa cauti in alta parte".

2.Interviul este un proces extrem de lung si dezorganizat

De obicei, un interviu poate sa oglindeasca mediul de lucru din firma in general.

"Daca acest proces dureaza cateva saptamani, in care sunt desfasurate trei sau patru interviuri pana cand angajatul sa primeasca o oferta, poate sa fie un semn de dificultate in luarea deciziilor din partea angajatorului", spune Bruce A. Hurwitz, presedintele Hurwitz Strategic Staffing din New York City.

"Daca nu pot lua o decizie rapida in privinta ta, cum vor putea sa aibe decizii bune in privinta afacerilor si proiectelor de viitor?".

3.Ai un sentiment rau

"Candidatii la joburi ar trebui sa-si asculte instinctul cand primesc oferte de joburi si ar trebui in acelasi timp sa refuze daca simt ca ceva este in neregula, fie ca este vorba de mediu, oameni, cultura sau loc de munca", spune Donna Cardillo, autoarea cartii "The Ultimate Career Guide for Nurses".

Cardillo spunea ca majoritatea oamenilor care isi ignorea instinctele si accepta un loc de munca oricum, regreta mai tarziu. Aceste bile negre pot sa fie datorita intervievatorului, nivelului de stres al angajatilor, barfelor din birou care vorbesc de rau conducerea, sau rapoartele proaste de profit.

4.Salariul este sub limita ta minima

Desigur, este ireal in ziua de astazi sa te astepti la un salariu generos, care venea cu siguranta acum cativa ani, insa tot trebuie sa castigi destul pentru a plati facturile sau ratele. Frances Cole Jones, autorul cartii "The Wow Factor: The 33 Things You Must (and Must Not) Do to Guarantee Your Edge in Today`s Business World", spunea ca prioritar la un interviu este sa ai o suma minima de neacceptat in cap. Jones este de parere ca aceasta suma trebuie sa se bazeze pe fapte concrete: intretinerea si facturile, mancarea si alte cheltuieli, iar factorii emotionali trebuie exclusi, inclusiv "merit mai mult".

"Un calcul ianinte de interviu ii va tine pe angajati fermi in momentul negocierii salariului. Plus ca acestia pot spune `Mi-am facut un calcul si pur si simplu nu pot sa ma intretin pe mine/familia cu acesti bani`. Astfel se poate obtine si o oferta mai consistenta".

5.Muncesti impotriva valorilor si principiilor tale, sau al stilului de viata dorit

Chiar si in vremuri de criza, nu merita sa-ti vinzi sufletul pentru un salariu, spune Laurent Duperval, presedintele Duperval Consulting din Montreal, Canada. Acesta ii sfatuieste pe candidati sa stea departe de pozitii sau angajatori care intra in conflict cu valorile lor de baza. "Daca esti vegetarian, nu te duce sa muncesti pentru o macelarie. Punct."Recomandari