Orientarea profesionala - problema lumii in care traim

Orientarea profesionala - problema lumii in care traim
  calendar_month        
Societatea actuala se bazeaza pe principii ale caror valabilitate, credibilitate si chiar aplicabilitate difera de la persoana la persoana, raportat la mediul in care aceasta traieste. Spunem ca mediul influenteaza deciziile in privinta orientarii profesionale a fiecaruia dintre noi deoarece este un fapt dovedit de rezultatele cercetarilor de specialitate.

Fiecare dintre noi avem povestea noastra, legenda noastra personala si raportand aceasta legenda la legendele celor din jurul nostru ne dam seama cat de diferiti suntem unii de ceilalti. Acest lucru e bine. O lume plina de clisee sau de tipicarisme ne-ar ingreuna si mai mult situatia in drumul nostru spre ideal. De aceea, consideram ca este pozitiv daca ne gandim la idealurile noastre, la prioritatile pe care ni le fixam la inceputul unui nou an si, dupa cateva statistici realizate putem constata ca toti pun pe primul plan profesia, locul de munca, apoi familia si restul.

Problematica unui loc de munca apare in momentul in care avem de a face cu urmatoarele situatii:

- Suntem la finalul studiilor si cautam un loc de munca;
- Trebuie sa ne schimbam locul de munca datorita salariului mic;
- Ne mutam intr-un alt oras din diferite motive;
- Ne streseaza seful sau anturajul si trebuie sa o luam de la capat in alt loc sub o alta dictatura;
- Parasim tara de origine si suntem nevoiti sa supravietuim si pe plaiuri straine;

Evident, fiecare situatie are problematica ei care poate fi tratata ca atare si rezolvata strategic. Adevarul este ca nimic nu este simplu desi pare la prima vedere. Din afara, totul pare rezolvabil si roz dar cel care are idei nu este intotdeauna constient de riscurile pe care le implica o anumita situatie. Totusi, luand strategic si urmand pasii ce vor urma in fiecare din situatiile de mai sus, in mod general ar trebui sa va garanteze reusita:

1. Informarea

Orice om informat are posibilitatea de a analiza toate posibilitatile tinand cont de dorintele personale si de asteptarile celorlalti. Evident, nu o sa ai sprijinul celor din jur daca nu vei incerca sa iti valorifici potentialul. Nu vor fi niciodata de acord daca te vei angaja la o firma de paza si protectie dupa ce ai absolvit sectia de jurnalistica a unei faimoase universitati. Consulta piata ofertei locurilor de munca si da o raita prin institutiile care cauta oameni capabili ca tine.

2. Portofoliul personal

Portofoliul unui viitor angajat trebuie sa contina neaparat un CV dupa ultimul tip. Este cartea ta de vizita si va conta mult pentru viitorul tau sef in analizarea profilului personalitatii tale.

3. Imaginea

Despre imaginea viitorilor angajati o sa se ocupe firma la care o sa fii angajat, dar pana atunci defineste-ti stilul propriu.In general se merge pe stilul clasic... chiar si influentele exotice sunt bine venite, in limita bunului simt. Totul e sa stii sa dai o nota personala la ceea ce porti, ca sa te simti tu bine.

4. Prezentarea la interviu

E foarte mportant sa te prezinti la toate interviurile de la toate firmele care urmeaza sa faca angajari in domeniul tau. Poti sa mergi si la cele care cauta altceva, cum ar fi operarea pe calculator, secretare. Poate sa iti si placa, sa iti descoperi o alta parte a personalitatii tale.

5. Analiza rezultatelor

Daca se intampla sa primesti oferte din mai multe locuri poti alege dupa urmatoarele criterii:
- distanta de casa sa nu fie prea mare, astfel iti va fi mai usor sa te trezesti dimineata fara sa fii nevoita sa schimbi multe mijloace de transport;
- programul flexibil , cu pauza de masa de preferat;
- firma sa fie plasata aproape de centrul orasului;
- nu in ultimul rand salariulAsadar, ca o concluzie, alege un loc in care sa te simti tu bine iar daca vei alege varianta corecta vei ramane multa vreme fiindca va deveni o a doua casa a ta.Un loc in care dimineata sa mergi cu placere iar seara sa fii fericita fiindca te consideri o norocoasa. Asa ma simt eu.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ochii tai au scris in mine o poveste
  • person

    "dragostea se castiga, respectul se merita....."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right