In functie de ce alegem un job?

In functie de ce alegem un job?
  calendar_month        
Raspunsul la aceasta intrebare pare pentru multi sa intre in sfera evidentei.

Unii isi aleg jobul pentru ca simt ca s-ar regasi in activitatea pe care urmeaza sa o faca, altii, in schimb, aleg un job sau altul ghidandu-se strict dupa criterii financiare.

Care dintre acestea asigura succesul si satisfactia pe termen lung?


Studiile in domeniu ne indreptatesc sa afirmam cu incredere ca jobul spre care ne orientam trebuie ales pe baza ariilor noastre de interes, adica in functie de lucrurile pe care noi le consideram motivante si care ne aduc satisfactii.

La locul de munca vom avea performante in masura in care obiectivul jobului respectiv se pliaza pe valorile si trasaturile noastre specifice de personalitate. De exemplu, o persoana nu va putea avea rezultate bune pe o perioada indelungata intr-o pozitie de Customer Service fara sa fie sustinut de caracteristici precum sociabilitate, deschidere catre interactiunea cu oamenii, usurinta in comunicare, orientare catre rezolvarea de probleme. O pozitie in cercetarea stiintifica sau IT nu solicita in aceeasi masura capacitatea de a interactiona cu usurinta sau abilitatea de lucru in echipa.

In acest mod, trasaturile de personalitate si ariile noastre de interes ne pot "dicta" orientarea in cariera, intr-o prima faza si, ulterior, performanta la locul de munca.

Este esential sa alegem cu grija directia de cariera pe care dorim sa mergem si sa ne orientam eforturile catre aceasta, iar celelalte criterii de alegere a unui job, precum salariul oferit si renumele angajatorului, sa le subsumam pe cat posibil preocuparilor noastre sincere, urmand astfel directia data de structura personalitatii noastre.

Problema care se pune acum este cum descoperim trasaturile de personalitate si ariile noastre de interes. Evaluarile sub forma de teste online ne pot sprijini sa descoperim, sa analizam, dar si sa prioritizam motivatiile la nivel individual.

Spre exemplu, un sistem de evaluare vocationala este MAPP (Evaluarea motivationala a potentialului personal - www.consiliereincariera.ro). Prin acest tip de evaluare putem sa determinam temperamentul, aptitudinile si intereselele vocationale ale fiecaruia dintre noi, dar, in aceeasi masura, putem obtine o imagine ampla si detaliata a potentialului propriu si motivatiilor cu privire la anumite arii profesionale.

Articol oferit de consultantii www.consiliereincariera.ro.

Recomandari