Primul pas in schimbarea carierei
history_edu ele.ro calendar_month 02 Feb 2004, 16:02
Lamureste-te ce vrei sa faci
Sondajele de opinie din Romania au aratat ca un procent ingrijorator de persoane sunt nemultumite cu locul de munca actual. Cea mai mare parte simt ca nu fac ceea ce li se potriveste cu adevarat. Lipsa de informatii si stresul de a nu avea un venit dupa terminarea studiilor i-a facut sa accepte primul post disponibil. In scurt timp insa si-au dat seama ca nu este totul sa ai un loc de munca. Cum cea mai mare parte a vietii tale active ti-o petreci la serviciu este esential pentru un psihic sanatos sa iti si placa ceea ce faci. Daca dimineata te simti prost dispus pentru ca incepe o noua zi de munca este cazul sa iei masuri. Primul pas pe care trebuie sa il faci nu este acum actiunea, ci analiza
1. Intelege-ti valorile. Valorile sunt indicate de lucrurile in care crezi, de gandurile care te framanta. La ce te gandesti in momentele de liniste? La bani, probleme sociale, familie, frumusete, putere, religie? Aceste ganduri obsesive pot dezvalui valorile care te motiveaza.
2. Intelege-ti pasiunile. O pasiune este acea preocupare care iti creaza placere. Este o activitate care iti da energie si care iti creaza emotii profunde.
3. Intelege-ti punctele tari. Talentul este acel lucru care te face din nastere sa fii bun la ceva. Pentru a-l transforma intr-un punct tare trebuie sa inveti sa il folosesti.
4. Alege-ti un tel. Ceea ce ti se intampla in viata este de cele mai multe ori confuz si ilogic (atat A cat si nonA sunt in acelasi timp adevarate). Ca sa treci cu bine prin astfel de incercari alege-ti un tel care sa iti incorporeze valorile. In acest fel alegerile dificile sunt mai usor de luat si vei fi mai constant in actiunile tale.
5. Profita de oportunitatile oferite. Se spune ca fiecare zi iti creaza o noua oportunitate. Faptul ca te cunosti mai bine te va ajuta sa le vezi si sa profiti de ele.
6. Nu iti alege noua cariera numai pe baza rationamentelor. De cele mai multe ori intuitia te ajuta aratandu-ti fapte de care nu esti inca constient si iti da curajul sa iti asumi riscurile pe care ti le arata ratiunea.
7. Cere ajutor celor din jur. Nu uita, pentru a fi ajutat trebuie sa incepi prin a spune de ce anume ai nevoie. Cu siguranta familia, prietenii, colegii cu care te-ai inteles bine te vor sprijini. Ei pot sa te ajute si sa iti definesti mai bine scopurile si caile de actiune.
8. Cauta cat mai multe informatii despre noua profesie. Nu totul este asa cum pare din afara. Cineva care lucreaza de mai mult timp in domeniul respectiv iti poate descrie situatia asa cum este. Nu te avanta in a schimba cariera inainte sa afli tot ce poti despre cea noua.
9. Incearca sa fii realist. Intre situatia in care esti si visele pe care le ai este o cale plina de obstacole. Daca te astepti ca lucrurile sa se petreaca repede si fara efort vei fi repede nemultumit si de noua situatie
Alte articole despre