Cum sa devii jurnalist

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Iun 2008, 12:22
In ziua de azi cu totii ne dorim sa scriem. Unii din noi fac acest lucru pe blogul personal, altii se indreapta catre marile ziare sau catre cele mai citite reviste, unii prefera domeniul online iar altii pe cel publicat. Indiferent unde, ce si cum, oamenii isi doresc sa se exprime, fie ca o fac pentru bani sau din pasiune pentru cuvinte. Vrei sa devii jurnalist? Vrei sa stii cum? Iata pasii.
Daca esti inca licean si vrei sa urmezi o facultate cu specializarea in domeniul jurnalismului, poti opta pentru Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti, sau din cadrul Universitatii sau Academiei din orasul tau.
Trebuie sa ai in vedere faptul ca nu este o facultate in care se intra foarte usor. Vei avea nevoie de o pregatire buna. Ce inseamna acest lucru? Spre deosebire de anii anteriori, examenul sustinut va fi unic si scris, proba constand in elaborarea unui text "liber". Acesta poate fi o naratiune pe o anume tema, o descriere, un portret, un set de intrebari pentru un posibil interviu, argumentarea in favoarea sau impotriva unei idei sau comentarea unui aforism, dicton etc.
Aveti foarte mare grija la greselile de gramatica pentru ca ele vor fi aspru sanctionate, fiecare cu minim 0,05 pct. Lucrarea poate fi elaborata aplicand prevederile din DOOM, editia 1982 sau 2005.
Facultatea aceasta se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si ofera chiar beneficii celor care sunt la a doua facultate. Admiterea se face pe baza de interviu, in acest caz, si sunt oferite zece locuri cu taxa.
De retinut este ca trebuie acordata o atentie sporita actelor necesare! Un singur document care lipseste poate constitui un obstacol in inscrierea ta la aceasta facultate!
Studiile dureaza trei ani, iar in cel de-al doilea an, studentii au posibilitatea de a-si alege specializarea: Relatii cu Publicul, Jurnalism si Publicitate.
Universitatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii ofera de asemenea posibilitatea urmarii unui master in domeniu, si a unui doctorat.
Insa mai multe detaltii despre admitere, cursuri, specializari si altele, puteti afla pe site-ul oficial al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (www.fjsc.ro).
Chiar daca ai terminat sau nu o facultatea specializata, profesia de jurnalist se poate invata. Exact, jurnalismul se invata! Cum? Trebuie doar sa vrei, sa fii comunicativ, hotarat, sa ai curaj, sa ai pasiune si simtul dreptatii, sa fii o persoana etuziasta si curioasa.
Doar scriind vei invata sa scrii cu adevarat, adica iti vei "forma mana". Ce pasi trebuie sa urmezi? Nu putem sa-ti recomandam sa te angajezi undeva, sau sa scrii pe baza de voluntariat. Aceasta decizie iti apartine, insa iti putem spune ceea ce trebuie sa urmaresti atunci cand scrii. Iata etapele:
Planificarea. Este cea mai importanta etapa: ai nevoie de documentare!
Fii clar. Nu toata lumea va stii ceea ce tu stii. Trebuie sa folosesti cuvinte simple!
Corectitudine. Trebuie sa inveti sa nu gresesti.
Originalitate. Nu te folosii de clisee.
Adevarul. Este important sa scrii ceea ce stii ca este corect.
Important! Nu uita pentru cine scrii!
Poate ca jobul de jurnalist ti se potriveste sau nu. Trebuie doar sa incerci. Foloseste-te de sfaturile celor din jur, citeste despre acest lucru sau articole sa vezi cum sunt scrise, ce stil aboreaza si lucrurile pe care le puncteaza, limbajul folosit si usurinta in exprimare; insa cel mai important e sa scrii! Cu siguranta ti se va spune daca esti priceput sau nu in acest domeniu. Ai incredere in tine si nu uita sa-ti urmezi visele!
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Era odata arta
- person
"cel mai sigur semn ca cineva nu este importanteste silinta cu care isi da importanta."