Cum sa-ti invingi temerile de cariera

Cum sa-ti invingi temerile de cariera
  calendar_month        
Pentru multi dintre oameni, Halloween-ul inseamna imagini infricosatoare ale vrajitoarelor, monstrilor si fantomelor. Pentru multi angajati insa, exista alte temeri care zac in intuneric tot anul: precum frica de admonestare, concediere sau de rutina nesfarsita. Potrivit lui Ford R. Myers, presedintele Career Potential, LLC si autorul cartii "Get the Job You Want, Even When No One`s Hiring", "companiile sunt conduse de o frica interioara a angajatilor. Multi dintre superiori folosesc frica drept un mecanism de control al activitatii angajatului. Cum scapam de aceste temeri?".

Frica nr.1: Daca sunt concediat?
Daca ne uitam la rata somajului de astazi, pierderea locului de munca este o situatie foarte ingrijoratoare printre multi dintre angajati. Te poti detasa de aceasta frica daca reusesti sa-ti cresti reteaua de activitate cat mai mare. "Chiar daca esti de parere ca vei fi concediat, este bine sa te implici activ in comunitatea profesionala", spune Michael Woodward. "Diferenta dintre cei care raman someri pentru mult timp si cei care se reangajeaza imediat, sunt relatiile formate cu timpul".

Frica nr.2: Daca eu nu sunt concediat, insa colegii mei da, nu ma voi descurca cu munca in plus
Cand o companie face restructurari, de obicei angajatii cei mai buni sunt "rasplatiti" cu munca in plus. Asta poate duce la anxietate, in special daca noile task-uri sunt lucruri pe care nu esti obisnuit sa le faci. Aici intervine frica. In aceasta situatie, Woodwards sugereaza sa ceri ajutor sefului sau colegilor.

Frica nr.3: Voi sta somer pentru totdeauna?
De obicei, tinerii angajati ajung sa lucreze in posturi de suport, in care nu se simt bagati in seama. Angajatii mai experimentati pot ajunge de asemenea la aceasta stare daca vin dupa o pauza de munca si nu sunt foarte "folositi" in prima faza. Este bine sa te gandesti la urmatorul pas, cand simti ca vei impacheta tricouri la nesfarsit sau vei face cafea toata viata. "O persoana desteapta nu face doar ce-i zice seful sa faca. Acesta apare la program mai devreme si pleaca mai tarziu. Vechiul model de sef si consilier de resurse umane nu se mai aplica. Acum orice angajat isi face singur drumul spre varf".

Frica nr.4: Daca urla seful la mine iar?
Un sef care tipa sau te critica in fata altora, iti poate afecta serios moralul, asa ca Myers sfatuieste oamenii sa fie foarte atenti la ceea ce aleg sa faca. "Este foarte important sa stabilesti o relatie inca de la inceputut cu seful tau. Daca ai fost deja intr-o relatie "toxica" cu fostul sef, ai mai multa experienta si stii sa domolesti o situatie grea. Exprima-te sefului tau direct in legatura cu ingrijorarea pe care o ai".

Recomandari