Drepturile si obligatiile somerului

Drepturile si obligatiile somerului
  calendar_month        
Da. Se mai intampla sa ramanem fara job atunci cand se fac restructurari sau cand pur si simplu nu mai facem fata locului de munca si superiorul nostru se hotaraste ca solutia "salvatoare" este eliberarea noastra din functie.

Este o situatie dificila, ce-i drept, insa nu trebuie sa intram in panica. Ce e de facut? In primul si in primul rand trebuie sa ne acceptam "noul statut" si apoi sa aflam ce inseamna el, ce presupune, care sunt drepturile oferite de stat si ce putem noi sa facem in situatia data.

Ce inseamna un somer?

Somerul este persoana care are minim 16 ani, care nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat indemnizatia de somaj, starea fizica ii permite prestarea muncii, nu indeplineste conditiile de pensionare, este disponibila sa inceapa lucrul daca si-ar gasi unde si este inregistrata la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau la alt furnizor de servicii de ocupare, care functioneaza in conditiile legii.

Ce someri pot beneficia de indemnizatia de somaj?

Somerii pot beneficia de aceasta indemnizatie daca le-a incetat contractul de munca, daca le-a incetat mandatul pentru care au fost alesi, au incheiat un contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat indemnizatia de somaj, au incetat activitatea de pensionare si au devenit apti de munca dar nu au reusit sa se incadreze in munca, daca le-a incetat concediul platit in urma cresterii unui copil. Mai pot beneficia de somaj cei care au absolvit o institutie de invatamant si care au minimum 16 ani, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, si care nu au reusit sa se integreze in munca, absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap si persoanele care inainte de stagiul miliar nu au fost incadrate in munca pe o perioada de 30 de zile.Cum beneficiezi de indemnizatia de somaj?

Trebuie sa indeplinesti cateva conditii. Iata care sunt acestea: nu realizeaza venituri sau da, dar sunt mai mici decat somajul, nu indeplinesc conditiile de pensionare, sunt inregistrate la o agentie de ocupare a fortei de munca, si cei care au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Absolventii si militarii beneficiaza de aceasta indemnizatie daca sunt inregistrati la o agentie de ocupare a fortelor de munca, daca nu realizeaza venituri sau sunt mai mici decat somajul, si daca nu indeplinesc conditiile de pensionare.

De la ce data se acorda indemnizatia de somaj?

Ea se acorda in baza unei cereri odata cu incheierea contractului de munca, a incetarii oricarei activitati la care a fost angajata, in urma unei hotarari judecatoresti, dupa 60 de zile de la absolvire si dupa 30 de zile de la lansarea la vatra a persoanelor care au efectuat stagiul miliar(in conditiile de mai sus).

Indemnizatia de somaj se acorda de la data mentionata daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 30 de zile de la aceasta data. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Pe ce perioada se acorda indemnizatia?

- 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de pana la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an;
- 9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins intre 5 si 10 ani;
- 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.Care sunt obligatiile somerului?

El trebuie sa se prezinte lunar la agentia pentru ocuparea fortelor de munca unde este inregistrat in vederea obtinerii unui loc de munca, sa ii comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au dus la acordarea drepturilor, sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si formarii profesionale oferite de agentie, sa caute activ un loc de munca.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

DIVERSE ........ORICE PENTRU TOATA LUMEA
  • person

    "spuneti orice .........."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right