Cum iti stapanesti emotiile la serviciu?

Cum iti stapanesti emotiile la serviciu?
  calendar_month        
Cum se face ca intotdeauna, in zilele in care ai foarte multe lucruri de facut, iar casuta de e-mail se umple de mesaje, mai vine si seful care iti mai atribuie inca un task? Acesta este probabil unul dintre momentele in care iti vine sa iesi din birou, sa te inchizi in toaleta si sa incepi sa plangi de nervi.

Presiunea si stresul de la munca iti pot provoca tot felul de stari emotionale negative care de care mai puternice. Cel mai bine este sa incerci sa iti stapanesti si gestionezi aceste emotii, mai ales de fata cu sefii si colegii.


Iata cum poti faci acest lucruri, functie de diferite situatii:

Stres


Seful vine la tine si iti ofera un task foarte dificil care trebuie finalizat pana la sfarsitul programului, iar tu planuisei sa pleci cu jumatate de ora pentru ca aveai programare la medic.

Ce ai de facut intr-o astfel de situatie? In primul rand nu te panica pentru ca nu vei reusi sa termini mai repede si nici sa scapi de indatorire. Cel mai bine este sa analizezi taskul si sa il rezolvi in cel mai scurt timp posibil.

In plus, incearca sa te foloseti de stres ca si stimulent. Se spune ca adesea, oamenii care lucreaza in conditii de stres se concentreaza mai bine si dau rezultate mai bune.

Daca totusi consideri ca solicitarea superiorului este imposibil de realizat intr-un timp atat de scurt, nu poti decat sa ii spui. Este adevarat ca poate este o urgenta, dar in mod sigur ar fi putut sa te anunte mai devreme si sa iti lase mai mult timp la dispozitie pentru a-l finaliza. Daca intr-adevar este extrem de important, propune-i sa formezi o echipa alaturi de care sa lucrezi si sa termini taskul la timp.

Tristete

Daca in urma evaluarii, managerul iti spune ca nu ai atins obiectivele si ca nu ai investit suficient timp si efort in munca ta, probabil te vei intrista. Cu atat mai mult daca tu chiar simti ca te-ai implicat si ca ti-ai facut treaba cu multa pasiune.

Ce ai de facut intr-o astfel de situatie? Primul imbold este sa te lamentezi si sa plangi in fata sefului. Acest gest nu iti va aduce niciun beneficiu, nu va rezolva problema, iar mai tarziu il vei regreta. Nu poti decat sa intelegi situatia, sa o accepti si sa incerci sa o repari.

Daca totusi ai de gand sa plangi, doar pentru a te descarca, ar fi bine sa parasesti sala cu capul sus. Retrage-te intr-un spatiu ferit si simte-te libera sa dai frau liber emotiilor.

Umilinta

In cadrul unei sedinte cu toti colegii, seful te da ca exemplu prost in ceea ce priveste modul de munca sau rezultatele?

Ce ai de facut intr-o astfel de situatie? Nu te arata deranjata de aceasta remarca. Incearca sa schimbi subiectul catre o tema de actualitate sau sa revii la subiectul pentru care s-a efectuat intalnirea. In situatia in care remarca a fost total nepotrivita si chiar fara motiv, poti discuta problema in particular cu superiorul.

Probleme personale

Din pacate, mai exista si situatii in care primesti vesti personale proaste in cele mai nepotrivite momente. In mod sigur daca afli ca unul dintre parintii tai s-a imbolnavit sau ca o persoana draga tie a avut un accident, iti vine sa faci o criza de plans.

Ce ai de facut intr-o astfel de situatie? Cu siguranta nu mai ai putere de concentrare in asemenea momente si iti doresti sa fii alaturi de persoana respectiva, asa ca mergi la sef si cere-i permisiunea sa pleci.

Autor: Ana-Maria Dragota



Recomandari