Job in domeniul privat sau public?

Job in domeniul privat sau public?
  calendar_month        
Inainte de 1990 toti locuitorii Romaniei, sau aproape toti, munceau in domeniul public, adica patronul lor era statul. Odata cu instaurarea democratiei, cu descentralizarea puterii in stat si cu noul val economic capitalist, noi job-uri au inceput sa apara pe piata de munca, au inceput sa apara domeniile private care au devansat job-urile din fabrici si uzine, si asa, romanul a intrat intr-un nou ciclu de munca.

In ziua de azi din ce in ce mai putini oameni lucreaza in domeniul public si majoritatea se indreapta catre domeniul privat. De ce? Ce avantaje prezinta fiecare din cele doua? Dar dezavantaje?

Programul de munca

In domeniul de stat, programul de munca se limiteaza la maxim 40 de ore pe saptamana, este flexibil dar "ucigas" pentru activitatea cerebrala: incepe la 8 si se termina la 16. Acest program diminueaza importanta activitatilor si reduce managementul eficient al timpului. Totusi, acest gen de program este avantajos pentru activitatile personale, pentru citit sau cursuri, etc.


In domeniul privat lucrurile de schimba. Programul incepe la o ora stabilita, dar de cele mai multe ori orele de munca sunt mai multe decat cele stabilite in contractul de munca. Viata noastra personala are de suferit: acasa aveti timp numai de televizor, iesirile cu prietenii sau partenerul de viata vor fi mai rare.

Deadline?

Cred ca la stat nimeni nu a auzit de asa ceva. Atunci cand exista un proiect in desfasurare sau in intocmire, nu conteaza cat timp dureaza acest tip de proceduri. Pot trece zile, saptamani sau luni pana cand proiectul trece din biroul tau in altul. Totul este flexibil si posibil.
La patron insa lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Rezultatele trebuiau sa ajunga ieri, nu azi. Ritmul de miscare trebuie sa fie fantastic, randamentul de lucru la fel, daca se poate si fara pauza sau fara sa pleci acasa ar fi genial. Partea cea mai buna a paharului este ca patronul tau va ajunge sa iti rasplateasca activitatea pe masura.

Lupta pentru putere.

La stat se intampla sa nimeresti intr-un birou in care sa nu fie pe masura competentelor tale. Oamenii numai de lucru nu vor sta, ci de barfa sau alte activitati "interesante".
La patron nici nu se pune vorba de asa ceva. Nimeni nu sta de povesti, toata lumea transpira. 77971.jpg

Partea cea mai buna este ca esti evaluat individual, iar la negocierea salariului tot individual te vei duce. Nimic nu ramane nerasplatit.

Salariu

Aceasta este partea cea mai dureroasa dintre toate. La stat salariul este MIC. FOARTE MIC. Nici grijile nu sunt mai mari, ce-i drept. Daca nu te intereseaza atat de mult salariul, este bine de stiut ca domeniul de stat poate fi unul bun pentru experienta, relatii, etc.
La patron se schimba situatia. Salariul este pe masura obligatiilor, a randamentului tau de munca, si mai ales, pe masura negocierii tale. La patron, salariul este un indicator al calitatii muncii tale.

Ambele domenii prezinta atat parti bune cat si parti rele. Decizia in a lucra intr-un domeniu privat sau de stat iti apartine, si tot de tine depinde si evolutia pe care o vei avea. Mult succes!

Recomandari