Poate fi atacat testamentul?

history_edu ele.ro calendar_month 14 Iul 2006, 11:19
In cazul in care o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unei alte persoane cu care nu are o legatura de rudenie apare intrebarea daca in acest caz se mai poate face ceva, daca dumneavoastra ca si descendent al persoanei aveti vreun drept asupra bunurilor care au apartinut, de exemplu, mamei dumneavoastra.
Ca si principiu, orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei persoane doreste. Insa in cazul in care exista mostenitori rezervatari, care beneficiaza de o parte din mostenire impotriva vointei liberale a defunctului, acestia vor dobandi in virtutea legii partea de mostenire corespunzatoare rezervei si numai de restul acesteia va dispune testatorul. Partea disponibila a bunurilor este acea parte care excede rezervei succesorale si de care defunctul poate dispune liber.
Prin urmare, daca defunctul are mostenitori rezervatari si daca a dispus de patrimoniul sau prin testament, masa succesorala se divide in 2 parti: rezerva succesorala, destinata a fi mostenita de mostenitorii rezervatari chiar si impotriva vointei liberale a defunctului si cotitatea disponibila in privinta careia vointa defunctului este suverana.
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad, adica copiii (indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei), nepotii, stranepotii, parintii defunctului, precum si sotul defunctului.
Daca defunctul a lasat legate (dispozitii testamentare) in favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocatie legala sa vina la mostenire dar pe langa acestea exista si mostenitori rezervatari, atunci mai intai se va stabili cota legala a acestora din urma si abia apoi se vor putea executa dispozitiile testamentare.
Astfel, in cazul in care mama dumneavoastra lasa prin testament intreaga mostenire unei alte persoane fara vocatie legala, dumneavoastra veti beneficia de rezerva succesorala ca si descendent al ei impotriva vointei sale.
In cazul in care sunteti singurul descendent al ei, rezerva succesorala va fi de jumatate din mostenire, ceea ce inseamna ca beneficiarul testamentului mamei dvs se va bucura de cealalata jumatate de mostenire aceasta fiind cotitatea disponibila de care putea dispune testatorul.
Se va stabili masa succesorala n functie de care se determina rezerva succesorala si cotitatea disponibila. Masa succesoarala va contine si reunirea fictiva pentru calcul a donatiilor facute de defunct in timpul vietii.
Nici un mostenitor rezervatar nu poate fi exclus de la mostenire.
In urma acestui calcul se va demonstra daca a fost incalcata sau nu rezerva succesorala. In cazul in care rezerva succesorala a fost depasita, exista operatiuni de refacere a ei pentru ca mostenitorii rezervatari sa primeasca partile de mostenire ce li se cuvin.