Critici din partea sefului: cum ar trebui sa reactionezi la ele

Critici din partea sefului: cum ar trebui sa reactionezi la ele
  calendar_month        
Criticile sefului iti lasa de cele mai multe ori un gust amar si te fac sa-ti pierzi increderea in tine si in aptitudinile tale, dar trebuie sa stii ca unele critici pot fi constructive. Iei intotdeauna criticile ca pe un atac la persoana, te enervezi si nu te abtii sa nu-i raspunzi obraznic sefului? Inseamna ca este cazul sa iti schimbi atitudinea. Specialistii spun ca atitudinea potrivita la locul de munca face diferenta intre un angajat de rand si un adevarat profesionist.

Iata cum ar trebui sa reactionezi la criticile sefului, astfel incat sa nu te afecteze nici personal, nici profesional.

1. Nu incerca sa fii defensiva

Daca managerul te cheama in biroul lui pentru a-ti face observatii cu privire la un proiect pe care l-ai realizat si iti critica munca, prima reactie este sa te aperi si sa-i explici de ce ai procedat astfel. Stai linistita, nu este dispus sa-ti asculte argumentele, oricat de bune ar fi ele. Seful este interesat ca pe masa lui sa ajunga proiectul asa cum l-a dorit, nu asa cum ti l-ai imaginat tu.

Inainte sa te scuzi si sa te enervezi sau chiar sa ridici tonul, accepta criticile si actioneaza cu tact. Explica-i viziunea ta, dar mentioneaza ca, intr-adevar, ai omis sa faci anumite lucruri si ca vei revizui proiectul.

Daca incerci sa fii mai tare decat seful tau, vei reusi sa-ti faci o imagine proasta in fata lui. Primeste criticile, admite ca nu ai realizat un proiect impecabil (desi tu stii ca este perfect) si cere-i noi indrumari.

2. Foloseste criticile in favoarea ta

Criticile pot fi, asa cum spuneam, constructive, adica iti scot in evidenta anumite puncte slabe. Considera criticile ca fiind un feedback. Daca seful iti spune ca nu ai realizat bine un proiect in PowerPoint, poate ca nu cunosti toate functiile programului. Daca nu iti spunea acest lucru, ti-ai fi dat seama ca iti poti imbunatati aptitudinile? Gandeste-te ca unele critici iti dau oportunitatea sa devii mai buna.

Daca faci aceasta schimbare in atitudinea ta, vei reusi sa fii mai putin stresata, mai putin nervoasa.

3. Nu da vina pe ceilalti

In momentul in care lucrezi intr-o echipa, iar seful iti critica munca, nu este recomandat sa dai vina pe ceilalti si sa spui "dar si X a facut la fel, Y mi-a zis sa fac asa". Mentioneaza ca poate nu ai inteles bine task-ul si, daca ai argumente, explica de ce ai decis sa-l rezolvi astfel.

4. Invata sa spui "multumesc"

Dupa ce ti s-au adus critici, te ridici nervoasa de pe scaun si trantesti usa in urma ta? Aceasta nu este atitudinea potrivita, mai ales la locul de munca, unde conduita trebuie sa fie decenta. Chiar daca seful tau te-a enervat la culme si nu esti de acord cu ideile lui, evita sa-ti manifesti nervii.

Apeleaza la tact si diplomatie pentru a reusi sa faci fata situatiei. Un "multumesc" spus la finalul intalnirii poate fi tot ceea ce iti trebuie pentru a lasa o impresie buna.

In general, seful nu critica degeaba. Daca te critica, este pentru ca stie ca poti sa fii mai buna. Managerul, la randul lui, trebuie sa dea explicatii superiorilor sai in cazul in care un proiect nu functioneaza bine si nu ajuta la bunul mers al companiei. De aceea va cauta intotdeauna sa aiba in subordine angajati care sa dea "totul pe teren".

Tu cum reactionezi la criticile sefului?

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right