De ce ai fost concediata?
history_edu ele.ro calendar_month 28 Iun 2010, 17:28
"Am avut un sef extraordinar, dar a plecat. Inca de la inceput era clar ca relatia mea cu noul sef va fi una scurta, deoarece aveam personalitati diferite. Tot schimba regulile. Intr-o zi era intr-un fel, a doua zi isi schimba radical pozitia. De obicei nu aveam probleme cu sefii, dar aceasta femeie era de nesuportat intr-o pozitie de conducere".
Asa explica Alice intr-un interviu pentru un nou job, situatia care a dus la concedierea ei de la fostul serviciu. Evident, acest discurs nu este cea mai buna metoda de a explica o situatie de acest gen. Alice ar putea fi clasificata drept o plangacioasa. Barfirea fostilor angajatori intr-un interviu de job este o idee foarte proasta. Nimeni nu vrea sa auda despre defectele altora, mai ales daca nici macar nu cunosc persoana respectiva.
Daca ati fost concediat vreodata, cu siguranta veti fi intrebat la interviu motivul. Pentru a iesi cu bine din astfel de situatii, esential este sa castigati lupta interioara cu problemele care au dus la concediere.
Maria explica in felul urmator: "Am fost concediata dupa o reorganizare majora. Ciocnirea diferitelor pareri a provocat os chimbare majora in companie. Au fost diferentele de opinie intre mine si seful meu. In final, a renuntat la mine. Mi-am asumat responsabilitatea pentru felul in care am abordat problema si cum s-a incehiar relatia de colaborare. Am invatat multe din aceasta experienta si daca as mai avea inca o data sansa sa actionez, cu siguranta as fi facut-o altfel. Dar acum totul este in trecut si sunt gata sa trec peste cu o noua perspectiva".
Acest raspuns demonstreaza incredere si forta. Maria si-a asumat responsabilitatea si a raspuns cu toata sinceritatea la intrebare.
Scrieti-va gandurile
Chiar daca ati fost concediat pe nedrept sau ati facut ceva de care va pare rau in acest moment, este bine sa va scrieti gandurile pe o foaie. Cititi cu voce tare sau inregistrati discursul pe care il pregatiti pentru un viitor interviu. Si mai bine, raspundeti unui prieten la intrebarea "de ce ati fost concediat?", intr-un interviu fictiv. Acesta va poate observa tehnica - limbajul trupului, contactul vizual, nivelul de confort, etc. Feedback-ul din partea apropiatilor va poate ajuta sa perfectionati prezentarea.
Verificati ce referinte primiti
Este important sa aflati de la fostul angajator ce va spune si ce nu va spune despre voi daca este sunat pentru referinte. Ce veti spune trebuie sa fie acelasi lucru cu ce va spune fostul angajator. Daca ati parasit fostul loc de munca in relatii agreabile, trebuie sa discutati cu fostul antreprenor pentru a stii la ce sa va asteptati.
Fiti sinceri
Cel mai prost lucru pentru a scapa de situatie este mintitul. O minciuna duce la alta si pana sa va dati seama tot ce spuneti este o minciuna. Este un risc de fiecare data cand sinceritatea lipseste intr-un interviu. Orice aplicatie trebuie semnata si se considera ca orice informatie este adevarata. In cazul unei declaratii false, aplicatia va fi nula.
Oamenii sunt concediati zilnic. Majoritatea trec peste si cauta alte job-uri. Cel mai important este sa treci peste, indiferent de circumstante. Incearca sa intelegi de ce ai fost concediat si pregateste-ti discursul pentru un viitor interviu. Daca esti pregatit esti si increzator in tine, iar starea emotionala pentru o astfel de situatie nu mai este atat de vizibila.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
////////////////////////////
- person
"an inconatient, nimic nu ia sfarait, nimic nu trece, nimic nu se uita."