Probleme la serviciu: ce faci cand colegii iti fura ideile

Probleme la serviciu: ce faci cand colegii iti fura ideile
  calendar_month        
Una dintre cele mai apasatoare probleme care pot sa apara la serviciu este furtul intelectual , mai exact acea situatie revoltatoare in care colegii iti fura ideile si le prezinta cu seninatate ca fiind, de fapt, ale lor.

Acest tip de `cleptomanie` a informatiilor creative creeaza tensiuni si neintelegeri in orice echipa profesionala, semn ca ai nevoie de o strategie bine gandita pentru a solutiona conflictul imediat ce se iveste.


Este aproape inevitabil pentru oricine are un loc de munca sa nu fie "jefuit" de catre colegi la serviciu. Ideile sunt usor de asumat de catre profitori, iar "infractiunea" este dificil de dovedit. Iata cateva sugestii utile pentru aceasta problema frecventa in mediile profesionale.

1. Evalueaza situatia

Cea mai ineficienta reactie a ta ar fi sa actionezi la primul impuls de frustrare si sa strigi in gura mare nedreptatea. Fa un pas inapoi, relaxeaza-te si evalueaza obiectiv situatia. Poate ca superiorul tau nu detine toate informatiile sau nu ai clarificat inca faptul ca ideile au fost ale tale.

Inainte sa iei orice zvon ca pe o realitate, asigura-te ca lucrurile s-au intamplat intr-adevar asa. Eviti astfel situatia stanjenitoare in care sa acuzi pe cineva inocent! Abia dupa ce iti confirmi cu date concrete ca un coleg ti-a furat ideea, poti incepe demersul deconspirarii actiunii sale.

2. Puncteaza-ti clar contributiile

Acum este momentul sa cauti orice dovada palpabila a contributiilor tale si sa ii dovedesti sefului tau, intr-o maniera lipsita de agresivitate, ca detii acele idei asumate de altcineva. Noteaza-ti sarcinile concrete din activitatea ta si sugereaza-i superiorului tau ca la tine se afla originea ideilor inovatoare. Concentreaza-te pe dovezi evidente.

3. Confrunta vinovatul

Odata ce detii argumente demonstrabile, poti sa iti confrunti in mod direct colegul "invinuit". Incearca sa nu abordezi subiectul pe un ton acuzator si sa ii transmiti ca ai luat neglijenta sa personal. Da dovada de profesionalism si arata-te dispusa de a accepta gestul sau ca pe o neintelegere. Rezolva situatia intr-o nota cat mai pozitiva, apoi lasa incidentul in urma.

4. Cauta confirmari

Atunci cand membrii echipei din care faci parte iti cunosc bine contributiile, nimeni altcineva nu isi mai poate insusi munca ta. Nu te lamenta in grupul profesional ca ai fi o victima, ci pur si simplu reaminte-le celorlalti sarcinile pe care le-ai indeplinit si vino cu noi propuneri, care sa ateste faptul ca esti un bun strateg, capabil in mod constant rezultate multumitoare.

5. Foloseste psihologia inversa

Schimba perspectiva lucrurilor de la a acuza pe cineva ca ti-a furat o idee, la aceea de a-i asuma acestuia rolul de comunicator al acesteia. Concret, de fata cu intreaga echipa, multumeste-i colegului tau pentru ca a transmis tuturor informatiile la care te-ai gandit, ajutandu-te sa promovezi ideea foarte eficient.

6. Gandeste mai departe de idee

Chiar daca simti o mandrie aparte fata de conceptul pe care l-ai lansat, incearca sa gandesti mai departe de el. In urma cu un secol, cineva a avut ideea de a transforma o caruta trasa de cai intr-un automobil. Crezi ca oamenii isi amintesc acum de acesta? Persoanele cu adevarat memorabile sunt acelea care preiau idei bune si le transforma in ceva si mai bun.

7. Acorda celorlalti credit

Daca vrei ca ideile tale sa fie recunoscute, procedeaza la fel in cazul colegilor tai. Felicita-i pe cei care merita si incurajeaza aceasta atitudine, pentru un viitor mai bun pentru intreaga echipa.
Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Pentru sanatate dragoste si noroc
  • person

    "one kick in the ass mean one step foward"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right