Intinde-ti panza pentru o cariera de succes

Intinde-ti panza pentru o cariera de succes
  calendar_month        
Profesionistii o numesc networking. Este activitatea de construire a unei retele de legaturi profesionale, de care te poti apoi asista pentru a-ti atinge obiectivele profesionale. Facuta adecvat, aceasta activitate poate face minuni pentru cariera ta!

Networking-ul eficient porneste de la a fi sociabil si prietenos, dar nu se opreste aici. Daca iti dedici mai tot timpul pentru a socializa cu toata lumea, te vei ridica rapid la rangul de cel mai neproductiv angajat al companiei. Networking-ul are o foarte importanta componenta strategica.

Altfel spus, ai nevoie sa iti planifici socializarea astfel incat sa construiesti si mentii legaturile care sunt reciproc avantajoase, care te ajuta cel mai mult. Iata cateva idei pentru a face networking strategic:

1. Socializeaza interdepartamental


Problema pe care multi angajati o au tine de faptul ca interactioneaza foarte mult cu persoanele din departamentul lor si dezvolta legaturi puternice cu ele, dar nu au astfel de legaturi cu persoane din alte departamente. Si asta este natural avand in vedere ca persoanele din departamentul tau sunt cele cu care lucrezi, cu care te vezi zilnic.

Din punct de vedere strategic insa, vrei sa dezvolti relatii cu una-doua persoane din fiecare departament. Mai departe, ele vor reprezenta parghia ta pentru a ajunge la orice persoana, din orice departament. Astfel, este mult mai usor sa obtii ajutor, informatii, sa simplifici comunicarea si sa iti usurezi activitatea.

Daca de pilda ai nevoie urgent de o factura de la departamentul de contabilitate si ai o relatie buna cu o persoana din acest departament, ii poti cere ca favoare sa te ajute si sa treci astfel peste diverse proceduri care altfel poate ar face factura sa ajunga la tine in cateva zile.

2. Socializeaza cu profesionisti din afara companiei

Daca vrei sa ramai pe varf de val in domeniul tau profesional, este important sa pastrezi legatura cu profesionistii din acest domeniu. O mare parte dintre acestia nu sunt cu tine in companie, ci in afara ei. Deci, ai nevoie sa iti intinzi panza in aceasta directie.

Legaturile cu alti profesionisti din domeniul tau iti vor permite sa obtii sfaturi, sa afli din ideile si experientele lor, sa intelegi diverse tendinte din domeniul tau si sa intelegi valoare ta ca profesionist. Mai mult, daca vrei sa faci o schimbare profesionala importanta, aceste legaturi o pot facilita si pot reprezenta un ajutor esential.

3. Socializeaza in profunzime

A socializa cu toata lumea, a sta la barfe, discutii minore si doar atat nu este o strategie foarte buna de networking. Ai nevoie sa dezvolti legaturi de calitate, de profunzime cu unele dintre persoanele cu care interactionezi. Alege persoanele cu care vrei sa construiesti legaturi de calitate, apoi dedica timp si atentie relatiei cu acestea. Astfel, ele vor inflori si vor trece dincolo de nivelul superficial. Iar in final, vei descoperi ca aceste relatii te vor ajuta cel mai mult in cariera ta. Succes!

Autor: Eduard Ezeanu, Career Coach Career Experts">77974.jpg

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Insolatia
  • person

    "aici veti putea gasi informatii despre cum sa slabiti!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right