Cum sa incepi o cariera in jurnalism

Cum sa incepi o cariera in jurnalism
  calendar_month        
Uneori, cea mai grea parte in inceperea unei cariere nou este sa stii cum si de unde sa incepi. Fiecare domeniu are cerinte specifice proprii, iar jurnalismul nu face exceptie. Iata cateva sfaturi pe care ar fi bine sa le urmezi daca speri sa devii jurnalist .

Urmeaza o facultate de profil


Daca stii inca de la inceputuri ca vrei sa urmezi aceasta cariera, inscrie-te la o facultate de jurnalism sau media, astfel incat sa ai o pregatire foarte buna si sa il determine chiar si pe cel mai pretentios angajator sa te vrea in echipa lui.

In cazul in care totusi ai inceput deja o facultate, nu iti mai ramane decat sa urmezi un master in jurnalism, aceasta varianta fiind la fel de buna si utila.

Opteaza pentru cursuri de specializare

Chiar daca ai terminat sau nu o facultate sau un master de jurnalism, un curs de specializare nu strica niciodata. Aici poti invata lucruri noi, iar diploma pe care o vei obtine cu siguranta iti va creste valoarea.

Atentie - in cazul in care ai terminat o facultate sau un master de jurnalism, orienteaza-te catre cursuri mai complexe si nu catre cele destinate incepatorilor pentru ca ele nu te vor ajuta la nimic.

Pentru un impact mai mare asupra carierei tale, alege un curs de jurnalism pe care sa il faci undeva in Europa si care sa iti deschida astfe noi orizonturi. Nu doar ca va fi mult mai apreciat, dar vei invatat si alte lucruri.

Incepe sa iti faci contacte inca de la inceput

Relatiile, contactele si conexiunile iti vor fi de mare ajutor inca de la inceput. Intra in retele sociale si in grupuri de jurnalism, intra in contact cu oameni politici, actori, vedete sau alte personaje, in functie de domeniul care te pasioneaza mai mult. Cu cat vei avea o lista de contacte mai mare, cu atat vei fi mai apreciata, iar rezultatele muncii tale vor fi mai bune.

Alege voluntariatul

Este foarte posibil ca grupurile mari de jurnalism sa nu doreasca sa te angajeze la inceput din cauza lipsei de experienta, motiv pentru care trebuie sa le arati ca esti dispusa sa faci munca voluntara, cel putin pentru o perioada de maxim doua luni. In cazul in care in aceste doua luni tu dai randament maxim, cu siguranta vor dori sa semnezi un contract cu ei si sa iti ofere toate oportunitatile si beneficiile la care speri.

Gaseste-ti un mentor

Gandeste-te la o persoana care a atins maximul de succes in cariera pe care vrei sa o urmezi, contacteaz-o si cere-i cateva clipe din timpul sau liber pentru a-ti raspunde la intrebari si pentru a-ti oferi cateva sfaturi. Este, intr-adevar, foarte greu sa obtii o astfel de intalnire, dar daca nu incerci, cu siguranta nu vei reusi.

Fii mereu informata

Stirile de ieri sunt deja prea vechi - pentru a fi un jurnalist de succes, trebuie sa fii la curent cu tot ce se intampla in lumea politica, religie, stiinta sau chiar celebritate si barfe. Aboneaza-te la toate site-urile mari de profil din straintate si incearca sa fii prezenta la toate evenimentele importante, eventual sa transmiti stirile direct de acolo, cu ajutorul unuimini-laptop. Doar asa vei reusi sa te mentii in top.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari