Planificarea carierei
history_edu ele.ro calendar_month 19 Mar 2007, 14:45
Un plan de cariera te ajuta sa iei deciziile potrivite la momentul potrivit, te motiveaza sa lucrezi pentru iti atinge obiectivele atunci cand acestea par greu de atins si iti asigura stabilitate, claritate si siguranta privind viitorul tau.
Auto-cunoasterea
Inainte de a incepe sa iti faci planul de cariera trebuie sa stii cine esti si unde vrei sa ajungi. Gandeste-te la stilul tau de viata actual si la viata pe care ti-o doresti, la ce iti place si la ce eviti, la ce te pasioneaza, la punctele tale forte dar si la cele slabe.
Analizeaza experienta ta profesionala, studiile, aptitudinile pe care le-ai dezvoltat, cunostintele tehnice si caracteristicile tale personale. Gandeste-te la personalitatea ta: esti o fire introvertita sau extravertita?, iti place sa planifici sau sa actionezi?, iti place rutina sau schimbarea?, vrei sa lucrezi la birou sau pe teren?
Gaseste o definitie personala a succesului: pentru unii succes inseamna bani, pentru altii putere, faima, controlul asupra oamenilor, multumirea de sine, senzatia de a fi utili sau de a fi schimbat ceva. Lasa-te sa visezi la jobul tau ideal, apoi analizeaza situatia ta actuala. Dupa toate acestea, poti incepe sa lucrezi la planul tau de cariera.
Planul de cariera pe termen scurt
Identifica urmatorul tau pas in cariera. Aduna cat mai multe informatii despre acel domeniu si cerintele pentru ocuparea acelei pozitii. Poti sa te uiti peste anunturile de recrutare pentru pozitia pe care ti-o doresti sau sa vorbesti cu oameni care lucreaza deja pe acel post.
Compara profilul tau actual cu cerintele pe care le-ai identificat. Ce aptitudini trebuie sa mai dezvolti si cum le poti obtine? In ce domenii ai nevoie de mai multa experienta si ce trebuie sa faci pentru aceasta? Ai nevoie de un curs de perfectionare si unde/cand il poti face?
Transforma aceste nevoi in pasi pentru atingerea obiectivului tau, fixandu-ti prioritatile si termene limita pentru indeplinirea lor. Identifica obstacolele care iti stau in drum si pentru fiecare dintre ele, gaseste trei variante de actiune. Trebuie sa crezi in visul tau pentru a il transforma in realitate.
Planul de cariera pe termen lung
Traim intr-o lume in care companiile, mediul de afaceri si cerintele de pe piata muncii sunt intr-o continua schimbare. Planificarea pe termen lung a carierei (adica cu mai mult de 5 ani in avans) se face in tuse largi, concentrandu-se mai mult pe aptitudini si competente trasferabile, cum ar fi abilitatile de comunicare verbala si in scris, abilitatea de a planifica si organiza sau abilitatile de a conduce proiecte, de lua decizii si de a rezolva probleme. Se acorda atentie actualizarii permanente a cunostintelor din domeniul de specialitate si familiarizarii cu noile tehnologii.
Cel mai eficient mod de a planifica cariera este prin intermediul planurilor pe termen scurt, adaugand la capatul acestora urmatorul pas din cariera, tinand cont de conditiile de pe piata muncii si de schimbarile care au loc in viata fiecaruia.
De altfel, forma dreptunghiulara a incaperii, impartita in doua de o grinda care strabate tavanul, a permis organizarea unor zone diferite in cadrul livingului: o zona de discutie amenajata cu canapele din plus si cu o masuta joasa si o zona mobilata cu o biblioteca in care a fost inserata aparatura audio-video.
S-a dorit ca amenajarea sa fie calda si luminoasa, drept pentru care s-au folosit nuante de alb si galben pentru fundalul peretilor si tavanului cu scafe si culoarea lemnului pentru mobilier si parchet. Decorul a fost insufletit prin adaugarea mai multor tablouri si plante decorative.
Bucataria, separata de restul zonei de zi, pentru ca mirosurile de mancare sa nu raspandeasca in casa atunci cand se gateste, a fost organizata astfel incat frontul de lucru, cu corpurile de mobilier de pardoseala si suspendate, sa ocupe latura cea mai lunga a incaperii, iar in acelasi timp sa ramana loc si pentru amplasarea unei mese pentru mai multe persoane.
Cromatica bicolora a amenajarii se aseamana mult cu cea din living, combinatia de baza fiind maro roscat-galben pai, la care se adauga cateva accente metalice, de inox. Pentru o intretinere usoara a spatiului, pardoseala a fost acoperita cu placi de gresie mari, iar pe perete, in dreptul blatului, a fost aplicata faianta asortata.
Ideea amenajarii biroului cu biblioteca de la parter a luat nastere datorita faptului ca proprietarii aveau foarte multe carti, la care nu au vrut sa renunte. Asa a aparut biroul, ca o camera de lectura sau de lucru acasa, cu peretii acoperiti integral de rafturi cu carti, dar prevazuta si cu un birou, un fotoliu de relaxare si o canapea.
Dormitorul matrimonial i-a incantat foarte mult pe proprietari, deoarece, pe langa spatiul generos al incaperii, el este prevazut cu dressing si baie.
Mobilierul modern, realizat la comanda, are un design simplu, liniar, fiind alcatuit dintr-un ansamblu de piese cu functiuni diferite: o comoda, o toaleta cu oglinda, o mica biblioteca cu loc pentru plasma si un pat generos cu noptiere. Pentru a "indulci" decorul usor auster al camerei ample, beneficiarii au apelat la un fundal colorat, axat pe tonuri de oranj, si au acoperit suprafetele vitrate mari ale usilor de la balcon cu perdele si draperii bogate in falduri. Baia amenajata tot in nuante de oranj, ca si dormitorul, a fost prevazuta cu o cabina de dus speciala, cu jeturi de hidromasaj si sauna.
Camerele baietilor (de trei ani si jumatate si noua ani) au fost echipate cu o gama completa de mobilier care sa le asigure micutilor spatii comode pentru odihna, loc de studiu, zone de depozitare si de joaca. Astfel, ansamblurile de mobilier, foarte asemanatoare intre ele din punct de vedere al combinatiilor cromatice (bleu si oranj), dar si al configuratiei, contin: cate un pat de o persoana, o biblioteca, un birou si un dulap cu usi glisante. Desi inca se acomodeaza cu zona si cu distantele pe care le au de parcurs pana la scoala si serviciu, toti membrii familiei descopera cu bucurie frumusetea vietii la curte si confortul oferit de spatiile de locuit mai mari.
IDEI "DE FURAT"
In incercarea de a optimiza spatiul din bucatarie, astfel incat sa nu ramana niciun loc neutilizat, proprietarii au exploatat chiar si golul de sub scara, situat pe una dintre laturile scurte ale incaperii. Forma neregulata a spatiului, cu plafonul foarte inclinat, din cauza rampei scarii, a conditionat amplasarea aici a unor obiecte si piese de mobilier cu inaltimi diferite. Desi ar fi avut posibilitatea comandarii unui singur corp de mobilier, cu rol de depozitare, realizat dupa forma si dimensiunea golului, proprietarii au optat pentru integrarea in acest spatiu a combinei frigorifice si a unui corp care sustine cuptorul incastrabil si cuptorul cu microunde. In zona cea mai joasa au adaugat un raft pe rotile, cu sertare pentru zarzavat, care, pentru un acces facil, este de obicei tras in exterior.
Alte articole despre