Cum sa te integrezi la noul loc de munca

Cum sa te integrezi la noul loc de munca
  calendar_month        
Integrarea intr-un colectiv nou poate parea destul de dificila, mai ales in prima zi. Tu esti noua, toti ceilalti se cunosc si grupurile sunt, cel mai probabil, deja formate. Acesta nu este insa un motiv pentru care sa disperi sau sa stai linistita in banca ta. Stii deja ca lucrurile iti vor fi mult mai usoare la locul de munca daca vrei reusi sa ai si sa intretii relatiile bune cu toti colegii tai.

Iata cativa pasi prin care vei reusi sa te integrezi la noul loc de munca si sa ai o relatie buna cu persoanele alaturi de care lucrezi.

Retine numele

Iti va fi destul de dificil sa retii numele colegilor inca din momentul in care iti sunt prezentati, mai ales daca sunt mai mult de 3 persoane. Acest lucru este cauzat cel mai probabil de prezenta emotiilor. Chiar daca numele colegilor nu ti-a ramas intiparit in minte, nu te sfii sa ii mai intrebi inca o data care este numele lor si sa iti ceri scuze pentru faptul ca nu ai reusit sa il retii din prima clipa.

Poarta-te profesional

Incearca sa ai o atitudine prietenoasa, dar sa nu depasesti insa granita profesionalismului. Incearca sa te impaci bine cu colegii tai, sa le vorbesti frumos, dar in acelasi timp evita sa lasi impresia ca esti lingusitoare. Da-le de inteles ca vrei sa te integrezi in grup si ca ai nevoie de ajutorul lor, dar fara sa fii insistenta si obositoare.

Nu refuza invitatiile

Daca esti invitata la masa este recomandat sa ii acompaniezi pe colegii tai (cu exceptia cazului in care seful ti-a dat un task pe care trebuie sa il termini urgent). Altfel, ar fi bine sa nu refuzi sansa de a lua masa cu colegii tai si, mai mult decat atat sansa de a imbunatati relatiile cu acestia. La masa poti descoperi lucru interesante si importante despre jobul tau, despre sefi, colegi si despre cum ar fi bine sa reactionezi in anumite sutuatii. De asemenea, iesirile de dupa munca sunt si ele recomandate pentru a incerca sa fii la curent cu toate noutatile.

Mentine o atitudine pozitiva

Indiferent de cat de dificile ti se par taskurile, ar fi bine sa mentii o atitudine pozitiva si sa incerci sa transmiti acest lucru si colegilor tai. Daca vei da semne de nervozitate si suparare, cu siguranta oamenii alaturi de care lucrezi nu isi vor face o impresie prea buna despre tine. Daca nu intelegi anumite lucruri sau daca nu reusesti sa le faci singura din prima nu trebuie decat sa ceri ajutorul cu zambetul pe buze.

Evita barfele

Retrage-te de indata ce incepe o barfa. Evita sa te afli in asemenea situatii pentru ca risti mai apoi sa fii implicata in scandaluri pe care nu ti le doresti. Cel mai bine este sa te scuzi si sa te intorci la ceea ce ai de facut, fara sa faci parte, fara sa vrei, dintr-o gasca de barfitori.

Munceste cu drag

Nu te plange de taskurile primite (cu exceptia cazurilor in care sunt exagerate) si incearca intotdeauna sa iti termini treaba i timp util. De asemenea, daca reusesti sa termini mai devreme, iti poti oferi ajutorul colegilor. Acestia vor aprecia cu siguranta intentia ta si iti vor ramane recunoscatori, indiferent ca ai facut sau nu ceva pentru ei.

Autor: Corina Petrea

Recomandari