Pragul de incompetenta
history_edu redactia ele.ro calendar_month 12 Iun 2006, 11:38
Inca o zi de munca. E posibil sa ajungi in fata biroului plina de speranta ca vei rezolva rapid si bine ceea ce ai de facut si vei pleca cu zambetul pe buze. Cat de des ni se intampla asta? Nu prea des, e mai degraba o stare ideala la care visam.
Cel mai adesea ajungem si prima parte a zilei ne lovim de ceea ce in zilele trecute nu a fost tocmai bine rezolvat. Si ne intrebam atunci asupra capacitatilor noastre, asupra greselilor pe care le vom mai face in viitor si asupra sigurantei jobului nostru. Nu stim cum, dar am devenit incompetenti. Cum putem scapa de asta?
In primul rand trebuie sa vedem cum de am ajuns sa fim incompetenti. Ar fi cateva motive clasice:
1. prostie. Eh, dar putem sa nu ne batem prea mult capul cu asta, nu e problema noastra.
2 delasare. Ne-am cam plictisit de ceea ce facem si am devenit neatenti.
3 ne credem prea buni. Nu e asa de complicat precum ne inchipuim sa trecem de la competenta la incompetenta. Ajunge doar sa tratam lucrurile cu mai multa superficialitate.
4 ni se cer prea multe. Cu cat stii mai multe, cu atat sefii cer mai mult de la tine, iar tu trebuie sa jonglezi intre a refuza sau a mai renunta la calitate.
5 lipsa cunostintelor. Se intampla adesea datorita dinamicii ca ceea ce facem sa se schimbe chiar daca titlul postului a ramas acelasi.
Daca ti s-a intamplat sa devii incompetent principalul lucru este sa nu te sperii. Daca esti cumva in unul din primele 3 cazuri reevalueaza-ti alegerile.
Ai facut ceva care te face sa te jenezi numai cand iti amintesti? Am o veste buna - contrar modului in care esti obisnuit sa gandesti prostia nu este cu totul separata de desteptaciune. Si oamenii pe care ii admiri au facut prostii, poate chiar mai mari decat ale tale. Doar ca nu s-au specializat in ele.
Daca ai ajuns delasator probabil ca e timpul sa iti schimbi locul de munca sau pozitia. Cauta ceva care este suficient de antrenant incat sa iti testezi capacitatile. Poate fi dificil sa crezi ca daca ceva simplu nu iti iese vei avea rezultate mai bune cu ceva complicat, dar adesea e adevarat.
Daca te crezi prea bun lipsa rezultatelor este o palma necesara pentru a te aduce cu picioarele pe pamant, pentru a-ti arata ca inca mai ai cum sa te perfectionezi. Ai grija sa nu cazi in extrema de a da vina pe altii pentru ceea ce nu iti iese tie. Putin bun simt nu strica niciodata.
Ultimele doua cazuri ar trebui rezolvate de tine impreuna cu seful direct. Este in grija lui sa planifice ceea ce e de facut. De asemeni este in grija lui sa te faca sa performezi acordandu-ti ajutor prin training. Este normal sa existe lucruri pe care sa nu stii sa le faci daca nu le-ai facut niciodata. Nu te-ai nascut invatat, exista o perioada in care nu stiai sa faci lucrurile care acum ti se par banale.
Concluzie:
Oamenii sunt intr-un proces continuu de invatare si adaptare. Daca nu am avea probleme, nu am mai creste niciodata. Incompetenta este un prag care poate fi depasit daca ne dorim asta si daca suntem ajutati. Si, fara a fi pesimista, va atrag atentia ca nu trecem de un prag de incompetenta decat pentru a ne lovi mai devreme sau mai tarziu de un altul. Si asta se cheama evolutie.
Alte articole despre