Oamenii sociabili au creierul mai mare!

history_edu ele.ro calendar_month 05 Ian 2011, 09:50
Oamenii sociabili au adesea personalitati mai dezvoltate decat introvertitii, iar acum studiile sugereaza ca ei au si unele parti din creier mai mari decat acestia!
Oamenii de stiinta din New England spun ca amigdala, o parte a creierului cu forma asemanatoare unei migdale, ce regleaza comportamentul in fata fricii, difera ca dimensiune de la o persoana la alta in functie de marimea si complexitatea retelei sociale a fiecaruia.
Cu cat amigdala cerebrala este mai mare, cu atat persoana pare sa aiba o viata sociala mai dezvoltata, spun cercetatorii de la Massachusetts General Hospital.
Descoperirile, publicate in revista Nature Neuroscience, sunt in acord cu studiile anterioare ce au aratat ca primatele tind sa fie mai sociabile daca au amigdala mai mare.
"Stim ca primatele care traiesc in grupuri sociale mari au amigdale cerebrale mai mari", spune Lisa Feldman Barrett, conducatorul studiului si profesor la Universitatea Northwestern. "Am luat in considerare o singura specie de primate, omul, si am gasit ca volumul amigdalei cerebrale se coreleaza cu marimea si complexitatea retelei sociale la omul adult".
Cercetatorii spun ca au studiat si restul structurilor subcorticale din creier, dar nu au gasit nicio dovada convingatoare ca ar exista vreo legatura intre dimensiunile acestor zone si complexitatea retelei sociale a individului.
Ei au descoperit si ca volumul amigdalei, localizata in lobul temporal, nu are impact si in alte aspecte ale vietii sociale (suportul celorlalti sau satisfactia relatiilor personale).
"Legatura intre dimensiunea amigdalei si marimea, dar si complexitatea, retelei sociale a fost observata atat la indivizi mai in varsta cat si la cei mai tineri, atat la barbati cat si la femei.", declara coautorul studiului, Dr. Bradford C. Dickerson, profesor de neurologie la Unievrsitatea Harvard. "Aceasta leagtura este specifica amigdalei, deoarece dimensiunea si complexitatea retelei sociale nu au fost asociate cu marimea celorlalte structuri ale creierului."
Cercetatorii le-au cerut celor 58 repondenti cu varste cuprinse intre 19 si 83 ani sa raporteze marimea si complexitatea retelelor lor sociale in niste chestionare standard, din care s-a extras numarul de contacte sociale si numarul de grupuri din care facea parte individul.
Participantii la studiu au fost supusi apoi unui test RMN, unde le-au fost studiate mai multe parti ale creierului, printre care si amigdala.
Lisa Barett si colegii ei au descoperit ca cei cu amigdale mari aveau si vieti sociale mai dezvoltate, rezultand veridicitatea teoriei "creierului social" - potrivit careia creierul uman, in special amigdala, a crescut si a evoluat pentru a gestiona situatii mai complicate, specifice vietii moderne.
Ce nu se stie inca e daca amigdala determina dimensiunea retelei sociale sau invers, daca o multime de prieteni determina cresterea in volum a amigdalei.
Se crede ca amigdala gestioneaza comportamentul de frica al unei persoane. Daca ai o multime de oameni in jurul tau, ai mai multe ocazii sa-ti fie frica. Daca ne gandim la amigdala ca la "muschiul fricii", atunci o retea sociala dezvoltata inseamna si mai multe ocazii sa-ti flexezi acest muschi.
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Top 3 cele mai in voga parfumuri pentru barbati
- person
"tot ce trebuie sa stii ca sa te imbraci de un milion de dolari"