Cum sa reduci stresul dinaintea unui discurs

Cum sa reduci stresul dinaintea unui discurs
  calendar_month        
Simti cum vocea iti tremura, ai un gol in stomac, iar picioarele par sa nu te mai asculte si tocmai urmeaza sa ai un discurs foarte important in fata unor colegi, superiori sau parteneri de afaceri? Nu iti face griji, aceasta senzatie este una destul de comuna in astfel de situatii, dar nu trebuie sa disperi.

Daca vei urma anumite reguli, te vei descurca de minune si vei scapa de stresul de dinaintea discursurilor.


Inainte de orice, cu 10 minute inainte de prezentare, este recomandat sa mergi la baie pentru a te clati cu apa rece, sa deschizi o fereastra pentru a inspira si expira adanc de cateva ori si sa iti repeti in minte ca esti pregatita si ca nu are ce sa mearga rau.

Totusi, cu cateva zile inainte de prezentare:

Pregateste prezentarea

Inca din momentul in care afli ca ti se ofera aceasta sansa (sau indatorire), este bine sa incepi sa lucrezi la ea si sa nu amani totul pentru ultima clipa. Pregateste-te temeinic, pune toate informatiile hartie si suport digital (pentru orice eventualitate) si memoreaza tot ce este necesar.

Asculta alte discursuri

Probabil ai vazut increderea si stapanirea de sine pe care o au actorii atunci cand tin anumite prezentari in cadrul unor scene de film. Cu siguranta ti-ai dori sa ai si tu aceasta putere, nu? Ei bine, vizionarea unor astfel de scene, dar si a unor inregistrari din viata reala te vor ajuta sa dobandesti anumite indemanari. De exemplu, o persoana care tine un discurs se ridica de cele mai multe ori in picioare, gesticuleaza si mentine contactul vizual cu cei din preajma sa. Este foarte posibil ca aceste lucruri sa te ajute si pe tine.

Tine discursul in fata oglinzii sau inregistreaza-te

Daca este prima oara cand urmeaza sa tii un discurs, este recomandat ca, in momentul in care ti-ai terminat prezentarea si ai printat-o, sa incerci sa vorbesti cu tine in fata oglinzii. De asemenea, daca ai o camera de filmat, monteaz-o la aproximativ 3 metri distanta, apasa pe butonul de inregistrare si tine discursul ca si cum te-ai afla in fata multimii. Atunci cand vei viziona inregistrarea, vei vedea unde ai gresit si cum poti solutiona problema.

Pregateste o schita

Pentru ca prezentarea (care in final este foarte posibil sa ajunga si la cei care urmeaza sa fie prezenti in sala) trebuie sa fie una complexa, sunt sanse foarte mari sa nu iti fie de ajutor in timpul discursului. Cel mai bine este sa iti pregatesti o foaie de hartie pe care sa treci punctele esentiale si cuvintele cheie. In acest fel, discursul va fi mult mai simplu.

Mentine contactul vizual

Atunci cand eviti privirea celor din sala, ai tendinta sa pari nesigura pe tine. Din acest motiv, este foarte important sa mentii contactul vizual cu toti cei care te asculta si sa nu le eviti privirea sub nicio forma. Iti va fi probabil destul de greu, insa cu siguranta vei reusi daca iti vei impune acest lucru.

Atrage-i si pe ceilalti in discutie

Inca de la inceputul discursului, le poti spune celor care urmeaza sa te asculte ca isi pot lua notite, astfel incat la finalul prezentarii sa iti poata puna intrebari, sa ceara detalii si eventual sa ridice alte probleme. O discutie deschisa te va face sa te simti mai bine, fara sa ai impresia ca tu esti tinta tuturor privirilor.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Life story
  • person

    "doritiva iubire pretuiti-o cat o aveti..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right