Joburi europene: actuarul si analistul de risc

Joburi europene: actuarul si analistul de risc
  calendar_month        
Actuarul este cel care aplica analize si teorii matematice, statistice, economice si financiare pentru a genera solutii de control a riscurilor financiare sau a expunerilor viitoare. Domeniile traditionale in care lucreaza un actuar sunt: industria asiguraririlor, fondurile de pensii, sistemul bancar, consultanta, investitiile. O mare parte din raspunderea unui actuar se refera la stabilirea sumelor de investit in asigurari, pensii, piete de capital sau alte servicii financiare.

Analistul de risc, pe de alta parte, este cel care se preocupa de identificarea expunerilor clientilor, expuneri care pot afecta si compania din care face parte. De aceea, aceste joburi sunt unele dintre profesiile cu cea mai mare influenta in lumea financiara.

Formarea profesionala a actuarilor si a analistilor de risc este conceputa astfel incat sa-i ajute sa se implice in managementul de risc si financiar al institutiilor de profil (asigurari de viata, asigurari non-viata, fonduri de pensii, banci comerciale). Acestia sunt responsabili cu consultanta consiliului de administratie in privinta urmatoarelor aspecte: stabilirea preturilor produselor, rezerve, solvabilitate, managementul capitalului, profitabilitate, managementul riscului financiar etc.

In Romania, exista o criza acuta de persoane certificate in actuariat iar in invatamantul superior, din necunoastere, foarte putini sunt tinerii care sa fie atrasi de o astfel de specializare.





Criza este din ce in ce mai adanca, avand in vedere ca, potrivit legii, de la data aderarii Romaniei la U.E, toate companiile de profil (asigurari, fonduri de pensii) sunt obligate sa isi angajeze un numar suficient de actuari certificati, in functie de volumul activitatii si de clasele de asigurari practicate.

Potrivit unui studiu efectuat de compania Mercer, salariul unui actuar de pe piata romaneasca poate varia intre 700 si 950 de euro. Un director de actuariat poate ajunge la venituri de pana la 2.400 euro. Bonusurile si beneficiile salariale anuale reprezinta 12,5% din venitul unui director de actuariat.

Mai mult, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, companiile de asigurari sunt obligate sa infiinteze un comitet de management al riscurilor. Aici se impune implicarea in mare masura a actuarilor si a analistilor de risc. In contextul in care acestia sunt indispensabili pentru fondurile de pensii, in banci si firme de audit, Institutul de Asigurari a lansat a patra serie a specializarii de tehnici actuariale in cadrul programului de Master de Managementul Riscului si Actuariat (MRACT).

Acesta este de altfel si unicul program de pregatire profesionala de acest fel in domeniul actuariatului din Romania, fiind totodata sustinut de A.R.A. (Asociatia Romana de Actuariat) si avizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Cursul de Master se va desfasura pe durata a patru semestre in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti si multe alte universitati printre care si institutii de actuariat din tari membre UE.

Pentru seria 2008 - 2010, admiterea se realizeaza pe baza de dosar. Inscrierea se poate face la sediul Institutului de Asigurari pana la data de 19 septembrie 2008 sau in A.S.E. in perioada 19 -21 septembrie 2008.

Informatii:
Institutul de Asigurari
B-dul N. Titulescu, nr.1, bl. A7,sc. C, Ap. 75, Sector 1, Bucuresti
Tel/fax: 021-317.95.70/ 021-318.55.95
Email: master@iasig.ro
Website: www.MRACT.ASE.RO



Sursa: Institutul de Asigurari

Recomandari