Interviu cu Mihaela Stroe
history_edu ele.ro calendar_month 04 Iul 2008, 15:01
In ziua de azi, cand cunostintele acumulate pe bancile facultatii nu ni se mai par suficiente putem a putea evoluam in cariera sau pentru a ne satisface dorintele profesionale, apelam la traininguri.
Trainingurile reprezinta noua forma de "educatie practica" ce se adreseaza tuturor oamenilor, indiferent de starea lor sociala, de pregatirea lor profesionala sau de varsta.
Majoritatea firmelor de pe piata apeleaza la aceste traininguri pentru a-si pastra nivelul inalt al serviciilor, oferindu-le o pregatire cat mai buna a angajatilor lor.
Desi acest domeniu este relativ nou pe piata romaneasca, companiile profesioniste de training au gasit calea succesului si la noi. Una dintre acestea este compania de training si consultanta in comunicare nonverbala, Acta NonVerbal, condusa de doamna Mihaela Stroe.
Drd. Mihaela Stroe este sociolog, trainer, speaker motivational si specialista in comunicare nonverbala. Este prima persoana de la noi din tara care a initiat cursuri specializate in domeniul comunicarii nonverbale si a creat portalul virtual dedicat acestui domeniu, si anume www.nonverbal.ro .
Mihaela Stroe este o femeie tanara care a reusit sa isi faca numele si munca cunoscute in acest domeniu de interes, este o femeie cu un CV si un portofoliu de clienti impresionante, cu alte cuvinte, este o femeie de succes. Dar care este cheia succesului, draga Mihaela?
Iata cateva intrebari pe care i le-am adresat Mihaelei Stroe, specialist in training si comunicare nonverbala:
Esti o femeie de succes. Care este reteta succesului tau?
M.S: Deviza mea in viata profesionala este "mintile curioase nu au granite" de aceea consider asta si reteta succesului meu. Ceea ce m-a condus pe acest drum a fost dorinta mea puternica de a afla tot timpul informatii pe toate planurile mele de interes. In plus, multa munca, perseverenta, dorinta de a castiga toate redutele vietii si multa incredere de sine.
Ce anume te-a determinat sa devii trainer?
M.S: De la 3 ani am stiut ca sunt menita sa ii invat pe ceilalti, sa ii ajut sa devina din ce in ce mai buni. Este menirea mea sa impartasesc toate cunostintele mele cu cei din jur si sa ii sprijin sa se dezvolte armonios.
Ai un CV cu adevarat impresionant pentru o persoana tanara. Poti sa le spui cititoarelor noastre ce pregatire ai in domeniu?
M.S: Am absolvit ca sefa de promotie liceul pedagogic, apoi am urmat facultatea de sociologie si asistenta sociala cu specializare in comunicare. Ulterior am finalizat un master in comunicare si opinie publica la universitatile din Bucuresti si Trieste, Italia.
Pentru ca am descoperit importanta comunicarii nonverbale, am optat si pentru un doctorat in domeniul psihologiei sociale, pe tema comunicarii nonverbale. In ultimii ani, am urmat cursuri de pregatire de specialiate la Centrul de Studii Nonverbale din Gorizia, Italia, cursuri de management la Codecs si Landmark Education Business Development.
Sunt acreditata ca trainer si consultant pentru instrumentele de cultura organizationala Human Synergistics din SUA, si pentru cursuri de management si leadership Advanced People Strategies din Marea Britanie.
Care ti se pare ca este cel mai important lucru de stiut pentru dezvoltarea carierei tale?
M.S: Sa fiu tot timpul la curent cu cele mai noi informatii din domeniul meu de interes dar si din domeniile conexe: psihologie, NLP, antropologie, etologie, biologie, etc. Sa particip la traininguri si conferinte pentru a invata tot timpul stiluri de predare si consiliere.
Ce iti place cel mai mult in acest domeniu?
M.S: Sunt fascinata de domeniul comunicarii nonverbale, pentru ca toate informatiile pe care le cunosc le pot folosi cu succes in toate ariile vietii mele profesionale si personale: in leadership, in motivare, in vorbitul in public, in negociere, in networking, in relatiile cu media, etc.
Ce inseamna pentru tine sa fii un trainer bun?
M.S: Sa reusesti sa le reamintesti oamenilor informatii esentiale pentru ei; ma conduc in meseria mea de trainer dupa ceea ce a spus Galileo Galilei "rolul nostru nu este de a invata pe cineva, ci de a-i ajuta sa isi reaminteasca".
Pe piata romaneasca in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multi oameni care ofera programe de training. Unii sunt profesionisti, altii nu. Cum reusim sa ii diferentiem pe cei profesionisti de cei slab pregatiti?
M.S: Putem diferentia un trainer profesionist de unul slab pregatit prin prisma participantilor la acel curs: daca isi aminteste acel curs (o idee, un concept, un exercitiu) inseamna ca a avut un impact deosebit pentru el, deci trainerul profesionist si-a atins scopul. Daca trainerul este slab pregatit, el nu va crea nici o emotie si nici un impact asupra participantilor.
Ii multumesc Mihaelei pentru experienta impartasita, sper ca si pe voi, dragelor cititoare, sa va fie de folos sfaturile ei in carierele voastre!
Succes in cariera!
Mai multe despre Mihaela Sroe aici.
Alte articole despre