Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor
history_edu ele.ro calendar_month 25 Apr 2005, 18:15
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit;
Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat de Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Orice persoana fizica poate dispune liber de bunurile sale. Nimeni nu este obligat sa lase o mostenire.
In cazul in care o persoana lasa o mostenire, legea prevede unele limitari privind dreptul de dispozitie al defunctului.
Limitari privind dreptul de dispozitie al defunctului si rezerva succesorala
Aceste limitari se refera la liberalitatile intre vii (donatii), precum si la exheredari (dezmostenirile) facute prin testament. Limitarile aduse dreptului de dispozitie al defunctului sunt masuri prevazute in favoarea unor rude apropiate ale defunctului (descendentii si parintii) si in favoarea sotului supravietuitor.
Rezerva succesorala este acea parte a patrimoniului celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati (donatii) facute in timpul vietii sau pentru dispozitii testamentare pentru cauza de moarte legate sau exheredari .
Insa defunctul poate dispune liber de o parte a mostenirii (cotitatea disponibila) care este definita ca acea parte a patrimoniului care excede rezervei sucesorale si de care defunctul putea dispune liber, neingradit, inclusiv prin donatii si dispozitii testamentare.
Rezerva succesorala ii apara pe mostenitorii rezervatari nu numai impotriva liberalitatilor excesive facute in favoarea unor persoane straine, dar si impotriva liberalitatilor facute impotriva unor mostenitori legali, chiar comostenitori rezervatari.
Calitatea de sot
Pentru a avea dreptul la mostenire sotul supravietuitor trebuie sa aiba calitatea de sot la data deschiderii mostenirii, chiar daca nu a avut copii cu defunctul ori nu convietuiau la data deschiderii mostenirii sau erau despartiti in fapt. Concubinajul oricat de durabil ar fi nu confera vocatie succesorala legala concubinului supravietuitor.
Cota parte din mostenire cuvenita sotului supravietuitor se modifica in functie de categoriile de mostenitori cu care vine in concurs.
Sotul supravietuitor are un drept special de mostenire. El se intinde asupra mobilierului si obiectelor apartinand gospodariei casnice.
Pentru a obtine aceasta categorie de bunuri in exclusivitate, el nu trebuie sa vina in concurs cu clasa intai de mostenitori (descendentii), deoarece in acest caz aceste bunuri se vor imparti : in proportie de 1/4 sotul supravietuitor si restul descendentii.
In al doilea rand, sotul decedat nu trebuie sa fi dispus de aceste bunuri prin liberalitati intre vii sau pentru cauza de moarte(legate facute prin testament).
Din aceasta categorie fac parte lucruri ce serveau la mobilarea locuintei sotilor (mobilier, covoare, televizor, radio), care serveau in cadrul gospodariei casnice (obiecte de menaj, aragaz, masina de spalat rufe, frigider, aspirator) sau care au fost afectate in concret folosintei comune a sotilor.
Dreptul temporar de abitatie
Legea ii recunoaste sotului supravietuitor, din momentul deschiderii mostenirii, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din mostenire si el nu are o locuinta proprie.
Acesta este un drept temporar care dureaza pana la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an de la data deschiderii succesiunii sau pana la recasatorirea sotului supravietuitor.
Dreptul este inalienabil, sotul supravietuitor neputand inchiria partea din casa in care nu locuieste; dimpotriva, comostenitorii pot cere restrangerea dreptului de abitatie, in cazul in care locuinta nu-i este necesara in intregime sotului supravietuitor
Dreptul de abitatie este si insesizabil, neputand fi urmarit de creditorii sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor beneficiaza de acest drept cu titlu gratuit; pe perioada in care se bucura de acest drept nu este obligat sa plateasca chirie mostenitorului care a dobandit proprietatea casei.
Explicatie termeni juridici:
* beneficiaza de acest drept cu titlu gratuit - sotul supravietuitor nu plateste nimic in perioada folosintei casei mostenitorului care a dobandit proprietatea casei
* comostenitori rezervatari - descendentii defunctului de orice grad, parintii defunctului precum si sotul supravietuitor. Ex: daca defunctul are mai multi copii nu-i poate face donatii unuia dintre ei decat cu respectarea rezervei celorlalti. Acestia au dreptul la o parte din mostenire impotriva vointei defunctului.
* cotitatea disponibila - parte disponibila a bunurilor de care defunctul putea dispune liber
* drept inalienabil - un drept ce nu se poate ceda, instraina in favoarea altor persoane. Ex: sotul supravietuitor nu poate inchiria partea din casa pe care nu o locuieste
* drept insesizabil - care nu este urmaribil (ex:creditori)
* drept temporar de abitatie - drept de folosinta a unei case de locuit (un an in cazul sotului supravietuitor) pe perioada determinata
* exheredari - dezmosteniri
* liberalitati - donatii, daruri
* vin in concurs - mostenitori care au vocatie succesorala alaturi de alti mostenitori la averea defunctului; mostenitorii mai apropiati in grad excluzandu-i pe cei mai indepartati in grad.
* vocatie succesorala - chemare la mostenire