Da si nu atunci cand facem networking
history_edu ele.ro calendar_month 06 Nov 2008, 07:53
Networkingul este foarte important in orice imprejurime: fie ca vrem sa ne angajam sau sa obtinem o promovare, fie ca suntem in cautarea unui proiect nou sau avem nevoie de ajutor. Reteaua noastra de prieteni este cheia succesului in rezolvarea situatiilor de mai sus si nu numai. Iata cateva sfaturi care ar trebui respectate pentru a-ti forma o strategie in ascensiunea ta in cariera:
• Da, ia aminte de ce reteaua de prieteni este atat de importanta. Numai intre 5 si 25% din slujbele "proaspete" se afla la rubrica publicitate sau sunt facute cunoscute printr-un fel. Singurul mod de a afla despre interviuri de job-uri si job-uri noi este reteaua de prieteni. Spune-le doar ca esti in cautarea unui job si ofertele nu vor inceta sa apara.
• Da, este bine sa gandesti creativ si sa iti faci prieteni in situatii inedite. Poti sa adaugi oameni de pretutindeni in reteaua ta de prieteni.
• Nu pleca nicaieri fara copii ale CV-ului tau sau carti de vizita. Iti poti tine CV-ul in masina sau in servieta, insa asigura-te ca il vei avea la indemana atunci cand cunosti pe cineva care iti poate aranja un interviu de angajare. Cartile de vizita sunt foarte importante pentru ca ele reprezinta sursa de legatura intre tine si oamenii pe care tocmai i-ai cunoscut. Nu le uita acasa sau la birou. Cartile de vizita trebuie sa fie vesnic cu tine.
• Nu iti fie frica sa ceri ajutorul. Majoritatea oamenilor se simt flatati cand sunt rugati sa dea ajutor, sa dea sfaturi legat de job-uri. Faptul ca tu le ceri ajutorul ii face pe ei sa se simta importanti.
• Da, alatura-te unei organizatii profesionale care sa aiba legatura cu aria de munca. De ce? Nu numai pentru ca vei afla ultimele noutati in domeniu si vei afla si ultimele job-uri de pe piata, dar este foarte bine cunoscut faptul ca acesta este locul cel mai bun pentru a-ti mari reteaua de prieteni.
• Da, fa voluntariat. Se pare ca voluntariatul este cea mai buna a doua sursa in a-ti dezvolta reteaua de prieteni si a intra in contact cu noutatile de pe piata de munca.
• Da, gaseste-ti un mentor. Mentorul este persoana care te poate indruma, care te poate ajuta, care te poate lua sub aripa lui protectoare si sa iti ghideze pasii catre noul tau job. Mentorul poate fi cel mai bun contact pe care il poti avea intr-o retea de prieteni.
• Da, vino cu un sistem de a-ti organiza reteaua de prieteni. Fie ca este prin a aduna si aranja cartile de vizita, ori printr-o baza de data in calculatorul tau, orice este bun pentru tine dar numai sa ai in vedere acest lucru.
• Da, considera interviurile informale ca fiind ultima tehnica revolutionara a networkingului.
• Nu uita sa le multumesti tuturor celor care te-au ajutat, atat celor din reteaua ta de prieteni cat si celor din afara. Preferabil este printr-o nota scrisa. Acest gest da dovada de bun simt si face ca aprecierea fata de ceilalti sa creasca. Ei isi vor aminti de tine ca de o persoana foarte politicoasa pe care bucurosi o vor ajuta si data viitoare.
• Da, este bine sa iti pastrezi reteaua de prieteni chiar si atunci cand ai un job stabil. Nu vei stii niciodata cand vei avea nevoie de ajutorul lor si este bine sa ii ai mereu aproape.
Alte articole despre