Fa-te auzita

Fa-te auzita
  calendar_month        
Dar asta am spus si eu... Suna cunoscuta fraza? De cate ori nu ti s-a intamplat sa te intrebi de ce nu te poti face auzita, remarcata?

Daca deja ai cazut pe ganduri, e clar! Inca de pe bancile scolii preferai sa stai cuminte la locul tau, sa ii asculti pe ceilalti si sa atragi cat mai putin atentia. Nu ridicai mai niciodata mana si raspundeai la intrebarile profesorilor doar cand erai numita.

Acum ti-ai pastrat cam acelasi obicei. Stii ca trebuie sa-ti dovedesti valoare prin fapte, nu prin vorbe, asa ca ramai mai tot timpul tacuta. Urasti sedintele, mai ales cand nu ai curajul sa-ti exprimi propria parere. Dar si mai mult urasti situatiile cand iti auzi ideea rostita de unul dintre colegi, iar seful il ridica in slavi. Respectivul e genial! Iar tu? Pe moment te enervezi, iti vine sa urli de furie ca te-ai gandit prima la respectiva solutie, dar apoi te resemnezi cu gandul ca…si tu esti geniala. Asta pana data viitoare cand, de frica sa nu spui vreo tampenie, taci malc ca mai apoi sa fii nevoita sa-ti feliciti vreun coleg pentru o alta idee stralucita la care te gandeai si tu de ceva vreme.

E cazul sa-ti schimbi atitudintea! Lasa timiditatea de-o parte si arata ca ai ceva de spus. Sefii apreciaza, ce-i drept, mai mult faptele decat vorbele, dar de multe ori munca se face in schipa, asa incat nu isi poate da seama de adevaratul tau potential.

Stabileste contactul vizual

Poate ca aceasta este cel mai greu pas de facut atunci cand vine vorba de vorbitul in public. Dar este esential. Daca te uiti la interlocutor, nu numai ca dai dovada de stapanire de sine si sinceritate, dar il si transformi pe respectivul in complicele tau, fiindu-i aproape imposibil sa nu te asculte, sa nu iti acorde atentia de care ai nevoie. Pentru inceput, alege-ti din sala de sedinta un coleg/ o colega de care esti mai apropiat(a), care te face sa te simti increzatoare.

Un alt truc la care poti recurge este sa iti privesti interlocutorul intre sprancene. Pare ciudat, dar functioneaza. Exista persoane care nu se pot concentra daca se uita in ochii cuiva, care isi pierd astfel puterea de concentrare. De aceea te poti uita fix intre sprancenele interlocutorului. Distanta fiind foarte mica de ochi, acesta nu-si va da seama de truc si va fi impresionat de stapanirea de sine de care dai dovada.

Fii ferma

Biroul nu este locul potrivit in care sa te pisicesti, sa folosesti diminutive si sa iti rasucesti parul pe deget. Cand spui ceva trebuie sa o faci tare, cu fermitate. Nu este nevoie sa tipi la colegi ca sa te faci auzita, ci doar sa fii serioasa si sa vorbesti pe un ton adecvat.

De asemenea, este foarte important sa existe o corelare intre ceea ce spui si limbajul non-verbal. Degeaba abordezi o problema seriaoas si ai grija la inflexiunile vocii, daca te joci incontinuu cu cerceii, te scarpini, bati din picior sau, si mai rau, iti rozi unghiile. Ticurile nu numai ca iti dau de gol emotovitatea, dar le si distrag celorlalti atentia de la spusele tale.

Fara frica

Exista un proverb care spune ca mai bine sa fii prost pentru un minut, decat pentru o viata. Nimanui nu-i place sa cada "de prost", sa se uite toata lumea la el, dar este de preferat sa iti expui parerea, sa intrebi atunci cand ai o nelamurire decat sa ramai nestiutor sau, si mai rau, sa intelegi un lucru gresit.

Ca o metoda de precautie, foloseste afirmatii personale de genul "parerea mea este ca…", "ma gandeam ca...", "din experienta mea…". Daca un lucru nu iti este clar, le poti cere interlocutorilor permisiunea sa faci un rezumat pentru a te asigura ca sunteti pe aceeasi lungime de unda.Fii sincera

Spune-le celor din jur cand ceva nu iti convine, cand nu esti de acord cu o decizie. Este posibil sa existe mai multi nemultumiti si, impreuna, sa reusiti sa solutionati problema intr-o maniera mai eficienta, sau, din contra, interlocutorii iti pot aduce argumente care sa te convinga.

Tot legat de sinceritate, este foarte important sa inveti sa spui nu . Fie ca nu esti de acord cu ceva, ca nu te simti pregatit(a) sau nu ai timp, trebuie sa le spui celorlati ca nu le poti indeplini cererea. Atentie, insa, trebuie sa refuzi ideea, nu persoana. Formuleaza refuzul cu grija, ca sa nu jignesti sentimentele celuilalt.

Recomandari