Incotro? Facultate particulara sau de stat?

Incotro? Facultate particulara sau de stat?
  calendar_month        
Dragi viitori studenti, atunci cand iesiti de pe bancile liceelor si vreti sa va continuati drumul in cariera noi va sfatuim sa o faceti cu cea mai mare grija posibila, sa analizati toate posibilitatile pe care tara noastra le ofera si sa o alegeti pe cea mai buna cu putinta pentru voi. Dar cum puteti face voi acest lucru? Cine va poate indruma cel mai bine? Informatia.

Cel mai important este sa fim informati atunci cand avem de luat o decizie. Nu trebuie sub nici o forma sa ne ghidam dupa optiunile colegei noastre de banca, dupa doleantele parintilor sau dupa cunostintele bunicii. Niciuna din toate aceste nu ne vor asigura o profesie pe care sa o indragim sau un loc intr-o universitate in care sa inveti cu adevarat ceva.

Trebuie sa tinem cont de realitatea de la noi din tara si nu pe cea din tarile occidentale. Ce inseamna acest lucru?

Desi vedem noi in filme ca toti copiii dotati din punct de vedere intelectual opteaza pentru universitatile particulare, la noi in tara lucrurile stau putin diferit. In occident si pe continentul american scolile din domeniul privat ocupa un loc foarte important in educatia copilului pentru ca sunt foarte scumpe iar rezultatele sunt pe masura, pentru ca taxele de studiu asigura o activitate si instruire foarte buna a liceanului sau a studentului, conditii bune a unitatii de invatamant. Nu toti isi permit o astfel de scolire, insa cei care isi permit beneficiaza de cea mai buna educatie cu putinta. Scolile de stat nu sunt atat de bine vazute in occident sau pe continentul american pentru ca profesorii nu sunt din cei mai buni, pentru ca sunt ocupate de copii care provin din medii sarace si care nu sunt foarte interesati de scoala.

De cativa ani conceptul de scoala sau universitate privata a intrat si in Romania, dar pentru ca tot ce e nou in societatea noastra, poarta urme vizibile ale tradionalismului, ea a evoluat altfel decat in tarile occidentale. La noi in tara mereu s-a pus accent pe scoala de tip public pentru ca a fost gratuita, si asadar, a fost imbunatatita pe parcurs. La noi in tara unitatile de invatamant publice sunt intr-un numar mult mai mare decat cele din domeniul privat, iar pregatirea lor este cu mult mai buna decat cele din urma.In Romania, universitatea particulara a fost infiintata de profesorii universitari cu scopul de a-i scolii pe cei care nu au fost admisi in unitatile de invatamant publice din diferite motive. Asadar, universitatile private s-au adresat celor care se afla la a doua facultate pentru ca nu sunt exigenti in privinta prezentelor la cursuri, pentru ca este de ajuns sa isi procure un manual de pe care sa isi invete si nu sa participe la cursuri sau seminarii; ele se mai adreseaza celor care au picat examenele de admitere din universitatile de stat din cauza mediilor mici. Prin urmare, conceptul de facultate particulara din afara Romaniei s-a transformat intr-o scoala pentru toti cei care vor o diploma la noi in tara.

Drept urmare, in timp ce intr-o universitate publica exista examen de admitere foarte riguros sustinut, unde concurenta poate fi uneori imensa si unde locurile sunt limitate, in facultatile particulare nu exista un examen de admitere, iar daca exista el este doar formal, locuri sunt extraordinar de multe, iar taxa este mai mica decat la cea dintai.

Da, problema la universitatea de stat este ca daca nu ai obtinut o medie suficient de mare incat sa te incadrezi in locurile oferite de stat, atunci trebuie sa iti platesti anul de studiu. Ce inseamna acest lucru? Taxa este uneori mult mai mare decat la o facultate particulara si din aceasta cauza multi prefera sa abandoneze facultatea de stat pentru cea dintai. Mare greseala mare. De ce? In facultatea particulara nu exista competitie si nici interes. In facultatea particulara nu exista o calitate a invatamantului, atata timp cat ai platit taxa la zi sansele tale sa promovezi un examen este mare.Un alt dezavantaj extraordinar de mare la o facultate particulara este nerecunoasterea studiilor. Cum asa? Pentru ca sunt noi pe piata romaneasca, aceste facultati trebuie sa aiba o serie de absolventi pentru ca apoi sa isi acrediteze institutia. Aveti foarte mare grija in cazul in care alegeti o facultate particulara ca macar ea sa fie acreditata. Ce inseamna acreditare? Daca pe diploma obtinuta nu exista acreditare, atunci studiile tale nu au nicio valoare. Nici la nivel national nici la nivel international. Ai de gand sa iti tocesti camasile pe bancile unor facultati fara niciun rost? Bafta.

Pe langa acreditare si un cadru didactic profesional, facultatile de stat se ingrijesc de studentii lor oferindu-le bursa de studiu, de merit, bursa sociala si burse de studiu in afara tarii. De asemenea, facultatile de stat le acorda studentilor posibilitatea de continuare a studiilor prin programele de master, care sunt tot cu taxa sau asigurate de stat, si de doctorat.

Sper ca ti-am venit in ajutor cu cele cateva informatii esentiale iar tu vei stii spre ce tip de invatamant sa te indrepti: particular sau de stat. Mult succes!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Michael Bolton la altar cu Nicolette Sheridan
  • person

    ""daca vrei sa fii fericit o clipa,razbuna-te...daca vrei sa fii fericit o viata,iarta!!!""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right