Cum sa te porti la noul loc de munca

Cum sa te porti la noul loc de munca
  calendar_month        
Daca ai trecut cu bine de interviuri si teste, iar angajatorul te-a placut si ti-a oferit oportunitatea de a lucra alaturi de echipa sa, mai ai un singur lucru de facut: lucreaza la prima impresie care este decisiva atat pentru relatia cu colegii si cu seful, cat si pentru modul in care iti vei desfasura activitatea.

Incearca sa ajungi mai devreme

Daca programul incepe la 9, trezeste-te cu doua ore mai devreme pentru a manca, a-ti face dus, a te imbraca si aranja fara sa te stresezi si incearca sa ajungi cu 10 minute mai devreme fata de ora la care vine restul lumii. Desigur, exceptie fac cazurile in care seful iti spune in mod expres sa ajungi acolo la o anumita ora.

Totusi, chiar si in aceasta situatie incearca sa ajungi cu cateva minute mai devreme fata de ora stabilita si niciodata mai tarziu. O astfel de intamplare (chiar daca te scuzi si spui ca nu a depins de tine) ii va face pe ceilalti sa isi imagineze ca nu esti o persoana pe care sa se poata baza.

Nu incepe de luni

De obicei, zilele de luni sunt cele mai aglomerate si toata lumea este extrem de ocupata, ceea ce inseamna ca venirea si instruirea ta va insemna un task in plus, pe care probabil nimeni nu si-l va dori. Discuta cu seful si roaga-l, daca este posibil, sa incepi de marti sau chiar miercuri. Daca iti cere motivele, il poti expune pe cel de mai sus, subliniind faptul ca iti doresti sa ai parte de atentia totala a unei persoane care sa iti explice pe indelete ce ai de facut.

Identifica angajatii cheie

Intereseaza-te despre oamenii cu care vei colabora in mod direct si incearca sa stabilesti relatii cu ei. Acestia sunt cei care iti vor indruma pasii in ceea ce priveste acest job, cei care vor avea grija sa nu gresesti si care se vor interesa de toate actiunile tale, cel putin in primele saptamani de la angajare.

Imbraca-te adecvat

Daca lucrezi cu publicul este recomandat sa ai o tinuta foarte simpla, adaptata afacerii din care faci parte. Daca lucrezi la birou si nu te intalnesti cu clientii, poti adopta o tinuta casual, lejera, insa evita sa porti haine prea stramte, prea decoltate, prea multe accesorii si prea mult machiaj. Retine ca mergi la munca, intr-o institutie in care trebuie sa faci impresie si nu la o intalnire cu prietenele.

Cere multe informatii

Asculta-l pe cel care iti face instructajul si nu ezita nicio clipa sa ii adresezi intrebari si sa ii ceri informatii fata in fata sau pe mail. Intreaba daca este nevoie sa faci rapoarte, cui poti cere ajutorul in cazuri de urgenta sau cum faci sa te descurci in anumite situatii.

Interesul pe care il vei afisa, va da colegilor si sefului de inteles ca vrei sa te implici si ca nu esti genul de om care lasa pe maine ce poate face azi sau care ii roaga pe altii sa ii indeplineasca taskurile.

Ofera-ti ajutorul

Probabil ca nu vei avea un program aglomerat din prima zi, asa ca daca iti mai ramane timp liber, discuta cu superiorul direct si spune-i ca ti-ai terminat si ca ai putea sa mai faci si alte lucruri, eventual sa ajuti un coleg care lucreaza la un proiect sau care este supra solicitat. In acest fel vei intra in ritmul in care se desfasoara lucrurile in companie si vei face si impresie buna celor din jurul tau.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari