Conflictele intr-o echipa

Conflictele intr-o echipa
  calendar_month        
In colectia "Cariera. Succes. Performante" a fost editata de curand o carte ce abordeaza problema lucrului in echipa. Michael A. West ne ofera informatii legate de modul in care functioneaza echipele, cum pot fi formate si conduse, consolidate.

O problema a eficientei activitatii in grup este aparitia conflictelor. Exista trei tipuri de conflicte ce pot aparea in cadrul unui grup: cele legate de sarcina, de activitate, apoi cele legate de functiile, rolurile din echipa si, in final, cele interpersonale.

Desigur, conflictul are si un rol pozitiv, constructiv; ele sunt chiar necesare uneori. Existenta coflictului poate fi explicata prin diversitatea persoanelor care alcatuiesc o echipa, prin diferentele de opinie. Disputele frecvente, indiferent din ce tip de conflicte fac parte si care sunt percepute ca suparatoare pot sa distruga relatiile. Problemele la nivel relational influenteaza negativ eficienta activitatii. Nu toate persoanele din grup percep discutia in contradictoriu ca pe o polemica. Pentru unii conflictul este extrem de neplacut.

Dintre cele trei tipuri de conflicte cele cu un frecvent efect negativ sunt legate de rolurile din echipa si de cele interpersonale. Ele pot perturba nu numai activitatea anumitor persoane, ci a intregii echipe.

Ce e de facut atunci cand apar astfel de situatii? Pentru ca noi toti facem parte dintr-o echipa incepand de la varste fragede, cand trecem prin toate nivelurile de invatamant, apoi la serviciu. Fiecare ar trebui sa se asigure ca a inteles si ii sunt clare rolurile si responsabilitatile in cadrul grupului. Daca se incearca evitarea conflictelor este posibil ca acestea sa reapara mai tarziu. Nu este o rezolvare, ci doar o amanare a conflictului. Cand incercam sa-i multumim pe ceilalti, indeplinindu-le dorintele, pierdem din vedere propriile dorinte, iar ceilalti se asteapta sa-i multumim mereu. Daca luptam pentru a castiga cu orice pret, riscam sa nu luam in considerare nevoile celorlati. Pot sa apara, astfel, resentimente, sursa a viitoarelor conflicte. Compromisul e mai avantajos decat celelalte, dar trebuie sa ne asteptam ca nimeni nu capata ce vrea. Colaborarea, solutia de castig-castig este eficienta si poate intari relatiile. Din cinci modalitati de a rezolva conflictul in grup doar una este cea ideala.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

acasa sau la servici?
  • person

    "cum preferi?"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right